|

'Önce Kadın'ın göz nuru Soma'da

Soma'da yaralar sarılmaya devam ediyor. Vodafone, Aile Bakanlığı, KAGİDER ve Soma Belediyesi işbirliği ile yürütülen 'Önce Kadın' Projesi, ilçedeki kadınların el emeği ve göz nuruyla birleşti. 370 kadının eğitim aldığı proje ile üretilen el tekstili ürünleri, markalı mağazalarda satışa sunulacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 20:55 - 29/07/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Somalı kadınların el becerilerini kullanarak çeşitli üretimler yapmaları ve gelir elde etmeleri hedefiyle Türkiye Vodafone Vakfı, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Soma Belediyesi'nin işbirliğinde Aralık 2014'te hizmete açılan “Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi” ilk mezunlarını verdi. Toplam 370 kadının kayıtlı bulunduğu merkezden mezun olan 124 kadın kursiyere mesleki eğitim sertifikaları törenle salı günü verildi.



22 BİN SİPARİŞ ALDILAR


English Home'dan ilk spraişlerin alındığını ve Somalı kadınların işlediği 22 bin havlunun ekim ayında English Home mağazalarında satışa sunulacağının bilgisini veren Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, “Türkiye Vodafone Vakfı olarak, kadınlarımızın ekonomik ve sosyal yaşamda eşit ve güçlü bir biçimde var olması gerektiğine inanıyoruz” açıklamasında bulundu. Ayrıca Somalı kadınlar yeni eğitim döneminde ünlü tasarımcı Arzu Kaprol'un hazırladığı tasarımları işleyecek.



SOMAYI EL İŞİ ÜRETİM MERKEZİ YAPACAĞIZ


Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, İlçedeki merkezi bölgede el işi üretiminin merkezi haline getirme hedefiyle çalıştıklarını ifade etti. Süel, şunları kaydetti: “ Merkezimizin bir el işi üretim merkezi olması için çeşitli marka işbirliklerine aracılık ediyoruz. Bunun ilk adımını da English Home ile atıyoruz. Somalı kadınlarımızın English Home için işlediği nakışlı havluları English Home mağazalarında Soma yararına satışa sunacağız.”



KARTOPU GİBİ BÜYÜYECEĞİZ


Türkiye Vodafone Vakfı ve Soma Belediyesi ile gerçekleştirdikleri proje ile Somalı kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılmalarını sağlamak olduğunu söyleyen KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, şunları ifade etti: “Eğitimlerle kadınların üretime dahil olmalarına katkıda bulunmaktı. Bizler ilk adımı attık ve hedef koyduk.”



SOMA LOJİSTİK MERKEZİ OLABİLİR


Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise, “Soma bölgenin en önemli ticaret, turistik, lojistik merkezi haline gelebilir. Otoyol ve hızlı tren hatları bizi çok önemli lojistik merkez haline dönüştürüyor” ifadelerini kullandı.



Soma'da psiko sosyal olarak 10 bin 612 aileye hizmet verildiğini aktaran Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek de, maden şehitleri yakınlarından 85 atama yapıldığını bunlardan 48 tanesinin kadın olduğunu açıkladı.



Özgüvenimiz geri geldi

Mesire adlı kursiyer kadın ise yaptıkları el işlerinin gelire dönüşmesinde bu üretim merkezinin aracı olduğunu kaydederek gerçekleştirilen proje ile kendisine özgüvenin geldiğini vurguladı. Bir başka kadın kursiyer de uzun süreden sonra ise başlatılan proje ile kendini geliştirme fırsatını bulduğunu söyledi.



İlk ücretimle alışveriş yaptım

Oğlunun madende sağlık memuru olarak çalıştığını ve yaşanan maden felaketinden sonra psikolojisinin bozulduğunu belirten kursiyer Hatice Keskin, 4 kişilik ailesinde yalnızca eşinin çalıştığını kaydetti. Kadınlara yönelik başlatılan bu projenin kendilerine hayat kaynağı olduğunu dile getiren Keskin, “251 liralık ilk ürünümüzün ücretini aldık. Ben 710 tane havlu üretimi gerçekleştirdim” dedi.


#English Home
#Vodafone
#Aile Bakanlığı
9 yıl önce