|

Merkez doları seyrediyor

Döviz kurları yükselir endişesiyle faizi indirmemekte direnen Merkez Bankası, yükselişini sürdüren doları seyretmekle yetiniyor. Geçtiğimiz hafta 2,50 TL’yi aşan dolar, dün 2,54’e dayandı. Doların yükselişini izleyen Merkez Bankası’nın tavrına iş dünyası ve ekonomistler ateş püskürdü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/03/2015 Çarşamba
Güncelleme: 21:27 - 3/03/2015 Salı
Yeni Şafak
Faiz indiriminde direnen Merkez Bankası’nın kur politikası da eleştiriliyor. Döviz kurları yükselir endişesiyle faizi indirmemekte direnen Merkez Bankası'nın yükselişini sürdüren doları seyretmesine iş dünyası isyan ediyor. Dün 2,53 seviyesini aşarak rekor tazeleyen dolara müdahale etmeyen Merkez Bankası’nı piyasa uzmanları da anlamakta güçlük çekiyor. Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan ve İstanbul Üniversitesi Bankacılık Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kadir Tuna kurdaki tehlikeli yükselişi Yeni Şafak’a yorumladı. 

MERKEZ GEÇ KALIYOR

KTO Başkanı Öztürk, siyaset kurumuyla Merkez Bankası’nın uygulamaları arasındaki görüş farklılıklarının piyasalarda gerginliğe neden olduğunu söyledi. Bu gerginliğin ortadan kalması için Merkez Bankası’nın daha aktif hale gelmesi gerektiğini belirten Öztürk, “Merkez Bankası’nın en önemli problemlerinden bir tanesi sorun oluştuktan sonra olaylara müdahale ediyor olmasıdır. Hâlbuki bu olayların olabileceğini öngörüp ona göre tedbir alması gerekiyordu. Yani siz dolar 2.53’ü gördükten sonra dolar satmak yerine piyasayı iyi koklayıp buna göre tedbir alırsanız bu sorunlar daha da kolay çözülebilir” dedi.

PİYASALAR ZARAR GÖRDÜ

Merkez Bankası’nın döviz satım ihalesi tutarını 40 milyon dolardan 60 milyon dolara çıkarmasını yeterli görmediğini ifade eden Öztürk, bunun geç kalınmış bir müdahale olduğunu kaydetti. Öztürk, “Böyle dönemlerde Merkez Bankası’nın daha yoğun ve sert müdahaleler yapması gerektiğine inanıyorum. Özellikle hem kamuoyunun hem de siyasetin talepleriyle Merkez Bankası uygulamaları arasındaki farklılıkların bir an önce giderilmesi Türkiye’nin lehine olacaktır. Çünkü bu durum piyasalara artık çok ciddi bir şekilde zarar vermeye başladı” diye konuştu. 

ÖNGÖRÜ EKSİKLİĞİ VAR

“Enflasyon hedeflemesi ve kur politikalarının Merkez Bankası’nın müdahaleleriyle ilgisi var” diyen Öztürk, şöyle devam etti: “Merkez Bankası kendisine verilen görevi daha öngörülü bir şekilde yapması gerekir. Merkez Bankası döviz satım ihalesi tutarını 40 milyon dolardan 60 milyon dolara değil de bunu 100 milyon dolara çıkarabilirdi. Merkez Bankası son dönemlerde alması gereken tedbirlerde ve yapması gereken hamlelerde hep geç kaldı.”

Kurdaki artış faizi tetikliyor

Doların seviyesinin beklentilerin üzerinde yükseldiğini ifade eden İstanbul Üniversitesi Bankacılık Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kadir Tuna, bunun büyük bir sorun olduğunu ifade etti. Tuna, “Ama asıl sorun dolardaki belirsizlik. Kurdaki belirsizlik ve Merkez Bankası’nın müdahalede geç kalmış olması, dövizle iş yapan tüm şirketler için belirsizlik oluşturuyor. Belirsizlik devamında tedirginliği getiriyor"dedi.

FAİZ VURGUNU OLACAK

Merkez Bankası’nın karar almada yetersiz olduğunu ifade eden Tuna, "Merkez’in geç kalması ve kurdaki hareketlilik mevduat faizlerini yükseltti. Son 1 haftada mevduat faizleri yükseldi. İnsanlar parayı harcamak yerine Merkez’in belirlemiş olduğu faizler üzerinden vurgun yapmaya çalışacak. Yatırım olmayacak, tüketim ve  kolay yoldan para kazanılacak” diye konuştu

İhracata eksi olarak yansır

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan , döviz kurundaki yükselişin ihracatı olumlu etkilemesi beklense de mevcut pazardaki kriz ve jeopolitik riskler ile avro alanındaki iştahsızlığın ihracat rakamlarını olumsuz etkilediğini ifade ederek, ihracat rakamlarında bu ay görülen düşüşün son çeyreğe kadar benzer şekilde devam edebileceğini öngördüğüne dikkati çekti.

#Merkez Bankası
#KTO
#BUSİAD
9 yıl önce