|

'Paranın Patronu'ndan enflasyon tahmini

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Enflasyon Raporu'nu açıkladı. Başçı, "Enflasyonun, 2013 yılı sonunda orta noktası yüzde 6,2 olmak üzere yüzde 5,2 ile yüzde 7,2 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

YENİSAFAK.COM.TR - EKONOMİ
00:00 - 30/07/2013 Salı
Güncelleme: 10:00 - 30/07/2013 Salı
Yeni Şafak
'Paranın Patronu'ndan enflasyon tahmini
'Paranın Patronu'ndan enflasyon tahmini

Küresel politikalar ekonomimizde etkili. Yılın 2. çeyreğinde küresel politikalar finansal piyasalar üzerinde etkili oldu. Para politikalarındaki değişiklikler dolayısıyla risk iştahı arttı. ABD'nin tahvil alımlarını azaltabileceğine dair gösterdiği sinyaller de oldu. Küresel iktisadi faaliyet zayıf seyrini korudu. ABD ekonomisindeki büyümeye rağmen avro'daki zayıf seyir devam ediyor. Son aylarda sermaye hareketlerindeki oynaklık gelişmekte olan ülkelere dair aşağı yönlü riskleri artırıyor.

BAŞÇI'NIN AÇIKLAMASINDAN BAZI NOTLAR

* Küresel büyümeye dair tahminler de aşağı yönlü. Cari açıkta altından kaynaklı sınırlı bir yükseliş görebiliriz.

* Cari açıkta dengelenme eğilimi yavaşlasa da devam ediyor

* Cari açıkta yılın ikinci yarısında istikrarlı bir iyileşme bekliyoruz

* Mayıs ortasından bu yana likidite politikasını sıkılaştırma yoluna gittik

* Ek parasal sıkılaştırmaya gidebiliriz

* Faiz koridorunun genişletilmesi ardından TL'nin oynaklığı ciddi oranda azaldı

* Faiz koridorunun üst sınırının üst sınırının artırımı fiyat istikrarına katkıda bulunuyor

* Son yaşanan gelişmelerin finansal konular üzerindeki etkisi bir miktar sıkılaştırma şeklinde oldu

* Türk Lirası kuru aşırı değerli olmaktan çok uzak

* Toplam kredilerin artış eğilimi yüksek büyümeye işaret ediyor

* Hem kredi arzının hem kredi talebinin biraz azabileceğini öngörüyoruz

* Yıllık kredi artış oranları referans değerlerin üzerinde artıyor

ENFLASYON

Enflasyon yüzde 8.3 oldu. Beklenenden yüksek olmasında işlenmemiş gıdadaki gelişmeler etkili oldu.Geçtiğimiz çeyrekte enflasyonun yüksek olmasında hizmet enflasyonun da etkisi görüldü.

Temel enflasyon göstergeleri yatay bir görünüm sergiledi. Döviz kurundaki oynaklığın enflasyondaki yansımalarına bağlı olarak temel enflasyonun bir miktar artacağını öngörüyoruz. Döviz kuru oynaklığı enflasyonda yukarı yönlü sınırlı bir baskı yaratabilir. Yılın ikinci yarısında iç talep ilk raporda öngörülenden daha zayıf olabilir. Yılın ikinci yarısında iç talep beklentilerden daha zayıf olabilir

Petrol fiyatları tahminini 103'ten 107 dolara yükselttik.

Petrol varsayımındaki güncelleme 2013 enflasyon tahminini 0.8 puan yukarı çekecek.

TAHMİNLER

Başçı enflasyon tahminlerini şöyle anlattı:

Orta vadeli tahminlerimizi oluştururken yakın dönemde küresel düzeyde para politikalarına ilişkin artan belirsizlik ve zayıflayan sermaye akımları karşısında para politikasının temkinli ve esnek duruşunu koruduğu bir çerçeveyi esas aldık. Diğer bir ifadeyle, tahminlerimiz likidite politikasının genel olarak sıkı tutulduğu ve faiz koridorunun gerektiğinde aktif olarak kullanıldığı bir çerçeveyi temel alıyor. Kredilerin yıllık büyüme oranının ise önümüzdeki dönemde kademeli olarak yavaşlayarak 2014 yılının ortalarında yüzde 15 düzeyine ineceğini varsaydık.

Bu çerçevede, enflasyonun, 2013 yılı sonunda orta noktası yüzde 6,2 olmak üzere yüzde 5,2 ile yüzde 7,2 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2014 yıl sonu tahminimiz ise orta noktası yüzde 5,0 olmak üzere yüzde 3,3 ile yüzde 6,7 aralığında yer alıyor

Özetle, enflasyon tahminlerimize temel oluşturan varsayımları ve dışsal koşulları bir arada değerlendirdiğimizde, temelde döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki gelişmeleri göz önüne alarak 2013 yıl sonu enflasyon tahminimizi 0,9 puan yukarı yönlü güncelledik. Küresel ekonominin zayıf görünümü ve iç talebin ılımlı seyri nedeniyle söz konusun gelişmelerin 2014 yıl sonu enflasyonu

üzerindeki etkisinin sınırlı kalacağını tahmin ediyoruz.

Enflasyonun yıl sonunda yüzde 5 hedefinin sınırlı bir miktarnüzerinde gerçekleşmesini beklemekle beraber, 2014 yılının başlarında yüzde 5 hedefine yaklaşacağını öngördüğümüzü vurgulamak istiyorum. Bunun sebebi 2013 yılı Ocak ayında tütün fiyatlarında gözlenen yüksek artışın yıllık enflasyon üzerindeki etkisinin önümüzdeki yılın başında büyük ölçüde ortadan kalkacak olması.

Çekirdek enflasyon göstergelerinin ise son dönemdeki döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkilerine bağlı olarak yılın üçüncü çeyreğinde sınırlı bir yükseliş gösterdikten sonra yıl sonuna kadar genelde yatay bir seyir izlemesini bekliyoruz.

11 yıl önce