|

Saatlik işgücü kazancı arttı

2013'ün üçüncü çeyreğinde saatlik işgücü maliyeti endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,3 arttı. Saatlik kazanç endeksi de yüzde 1,4 arttı.

Cihan
00:00 - 9/12/2013 Pazartesi
Güncelleme: 10:56 - 9/12/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Saatlik işgücü kazancı arttı
Saatlik işgücü kazancı arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) üçüncü çeyrek işgücü maliyet endekslerini paylaştı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik işgücü maliyeti endeksi, bu çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,3 arttı. Endeks, sanayi sektöründe yüzde 2,2, inşaat sektöründe yüzde 3,7 ve hizmet sektöründe yüzde 2,2 artış kaydetti.

SAATLİK KAZANÇ ARTTI

Saatlik kazanç endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,4 arttı. Ücretli çalışana yapılan düzenli ve düzensiz ödemelerdeki saatlik değişimin göstergesi olan, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç endeksi, üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe oranla yüzde 1,4 artış elde etti. Endeks değerlerindeki artış oranları; sanayi sektöründe yüzde 2,3, inşaat sektöründe yüzde 3,7 ve hizmet sektöründe yüzde 2,2 olarak gerçekleşti.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç endeksinde en yüksek artış yüzde 6,7 ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri) sektöründe gözlendi.

SAATLİK KAZANÇ DIŞI İŞGÜCÜ MALİYETİ

Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,4 arttı. İşverenin yaptığı sosyal güvenlik, ihbar ve kıdem tazminatı ödemelerindeki saat başı değişimin göstergesi olan mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi, 2013 üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe oranla yüzde 2,4 arttı. Endeks değerlerindeki artış sanayi sektöründe yüzde 0,5, inşaat sektöründe yüzde 3,7 ve hizmet sektöründe yüzde 2 oldu.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksinde en yüksek artış yüzde 16,3 ile su temini; kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri sektöründe gerçekleşti.


10 yıl önce