|

Patronlara Doğu''da yatırım çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan TÜSİAD''ın toplantısına katıldı. Çözüm sürecini ileri taşımak için işadamlarını Doğu ve Güneydoğu''da yatırıma davet eden Erdoğan, TÜSİAD''ın ''paralel''e tepkisine karşılık, ''İlk defa kararlı bir ses duydum, teşekkür ediyorum'' ifadelerini kullandı. Erdoğan, ''Paralel devlet kabuledilemez. Paralel yapıyı tamamen tasnif ederek 2023 hedeflerine ulaşacağız'' dedi. ''Siz yatırım yapın biz hizmetkarı oluruz'' diyen Erdoğan, ''Ancak Gezi olaylarının arkasında durmak milli iradeye cephe almaktır'' uyarısı yaptı.

Hamide Hangül
00:00 - 19/09/2014 Cuma
Güncelleme: 22:40 - 18/09/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Patronlara Doğu''da yatırım çağrısı
Patronlara Doğu''da yatırım çağrısı

TÜSİAD ile hükümet arasındaki buzlar eriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzun bir aradan sonra Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk defa Türk Sanayici ve İşadamları Derneği''nin (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısına katıldı. Konuşmasında önemli mesajlar veren Erdoğan, TÜSİAD üyelerini Doğu ve Güneydoğu Anadolu''da yatırıma davet etti. İlk olarak kürsüye çıkan TÜSİAD YİK Başkanı Erkut Yücaoğlu''nun, ''Bir hukuk devletinin, paralel devletin oluşmasına, hukuku kendi gündemi doğrultusunda eğip bükmesine izin vermesi mümkün değildir. Devlet yönetimi hiçbir gücün vesayetinde olmamalıdır'' sözleri, Erdoğan tarafından olumlu karşılık buldu. Yücaoğlu''nun bu çıkışına Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''İş dünyasından ilk defa kararlı bir ses duydum. Onun için teşekkür ediyorum'' ifadelerini kullandı.

YATIRIM YAPIN BİZ HİZMETKARI OLURUZ

Konuşmasının başında Yeni Türkiye inşa edilirken TÜSİAD''ın da tecrübesi ile büyük katkılar sağlayacağına yürekten inandığını dile getiren Erdoğan, ''Elbette Türkiye''de taş üstüne taş koyan, üretim, ihracat yapan, istihdam oluşturan tüm TÜSİAD üyesi işadamlarına şükranlarımı sunuyorum'' dedi. Türkiye''de dördüncü, beşinci ve altınca bölgelerde TÜSİAD üyelerini yatırıma davet eden Erdoğan, ''Orada maliyet girdileri çok düşük olacak, enerjide, emekte, arazide destekler var. Sanayide ilerlemeyi devlet olarak biz yapmayacağız. Bu sizin adımınız olacak. Bize düşen ön açmaktır. Şu anda 62''nci hükümet programında da bu var. Yeter ki yatırım yapın, yatırım yapalım, bizler de bunun hizmetkarı oluruz'' dedi.

TEMENNİM YÜZDE 5 BÜYÜME

Türkiye''nin bu yıl yüzde 3 büyüme tahmini olduğundan bahseden Erdoğan, ''Temennimiz bunun çok üstünde olması, yüzde 5''i yakalamak'' dedi. Büyümede sadece belli kesimlerde değil, 77 milyona da refah sağlamak olduğunun altını çizen Erdoğan, artık sadece İstanbul değil, Anadolu sanayisinin de kazandığını ifade etti.

