|

Rumlar'a gaz mesajı

Güney Kıbrıs’ın yapay krizlerle, Akdeniz doğalgazında söz sahibi olma çabasına, ABD 'dur' dedi. ABD Enerji Bakanı Moniz, “Doğal gaz gelirinin Kıbrıs’ın tamamında paylaşılması görüşündeyiz” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 21/11/2014 الجمعة
Güncelleme: 08:45 - 21/11/2014 الجمعة
Diğer

Son aylarda Doğu Akdeniz doğalgazı ve petrolünde sözde hak iddialarını kriz çıkararak elde etme çabasında olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimine ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz’den yanıt geldi. Rum yönetimine, seslenen Bakan Moniz,  Doğu Akdeniz’den çıkarılacak Doğal gazın toplam gelirinin Kıbrıs’ın tamamında paylaşılması görüşünde olduklarını söyledi. 


İŞBİRLİĞİNE ÇAĞRI

Adanın her iki kesiminin eşit haklara sahip olduğunun altını çizen ABD’li Bakan, enerji güvenliğinin yalnızca ülkelerin münferiden göz önünde bulundurması gereken bir şey olmadığını belirterek, “Bu, müttefikler ve dost ülkeler arasında göz önünde bulundurulması gereken ortak bir konudur. Enerji güvenliği konusunda Hepimizin yapacağı şeyler var" dedi.

İstanbul’da dün başlayan 6. Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nde Türkiye ile ABD arasında Rüzgar Enerjisinin Geliştirilmesine İlişkin Mutabakat Zaptı imzalandı. İki üİki ülke enerji bakanlarının imza attığı anlaşma kapsamında Türkiye’de 3 bin megabayt gücünde rüzgar enerji santralinin kurulacağı bilgisini veren Bakan Yıldız, “ABD’li şirketlerin ülkemizde yerli şirketlerle işbirliği yapmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu. 

IRAK, PETROLDEN ÖNEMLİ

Toplantıda Irak petrolleri konusunda yöneltilen bir soru üzerine Taner Yıldız, şunları söyledi:  “Biz sistemimizi kurmuştuk. Öngörülerimiz doğru çıktı. Irak’ın normalleşmesinin daha önemli olduğunu vurgulamak isterim” dedi. Yıldız ayrıca, “Yaklaşık 2 milyar doların üzerindeki bir gelirin, Irak’ın normalleşmesine katkı olduğunu ve bu kurulan sistem sayesinde olduğunu sevinerek görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.


Rusya'dan gelen gaz azaldı

Güney Kıbrıs’ın son aylarda yapay krizlerle, Doğu Akdeniz enerji kaynaklarında söz sahibi olma çabasına, ABD’li enerji Bakanından sert yanıt geldi. ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, adanın her iki kesiminin eşit haklara sahip olduğunun altını çizerek, “Doğu Akdeniz’den çıkarılacak Doğal gazın toplam gelirinin Kıbrıs’ın tamamında paylaşılması görüşündeyiz” dedi.

#Ernest Moniz
#Güney Kıbrıs Rum
#Doğalgaz
٪d سنوات قبل