|

Milli tank ALTAY 5 yıl içinde hazır

Otokar, Türkiye'nin ilk yerli tank üretimini içeren 'Altay projesi' için 'Tank Test Merkezi'ni hayata geçirdi. Tesisin açılışına katılan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Hep beraber el birliği içinde yüzde 100 Türk eseri olan milli tankımızı 2017'de ortaya çıkaracağız” dedi

Erhan Seven
00:00 - 30/03/2012 Cuma
Güncelleme: 23:34 - 29/03/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Milli tank ALTAY 5 yıl içinde hazır
Milli tank ALTAY 5 yıl içinde hazır

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, yüzde yüz yerli tank 'Altay'ın seri üretimine 2017 yılında başlanacağını açıkladı. Otokar, milli tank Altay'ın sırlarının çalınmaması için Tank Test Merkezi kurdu. Sakarya'nın Arifiye ilçesinde kurulu Otokar Tank Test Merkezi'nin açılışı gerçekleştirildi. Bakan Yılmaz, törende yaptığı konuşmada, Altay Projesi'nin yoğun teknoloji gerektiren bir sistem olduğunu belirterek, Altay tanklarıyla kara araçlarının en teknolojik birikimine sahip olan silaha kavuşacaklarını bildirdi. Tankların daha önce yurt dışından satın alındığını, modernizasyonlarının dahi yurt dışındaki firmalara ihale edildiğini hatırlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

TEST İÇİN TÜRKİYE'YE GELECEKLER

'Türkiye karar verdi ki artık bu alanda da kendi kendine yeterli olması lazım. Önce bir tanka ihtiyacınız olacak, ondan sonra tasarımını yapıyorsunuz, bütün telif hakları Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na ait, bütün bilgi birikimini topluyorsunuz, 'Otokar öncü kuruluş' diyelim. Ancak Otokar'ın arkasında büyük bir destek gücü var. ASELSAN'ı, ROKETSAN'ı, Eurotem'i var, Kore'den de teknik danışmanlık aldığımız firma var. Bunun altında 40'a yakın da Türkiye'den alt yüklenici var. Dolayısıyla 'milli gücümüz' diyoruz. El birliğiyle Türk girişimcisinin eseri olan bir tankı ortaya çıkaracağız. Ne zaman bu? 2017 diyoruz. Şimdi Amerika'da veya başka bir yerde her kimin test ihtiyacı varsa onlar gelip burayı kullanacaklar. Bugünün Türkiye'si dünün Türkiye'sinden hem daha güçlü hem daha bilgili.”


10 milyon dolarlık yatırım

Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, 10 yıl içinde 76 milyon liraya ulaşan Ar-Ge yatırımları ile Türkiye'nin araçlarını daha hızlı şekilde hayata geçirme imkanına kavuştuklarını söyledi. Önen, “Bu yatırım, Altay Projesi'nin önemli bir mihenk taşı olacak” dedi. 10 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen Tank Test Merkezi'nde Elektromanyetik Uyumluluk Test Merkezi, Tank Test Pisti ve Dinamometreli İklimlendirilmiş Test Merkezi de hizmet verecek. Altay'ın tüm elektronik cihazların savaş ve barış durumlarındaki elektromanyetik uyumlulukları ve duyarlılığını inceleyecek, tankın hareket kabiliyetini ölçmek için kullanılacak ve tankın farklı iklim koşullarındaki çalışma kabiliyetini arttıracak Tank Test Merkezi, dünyanın en modern ve gelişmiş test merkezleri arasında yer alıyor.

12 yıl önce