|

Para politikasını hükümetler üretir

Türkiye'de hükümetin Merkez Bankası politikalarına müdahale ettiği savunulurken; ABD'li Ekonomist Prof. Laura Kaminsky, merkez bankalarının görevinin para politikası üretmek olmadığını söyledi. Kaminsky, "Para politikalarını hükümetler belirler" dedi.

Sinem Köseoğlu
00:00 - 24/10/2014 Cuma
Güncelleme: 23:59 - 23/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Para politikasını hükümetler üretir
Para politikasını hükümetler üretir

Merkez bankalarının bağımsızlığı yurt dışında da tartışma konusu. George Washington Üniversitesinde Ekonomi ve Uluslararası İlişkiler Profesörü Prof. Dr. Graciela Laura Kaminsky, merkez bankalarının görevinin para politikası üretmek olmadığını belirterek, ''Bunu hükümetler üretir. Merkez bankaları, uluslararası ya da ulusal piyasalarda stresin arttığı dönemlerde likiditeyi kontrol altına almakla yükümlüdür'' dedi. Daha önceleri IMF ve Dünya bankasına da danışmanlık yapan Kaminsky, TV Net televizyonu Finans Ekspres programına özel açıklamalarda bulundu.

TÜRKİYE EKONOMİSİ ÇOK SERBEST

Türkiye''de ekonominin Arjantin gibi gelişmekte olan ülkelere göre çok daha serbest olduğunu belirten Kaminsky, "Devlet Arjantin''deki gibi müdahale etmiyor. Ayrıca denetleyici kurumlar mevcut'' dedi. Kaminsky, merkez bankalarının bağımsızlığıyla ilgili olarak da şunları kaydetti: ''Merkez bankalarının görevi para politikası üretmek değildir. Bu ekonomi bakanlığının, hazine biriminin işi. Yani para politikasını hükümetler üretir. Dolayısıyla merkez bankaları uluslararası ya da ulusal piyasalarda stresin arttığı dönemlerde likiditeyi kontrol altına almakla yükümlüdür Likidite tek başına ekonomiyi ayağa kaldırmaz. Kritik zamanlarda karar vermek hükümetlerin işidir."

Prof. Kaminsky, ABD Merkez Bankası Fed'in para sıkıştırma konusunda ihtiyatlı davranacağını da kaydetti.

Merkez piyasalara direnmeyi sürdürdü

ABD ve Avrupa merkez bankaları büyüme için topyekûn mücadele ederken, Türkiye'de ise Merkez Bankası, yüksek faizde ısrar etmeyi sürdürüyor. MB Para Politikası Kurulu, dünkü toplantısında politika faizini yine % 8,25''te sabit tuttu. koridoru üst bandını, % 7,50 o Banka, % 11,25 olan faiz lan faiz koridorunun alt bandını değiştirmedi. Bankaların gecelik borçlanma imkanı faizini % 10,75''te tuttu. MB açıklamasında, enflasyonda iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği ifade edildi.

10 yıl önce