|

Milli yazılımla globalleşiyor

Borsa İstanbul'da yerli yazılım BISTECH heyecanı yaşanıyor. Nasdaq ile yapılan anlaşma sonrasında hayata geçirilen proje sayesinde borsacılık işlemleri milli teknolojiyle üretilecek. Proje için gerekli teknoloji Nasdaq tarafından ilk kez paylaşıldı. BIST'i küresel borsa devlerinden biri haline getirecek BISTECH ile tüm finansal işlemler tek çatı altında toplanacak.

Yeni Şafak
04:00 - 25/11/2015 Çarşamba
Güncelleme: 16:08 - 25/11/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Milli uçak, yerli otomobil ve tramvaydan sonra milli teknoloji üretme projesine Borsa İstanbul da katıldı. Türk finans piyasalarını küresel rakipleriyle yarışında bir adım öne geçirecek yerli yazılım BISTECH heyecanı yaşanıyor. Nasdaq ile yapılan anlaşma sonrasında hayata geçirilen proje sayesinde borsacılık işlemleri milli teknoloji üretilip, sürdürülecek. Borsa İstanbul, Nasdaq tarafından ilk kez paylaşılan teknolojinin kaynak kodlarına ve yazılımına da sahip olacak. Proje sayesinde, tüm finansal işlemler tek çatı altında toplanırken, borsa için güvenli bir teknik alt yapı geliştirilmiş olacak.



30 KASIMDA DEVREDE


BISTECH'in ilk fazı olan Pay Piyasası işlem sistemleri 30 Kasım tarihinde devreye alınacak. Devamı olan ikinci fazda ise Vadeli İşlem ve Opsiyon, Borçlanma Araçları ve Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasaları işlem sistemleri hayata geçirilerek şu anda ayrı sistemler üzerinde işlem gören tüm piyasa tek ve ortak bir platformda işlem görmeye başlayacak. 30 Kasım geçişi sonrasında, 2016 yılı itibarıyla diğer üç piyasanın hâlihazırda devam eden dönüşüm çalışmaları hız kazanacak.



NASDAQ İLK KEZ TEKNOLOJİ PAYLAŞTI


Nasdaq ile sürdürülen stratejik ortaklık kapsamında sürdürülen bu projede Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç'in ciddi emeği bulunuyor. Teknoloji transferi sonrasında üretilen bu yerli teknoloji dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor. Nasdaq'tan daha önce söz konusu işlem platformunun kaynak kodunu alan başka bir borsa bulunmuyor. Singapur, Hong Kong gibi seçili borsalarda kullanılan Genium INET yazılımı ile Borsa İstanbul, çok sayıda sermaye piyasası aracının birden fazla para biriminden alım-satımını mümkün kılan alt yapıya sahip olacak.



FİNANSAL SİSTEM TEK ÇATI ALTINDA


Proje sadece dönüşüm projesi değil, aynı zamanda küresel çapta stratejik ortaklıkları ilgilendiren, iş danışmanlık servislerini barındıran ve bilgi transferi konularını ilgilendiren çok kapsamlı bir proje olma özelliği taşıyor. Bu dönüşüm ile Borsa İstanbul'un teknolojik ihtiyaçlarının sürdürülebilir bir şekilde karşılanması, teknik bilgi ve tecrübenin artırılması, küresel bir oyuncu olması planlanıyor.







Türk mühendis geliştirdi Nasdaq sattı


BISTECH dönüşümü meyvelerini hemen vermeye başladı. “Replay Trading" adlı sistem, tamamen Türk Mühendisler tarafından geliştirildi ve bu sistem Nasdaq tarafından hemen dünyaya satılmaya başladı. Sistemde Borsa üyeleri tarafından gün boyunca gönderilen emirler yeni sistemde otomatik olarak oynatılıyor kısa sure içerisinde bir milyon emirlik test ile gözden kaçan hatalar bulunabiliyor. Borsa İstanbul yönetimi, Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile de anlaşmalar yaparak üniversiteleri de sürece dahil etti. Boğaziçi Üniversitesi ile kurulan Finans Teknopark A.Ş. Türkiye'nin ilk tematik teknoparkı olan ve Borsa İstanbul İstinye kampüsünde inşaatı için ruhsat alınma süreci devam ediyor.



Toplam 500 yazılımcı hazırladı


Projenin hazırlığı 3 ayrı kıtada toplam 500'e yaklaşan bir insan kaynağı ile gerçekleştirildi. İstanbul, Denver, Sydney ve Stockholm'de 200'ü aşkın yazılımcı, analist ve uzman insan kaynağı bilfiil bu teknoloji dönüşüm projesi için çalıştı. MKK, Takasbank, Aracı Kurumlardaki çalışmalar da göz önünde bulundurulursa bu sayı 500'e ulaşıyor. Aynı zamanda İstanbul'da da 200'ü aşkın çalışan tam zamanlı olarak bu projeye destek veriyor. İstanbul ve Stockholm'de düzenlenen eğitim programları aracılığıyla da yazılım destek, sistem ve operasyon ekipleri gerekli eğitimleri tamamladı.



ihraç edilecek


Borsa İstanbul yoğun çalışmalarla devreye aldığı bu teknolojiyi geliştirmeye devam etmeyi ve ihtiyacı olan diğer borsalara da sunabilmeyi hedefliyor. Anlaşmanın ikinci önemli ayağı olan bilgi transferi çerçevesinde, kullanım lisansları ile birlikte transfer edilecek yazılımların kaynak kodlarına ve 25 ülkede satış haklarına da sahip olacak ve birkaç yılda kendi kendine yetebilen teknolojinin sağlayıcısı, lider bir borsa haline gelmesi amaçlanıyor. Nasdaq söz konusu 25 ülkeye teknoloji satarken Borsa İstanbul üzerinden ilerlemek zorunda. Nasdaq için dünyada sadece ikinci kez gerçekleşen bir anlaşma.



Tüm eko-sistem dönüşüyor


BISTECH Dönüşümü, Türkiye'de sermaye piyasası sektöründeki tüm paydaşları etkilemekle kalmayıp yurt dışındaki sektör oyuncularını da etkiliyor. Tüm işlem ve takas sistemlerinin alt yapısının değiştirildiği bu proje tamamlandığında Borsa İstanbul, Takasbank, MKK ve SPK'nın yanı sıra 300'ü aşkın Borsa üyesi, 10'u aşkın yazılımcı kuruluş ve 10'u aşkın veri yayın kuruluşu da kendi sistemlerinde değişiklik yapmış olacak. Yani, bu proje tüm sermaye piyasasının dönüşümü olma özelliğine sahip.





#Milli uçak
#yerli otomobil
#Nasdaq
#milli yazılım
#tuncay dinç
8 yıl önce