|

Sanayici tasarımı keşfetti

Türk sanayicisi ihtiyacı olan tasarıma yeni yeni talep göstermeye başladı. Mobilya sanayicileri düzenlediği yarışmasıyla 25 tasarımı ödüllendirdi

Fatma Adalı
00:00 - 10/11/2006 Cuma
Güncelleme: 01:12 - 10/11/2006 Cuma
Yeni Şafak
Sanayici tasarımı keşfetti
Sanayici tasarımı keşfetti

Türkiye mobilya sektöründe tasarım ve markalaşma odaklı bir vizyon oluşmasını desteklemek ve genç tasarımcı adaylarını teşvik etmek amacıyla düzenlenen II. Ulusal Tasarım Yarışması'nda, beş kategoride verilen 25 ödül sahiplerini buldu. Ödüllü projeler arasında, geleneksel Osmanlı yerde yemek yeme tarzını modernize eden yemek odalarından, çocukla birlikte büyüyebilen yatak odalarına, pek çok yenilikçi tasarım bulunuyor.

Türkiye mobilya sektörünün en büyük kuruluşlarının oluşturduğu Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) tarafından düzenlenen II. Ulusal Tasarım Yarışması'nın Ödül Töreni, 8 Kasım'da, İstanbul'da gerçekleştirildi. "Ev mobilyası için yeni tasarımlar" konulu yarışmaya beş ayrı kategoride 147 proje başvurusu gelmişti. Yarışma sonucunda, beş kategoride, toplam 25 proje ödüllendirildi.

BAŞARILI ÖĞRENCİLERE İSTİHDAM FIRSATI

Tören sırasında ayrıca ödüllü 25 projenin sahipleriyle MOSDER üye şirketlerinin üst düzey yöneticileri özel bir toplantıda bir araya getirilerek, öğrencilere projelerini temsil etme ve istihdam fırsatları sunuldu.

Törende ayrıca, ünlü tasarımcı Aziz Sarıyer de bir konuşma yaptı. Sarıyer, konuşmasında Çin ve Hindistan'ın düşük maliyetleriyle dünya genelinde elde ettiği avantajlara değinerek, "Türkiye dahil, tüm batı, bu durum karşısında markalaşmaya yatırım yapma zorunluluğu içerisinde. Bu da ancak tasarım gücüne sahip olmakla mümkündür. Türk sanayicisi şu andan itibaren kendisinin ihtiyacı olan tasarıma talep gösteriyor" şeklinde konuştu.


TASARIM MARKAYA DEĞER KATIYOR

Ödül töreninde konuşan MOSDER Başkanı Memduh Boydak, tasarımın marka kimliğine kazandırdığı katma değerin altını çizdi. Nitelikli iş gücünün mobilya sanayisine kazandırılması adına önemli bir sinerji yaratan Tasarım Yarışması'nın gelenekselleştirileceğini açıklayan Boydak, etkinliğin mobilya sanayisinin girişimci ruhu ile akademinin entellektüel gücünün birleştirilmesini teşvik ettiğini belirtti.


Ödül alan kategori birincileri

Kanepe: Ayrılabilir sehpa, puf ve kolçaklarıyla, bir kanepede birçok işlev sunan tasarımıyla Mehmet Kındı (İstanbul Teknik Üniversitesi)

Yatak Odası Takımı: Duvarın içerisine gömülebilen yatak ve dolap tasarımıyla Kadir Peker (Mimar Sinan Üniversitesi)

Genç Odası: Öğrencilerin çalışma ve dinlenme alanlarını bir platform üzerinde toplayan tasarımıyla Muhammed Kıran, (Marmara Üniversitesi)

Yemek Odası Takımı: Geleneksel Osmanlı yerde yemek yeme tarzını modernize eden tasarımıyla Lütfi Büyüktopbaş (Mimar Sinan Üniversitesi)

Oturma Grubu: Lale motifinin her bir yaprağını koltuk olarak işleyen tasarımıyla Kadir Peker (Mimar Sinan Üniversitesi)




17 yıl önce