|

Reform bizden büyüme dünyadan

G20 dönem başkanlığımızda Türkiye'nin yapısal reformlar için özel bir gündemi olacağını açıklayan Ali Babacan, sözlerin tutulması halinde 5 yılda dünya ekonomisinin yaklaşık 2 puan daha fazla büyüyeceğini belirtti. Babacan, Türkiye'de kamu borcunun problem olmaktan çıktığını da söyledi.

.
00:00 - 24/10/2014 Cuma
Güncelleme: 23:29 - 23/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Reform bizden büyüme dünyadan
Reform bizden büyüme dünyadan

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye''nin G20 dönem başkanlığında yapısal reformların uygulanması için özel bir gündemi olduğunu belirterek, ''20 ülke yaklaşık 900 kadar taahhütte bulundu. Sözler yerine getirilirse 5 yıl içerisinde dünya ekonomisi ''Hiçbir şey yapmazsak ne olur?'' durumuyla karşılaştırdığımızda, yaklaşık 2 puan daha fazla bir büyümeyi görebilecek'' dedi. Babacan, Borsa İstanbul ev sahipliğindeki California Üniversitesi Berkeley ile ortaklaşa düzenlenen ''Girişimcilik Yoluyla Köprüler Kurmak: Girişimcilikte Yükselen Ülke Türkiye''ye Bölgesel ve Küresel Bakış'' adlı konferansındaki konuşmasında, Türkiye ekonomisinin büyümesinin kaynağının tamamen özel sektör olduğunu, kamu harcamalarına dayanan bir ekonomik büyüme modelini hiçbir dönemde benimsemediklerini söyledi.

KAMU BORCU MAKUL OLMALI

Kamu borcunun makul seviyelerde olması gerektiğini vurgulayan Babacan, ''Bugün para harcayarak borcu çoğaltan bir hükümet çoğu zaman popüler oluyor, vatandaşına güzellikler yapmış oluyor. Ama borcun ödenme günü geldiği zaman tedbir alıp borcunu düşürmek zorunda kalan hükumetler çok da popüler olmuyor'' şeklinde konuştu. 2002''de Türkiye''nin en önemli problemlerinden birinin kamu borcu olduğunu belirten Babacan, ''Milli gelirimizin yüzde 74''üne çıkmış bir kamu borcu. Bu yıl sonu yüzde 33,1 ile kapatıyoruz, milli gelirin yüzde 33,1''i. Türkiye için artık kamu borcu problem alanı olmaktan tamamen çıktı'' dedi.

G-20''NİN GÜNDEMİ KOBİLER

Türkiye'nin G20 dönem başkanlığında KOBİ ve girişimcilere yönelik çalışmalar önem vereceklerini belirten Babacan, G-20'de KOBİ''lerle ilgili özel bir gündem maddesi oluşturacaklarını söyledi.

'Son 12 yılda şaşırtıcı bir ekonomik başarı'

California Üniversitesi, Berkeley Girişimcilik ve Kalkınma Programı Direktörü Prof. Dariush Zahedi, son 12 yıl içinde Türkiye''nin şaşırtıcı bir dizi ekonomik başarıya imza attığını belirtti. ''Girişimcilik Yoluyla Köprüler Kurmak: Girişimcilikte Yükselen Ülke Türkiye''ye Bölgesel ve Küresel Bakış'' konferansında konuşan Zahedi, ''Türkiye, kapsayıcı büyüme motorunu çalıştırarak yeni istihdamlar oluşturulmada, orta sınıfın geliştirilmede, gençlerin güçlendirilmesinde, özel sektörün genişletilmesinde ve beyin göçüne son vermede büyük adımlar attı'' dedi. Zahedi ayrıca, Türkiye''nin karşı karşıya kaldığı genç işsizliğin her ülkenin aşmaya çalıştığı bir sorun olduğuna da dikkat çekti.

Türkiye'nin önderliğinde KOBİ'lere forum

Ali Babacan, Uluslararası Ticaret Odası (ICC) ile görüştüklerini belirterek, ''Bir Küresel KOBİ Forumu kuralım dedik" diye konuştu. Şu anda KOBİ''lerin sorunlarını dillendirecek uluslararası bir mekanizma olmadığına değinen Babacan, ICC''nin fikirlerini benimsediğini ve bu işi başlatacaklarını söyledi. Babacan, bu forumun sürekli olmasını istediklerinin de altını çizdi.

Üniversite ile sanayi işbirliği daha da artacak

Girişimcilere sağladıkları destek mekanizmalarına vurgu yapan Babacan, ''Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, üniversite sanayi iş birliğinin geliştirilmesi ile ilgili yeni bir strateji belgesi hazırlıyor'' dedi. Babacan, melek yatırımcılık için de, ''Yeni bir kanunla devletin, girişimcilik fonlarına kaynak sağlayan üst fonlara ortak olabilmesini getirdik'' diye konuştu.


10 yıl önce