|

Nabucco Projesi ile beraber AB'yi çoktan hakettik!

Avrupa Birliği ülkelerinin enerji konusunda dışa bağımlılığının giderek arttığını vurgulayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Türkiye'nin NABUCCO projesi ile Avrupa Birliği'ni çoktan hakettiğini söyledi

00:00 - 23/08/2009 Pazar
Güncelleme: 03:20 - 23/08/2009 Pazar
Yeni Şafak
Nabucco Projesi ile beraber AB'yi çoktan hakettik!
Nabucco Projesi ile beraber AB'yi çoktan hakettik!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AB ülkelerinin enerji konusunda dışa bağımlılığının giderek arttığını söyledi. Yıldız, AB ülkelerinin şu anda 522 milyar metre küp gaz kullandığını ve Uluslararası Enerji Ajansı verilere göre bu miktarın 2030 yılında 700 milyar metre küpe çıkacağını kaydederek, '(AB ülkelerinde) tüketim giderek arttıkça üretim azalıyor. Bu da dışa bağımlılığı artırıyor. Türkiye, enerji konusunda öyle bir kritik noktada bulunuyor ki, bunun önceden görüp değerlendirilmesi gerekir' dedi.

3 YIL DAHA BEKLEYEMEZDİ

Enerjinin, siyasetin önünü açıcı bir vaziyette olması gerektiğini belirten Yıldız, '3 yıl önce Avusturya'nın, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda olumsuz yorumlarını dinlerken bugün Avusturya Nabucco'nun en önemli ortaklarından biri haline gelmiştir. Dünya globalleşiyor ancak enerji sektörü daha hızlı globalleşiyor. Enerji ile ilgili konular aynı zamanda barışın da teminatıdır. Savaş halinde olan ülkeler vardır ancak enerji alış verişi devam eder" diye konuştu. Yıldız, "Türkiye'nin Nabucco projesi ile birlikte AB'yi çoktan hakkettiğini" ifade ederek, Türkiye'nin Güney Kıbrıs Rum Kesimi Yönetimi ile karşılaştırılamayacak bir ülke olduğunu söyledi.

Enerji politikalarının uygulanmasında zamanlamanın önemine dikkati çeken Yıldız, "Bana göre, Nabucco, 3 ay daha bekleyemezdi. Ortadoğu, AB veya Rusya açısından değerlendirdiğimizde, bu proje daha fazla bekleyemezdi.

ÖZEL ŞİRKET KORUYACAK

Dışarıdan aldığı bütün enerji kaynaklarını dikkate alırsak, Türkiye, şu anda bir transit geçiş ülkesidir" dedi. Yıldız, Arap Doğalgaz Hattı'nın geçtiği Suriye'nin kavşak ülke olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Suriye, Akdeniz'e açılan önemli bir kapı. Türkiye'nin doğusunda bulunan kaynakların benzer projelerle Avrupa ülkelerine aktarılması, Türkiye'yi erişilmez bir stratejik konuma taşıyor. Doğal gaz boru hatlarının Türkiye sınırları içinde kalan kısmının şimdiye kadar kamu güvenliği ile birlikte korunduğunu hatırlatan Yıldız, "Nabucco'nun güvenliği konusunda özel güvenlik şirketlerinden faydalanacağız" dedi. TPAO'nun çalışmalarını da değerlendiren Yıldız, "TPAO, son 6 yıldır aramalarını 8-9 katına çıkardı. Irak, İran, Azerbaycan ve Türkiye içerisinde aramalar yapıyor. (Türkiye-Suriye) sınırdaki mayınlı arazide ruhsatlı alanlar var. Ancak önemli olan karı yatırıma çevirmek" diye konuştu.




15 yıl önce