|

Rekora hasat

Üreticisinin bu yılki olumlu hava şartları nedeniyle rekor beklediği buğdayda hasat başladı. Kadirli Ziraat Odası Başkanı İspir: “Buğday üreticilerimiz açıklanacak taban fiyatını bekliyor” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 23/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:26 - 22/05/2015 Cuma
Yeni Şafak

Üreticisinin bu yılki olumlu hava aşrtları nedeniyle rekor beklediği buğdayda hasat başladı. Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, hava koşullarının bu yıl hububat açısından çok olumlu seyrettiğini belirterek, tüm hububat ürünlerinde rekolte artışı gerçekleşeceğini belirterek, üreticilere de iyi haber vermişti. Özellikle geçen yılki rekolte düşüklüğünden olumsuz etkilenen gıda fiyatlarındaki artışın normale gireceği de öngörülüyor. Uzmanlar bu durumun özellikle enflasyona olumlu etkisine de dikkat çekti.



YÜZDE 35'LİK ARTIŞ


Türkiye genelinde yağışların geçen yıla göre yüzde 69 arttığını ifade eden İbrahim Yetkin, “Bu yıl hububat üretiminde geçen yıla göre yüzde 30-35 arası bir artış bekleniyor. Derneğimizin bölgeler bazında yaptığı araştırmaya göre buğday üretiminin yüzde 15-21 arasında bir artışla 22-23 milyon ton arasında gerçekleşmesi bekleniyor. Bugüne kadar Türkiye'de gerçekleştirilen en yüksek üretim 2013 yılında 22 milyon 50 bin ton olmuştu. Bu durumda büyük ihtimalle bu yıl tüm zamanların en yüksek buğday üretimi gerçekleşmiş olacak” dedi.



ÇUKUROVA'DA YÜKSEK VERİM


Türkiye'de buğday hasadının ilk yapıldığı bölgelerden Çukurova'da, verimin yüksek olması çiftçinin yüzünü güldürüyor. Bahar aylarının yağışlı geçmesi nedeniyle yörede “Sarı altın” olarak nitelendirilen buğdaydan geçen yıla oranla bu yıl daha fazla verim alan üreticiler, taban fiyatının açıklanmasını bekliyor. Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, geçen yıla oranla bu yıl ekimi azalan buğdayın hasadına başlandığını belirterek, nisan ve mayıs aylarındaki hava şartlarının verimi yükselttiğini söyledi.



Gözler taban fiyatta


Çiftçilerin, dekarda 350 ile 500 kilogram arasında verim aldığını ifade eden İspir, şunları kaydetti: “İlk hasattan üreticiler memnun. Dekara ortalama 500 kilogram verim alınıyor. Verimde artışın fiyatta da olması üreticiyi sevindirecektir. Yüksek verimle yüzü gülen buğday üreticilerimiz açıklanacak taban fiyatını bekliyor.”



Yüzler gülüyor


Çiftçi Hakan Örtlek buğday hasadında verimin iyi olduğunu anlatarak, “Buğday hasadının bol kazanç vermesini diliyorum” dedi. İlçede, 30 yıldır çiftçilik yapan Mithat Çuhadar da geçen yıla oranla bu yıl verimin iyi olmasının kendilerini sevindirdiğini kaydederek, buğday taban fiyatının da yüksek olmasını beklediklerini dile getirdi.




#Türkiye Ziraatçılar Derneği
#İbrahim Yetkin
#Kadirli Ziraat Odası
#Hanifi İspir
9 yıl önce