|

Sanayicinin gözü yeni hamlelerde

2015’e küresel piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle hareketli başlayan ekonomide istikrarın devam etmesi için sanayicinin gözü yeni hamlelerde. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Finansal istikrar üzerinde orta vadede ciddi risklerin bulunduğu günümüzde yeni politikalara ihtiyaç var” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 26/03/2015 Thursday
Güncelleme: 21:51 - 25/03/2015 Wednesday
Yeni Şafak

2015 yılına özellikle küresel piyasaların etkisiyle hareketli bir başlangıç yapan ekonomi için, sanayiciden uyarı geldi. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Ekonomik toparlanmanın sancılı bir seyir izlemeyi sürdürdüğü, üretken yatırımların zayıf seyrettiği, özellikle finansal istikrar üzerinde orta vadede ciddi risklerin bulunduğu günümüzde yeni politikalara ihtiyaç var” dedi. İstanbul Valisi Vasip Şahin'in de katıldığı İSO aylık olağan meclis toplantısında konuşan Bahçıvan, gelişmelerin dünyada, ekonomi politikalarında yaşanan derin ayrışmanın bir süre daha devam edeceğini gösterdiğini kaydetti.



HAREKETLİ BİR ORTAM


Bahçıvan, Türkiye ekonomisinin 2015 yılının ilk çeyreğini gerek yurt içinde gerekse yurt dışında yaşanan gelişmelerin etkisiyle oldukça hareketli bir ortamda geride bıraktığını anlatarak, küresel ekonomide enerji fiyatlarından kaynaklanan rahatlamanın, özellikle döviz kurundaki olumsuz gelişmeler nedeniyle Türkiye ekonomisine daha sınırlı yansıdığını kaydetti. Bahçıvan, kurdaki artışın ithalat yükündeki gerilemenin olumlu etkilerini kısıtlarken, enflasyon beklentilerinin artış yönünde etkilenmesinin genişleyici para politikaları için Merkez Bankası'nın manevra alanını sınırladığını dile getirdi.



SANAYİ ÜRETİMİ DÜŞTÜ


Bahçıvan, sanayi üretimi uzun bir aradan sonra yıla düşüşle başladığını belirterek şunları söyledi: “Ekonominin nabzı açısından önem taşıyan tüketici güven endeksinin neredeyse kritik seviyelere düşmüş olması ve ihracattaki azalma dikkat çekicidir. Küresel ekonomideki risklerin yanı sıra ilk çeyrekteki bu zayıf tablonun ikinci çeyreğe sarkması ihtimali, şu anda yüzde 3-yüzde 3,5 aralığında olan büyüme beklentilerini daha da düşürebilir. Teknolojik ürünlere yönelmemiz şart oldu."



Takvimi bekliyoruz


İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, “Hükümetten, ekonominin, sanayinin ikinci plana atılmadığına dair ciddi bir efor görmek istiyoruz. Son Bakanlar Kurulu'nda masaya konulan sanayiyi destekleme paketinin bir an evvel devreye alınması, bu konuda atılacak iyi bir adım olacaktır” dedi. Okyay, 2015 yılının ilk çeyreğinin geride bırakıldığını vurgulayarak, sanayi üretimi, enflasyon, ihracat, işsizlik, yatırımlar, iç talep, tüketici güveni gibi temel verilere bakınca ilk çeyreğin pek de istenilen gibi geçmediğini ifade etti. Zor bir konjonktürden geçildiğinin ortada olduğuna kaydeden Okyay, “ Ayrıca, üç ayrı paket halinde açıklanan yapısal dönüşüm adımlarının net bir takvimle hayata geçirilmesi çok önemli" dedi.





#sanayi
#üretim
#enflasyon
9 years ago