O banka batmış zaten

Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu''nun Bank Asya''ya ilişkin açıklamalarına da yanıt verdi. Erdoğan, şunları söyledi: ''Ana muhalefet lideri bir bankanın batırılması için çalışılıyor diyor. Bir bankanın batırılması için çalışılmıyor. O banka batmış zaten... Taşıma suyla ayakta durmaya çalışıyor. O, 26 bankanın battığı dönemden biz, farklı bir finans dünyasını devraldık. Şimdi bu batan, böyle bir finans kuruluşunu biz de o dönemde olan yanlışları tekrarlayarak aynen devam mı ettirelim? Bir de hakaretamiz bir şekilde Sayın Başbakan''a, ''yüksek rakımlı'' yerden bahsediyor. Pek alışık değil, herhalde oralarda gelmesi de mümkün olmayacak.'' TÜSİAD üyelerine, ''Enerjimizi kutuplaşmaya değil, büyük Türkiye''ye sarf edelim'' diyen Erdoğan, ''Çözüm sürecini daha ileriye taşıyarak, paralel yapıyı tamamen tasnif ederek 2023 hedeflerine ulaşacağız. Umutsuz olmayacağız. Bir yol açar, o yola ulaşırız'' ifadelerini kullandı. Erdoğan konuşmasını, ''Eski kırgınlıkları kavgaları muhafaza etmenin kimseye faydası olmaz.Tokalaşma zamanıdır. Ancak Gezi olaylarının arkasında durmak, siyaset ve milli iradeye karşı cephe almaktır'' uyarısı yaptı.

Mevduatı 6 kat artmış

Konuşmasında isim vermeden Akbank Yönetim Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer''in açıklamalarına da tepki gösteren Erdoğan, ''Gizli ajandam yok. Samimi konuşacağım. Bir bankamızın yönetim kurulu başkanı, elde edilen başarılara gölge düşmüş, Türkiye''nin itibarı zedelenmiş ifadesi kullanıyor. Banka için inceleme yaptırdım. Son 12 yılda aktifleri 8 kat, mevduatı 6 kat büyümüş. Kusura bakmayın, Yan gelip yatan başbakan, cumhurbaşkanı da yok. Ben tabii bunu görünce el insaf dedim.''

Not hangi ölçüye göre

Türkiye''nin kredi notu görünümünün Fitch tarafından ''durağan'', Moody''s tarafından ''negatif'' tutulmasını da eleştiren Erdoğan, şunları söyledi: ''Hangi ölçüte göre bu notu veriyorsun. Batmış ülkeye 6 derece yukarı not veriyorsun. Büyümesi en iyi olan 0,8 ile Almanya. Biz ikinin üzerinde büyüme kaydediyoruz, sen kalkıp böyle bir not veriyorsun. Siyaseten deviremedik, ekonomik olarak devirelim mantığı bu. OECD Genel Sekreteri bana onların söyledikleri önemli değil siz bizim söylediklerimize bakın diyor.''

Erdoğan''ın Dinçer''e ''kutuplaşma'' yanıtı

TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer ise konuşmasında, ''Sayın Cumhurbaşkanım, bizi en çok kaygılandıran bir konuda doğrudan size hitap etmek istiyorum. Kutuplaşmanın bertarafında çok önemli bir rol üstlenebileceğinizi düşünüyoruz'' dedi. Dinçer''in bu sözlerine, Erdoğan kürsüden yanıt verdi. Kendisinin, AK Parti''nin iktidara geldiği günden bugüne 12 yıldır Türkiye''deki tüm kutuplaşmaların önüne geçtiğini, kendisini yalnız, kenara itilmiş hisseden herkesin elinden tuttuğunun altını vurgulayan Erdoğan, ''Hani kutuplaşmalar denildi ya, hepsinin elinden tutma gayretinde olduk'' diye karşılık verdi.

''Paralel devlet kabul edilemez''

TÜSİAD YİK Başkanı Erkut Yücaoğlu, hukuk devletine vurgu yaptı. Hukuk devleti normlarının yerleşmemiş olmasının, toplumda ve vatandaşlarda birçok acının devam etmesine neden olabildiğini dile getiren Yücaoğlu, ''Bir hukuk devletinin kendi içinde yaygın deyiş ile bir ''paralel devletin'' oluşmasına ve böylesi bir yapının hukuku kendi gündemi doğrultusunda eğip bükmesine izin vermesi mümkün değildir. Aslında devlet yönetimi hiçbir gücün vesayeti altında olmamalıdır'' diyerek paralel yapıya tepki gösterdi


10 yıl önce