|

Milli Turkuaz petrol arayacak

Türkiye'nin tamamı yerli ilk sismik araştırma gemisi, denizle buluştu. Özellikle Doğu Akdeniz ve Ege'de petrol ve doğalgaz arayacak olan milli gemi Turkuaz, ayrıca jeolojik yapıların denizlerdeki devamlılığının tespiti, deprem, iklim değişikliği, deniz kirliliği ve deniz altı mühendislik çalışmaları gibi çeşitli alanlarda incelemeler yapacak.​

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/03/2015 Pazar
Güncelleme: 19:19 - 28/03/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Tuzla'daki İstanbul Tersanesi'nde üretilen Türkiye'nin ilk yerli sismik araştırma gemisi MTA Turkuaz, törenle denize indirildi. Milli kaynaklar kullanılarak Tuzla'da üretilen MTA Turkuaz'ın tüm tasarımı, İstanbul Tersanesi'nin Türk mühendislerinden oluşan dizayn ekibi tarafından gerçekleştirildi. Sismik araştırmalarda dışa bağımlılıktan kurtaracak tam donanımlı yeni sismik araştırma gemisi MTA Turkuaz'ın petrol ve gaz araştırmalarından arkeolojik araştırmalara kadar pek çok projede görev alabilecek.



SAVUNMA SANAYİİNDEN DESTEK


Tuzla'daki İstanbul Tersanesi'nden törenle denize indirilen geminin açılışına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul Valisi Vasip Şahin ile geminin yapımında yer alan mühendis, yetkililer ve işçiler katıldı. Törende konuşan Arınç, “Bugün İstanbul tersanesi bir firma olarak çok güzel bir işi başardı. Savunma sanayimiz destek vermek suretiyle takriben 300 milyona yakın bir masrafı gerektiren bu gemiyle artık Türkiye'de bu ve benzeri gemiler de rahatlıkla üretilebilir. Çağdaş tüm aygıtlar bu gemimizde bulunuyor” ifadelerini kullandı.



DİĞER ÜLKELERLE DE ÇALIŞACAK


Bakan Yıldız da, “MTA Turkuaz, sadece kendi denizlerimizdeki madenleri değil, ilişkileri geliştirdikleri bütün ülkelerle beraber bu tür çalışmaları yürütecek” diye konuştu. Daha sonra kurdele kesilerek denize indirilen gemi, İstanbul sularında denize açıldı.



Verileri analiz edecek


MTA Turkuaz, doğal kaynakların aranması, jeolojik yapıların denizlerdeki devamlılığının tespiti, deprem, iklim değişikliği, deniz kirliliği ve ekolojik araştırmalarla deniz altı mühendislik çalışmaları gibi çeşitli alanlarda inceleme yapacak. Denizlerde toplanan veriler gemi laboratuarlarında değerlendirilecek ve deniz dibinde alınan örneklerin de öncel analizleri gerçekleştirilebilecek. Türkiye'nin ilk yerli sismik arama gemisi özellikle Ege ve Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arayacak. Gemide uluslararası standartlarda helikopter pisti de bulunuyor.


#petrol arama
#Turkuaz
#doğal kaynaklar
#petrol ve doğalgaz
9 yıl önce