|

Savunmada hedef 12'den

Türk savunma sanayisi 13 yılda büyüme rekoru kırdı. Artık tanktan uçağa, piyade tüfeğinden saldırı helikopterine kadar, ihtiyacın yarısından fazlası yerli olarak üretiliyor

Yeni Şafak
07:09 - 1/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 04:13 - 1/06/2015 Pazartesi
Diğer

AK Parti'nin iktidara geldiği 2002'de milyon dolarlarla ifade edilen savunma sanayisi büyüklüğü, bugün 5 milyar dolara çıktı. 13 yıl içinde çok hızlı bir büyüme yakalayan sektör Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 55'ini karşılar hale geldi. Bu oran 2002'de yüzde 25 düzeyindeydi.



2 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Milli tank Altay'ı üreten Türk savunma sanayisi aynı zamanda Atak helikopterini de üreterek bu başarıya sahip olan beş ülke arasına girdi. Milli piyade tüfeği olmayan nadir ülkelerden biri olan Türkiye, aynı zamanda bu süreçte dünya liginde de kendine yer edindi. İhracatta 2013'te dünyanın 23'üncü sırasında olan Türkiye, 2002'den bu yana dört basamak atladı. Sabah'ın haberine göre, ithalatta ise dünya altıncılığında olan Türkiye 11'inci sıraya geriledi. 13 yıl içinde ihracatını birkaç milyon dolardan 1 milyar 647 milyon dolara kadar çıkarmayı başaran Türkiye'nin 2015 hedefi 2 milyar dolar. Pakistan'dan ABD'ye kadar geniş bir coğrafyaya mal satan Türk savunma sanayisinin gelecekteki üç yıldızı ise Atak helikopteri, zırhlı araçları ve füzeleri olacak.



ÖĞRETEN ÜLKEYE DÖNÜŞTÜK

"Bize bir şey satmaya gelmeyin artık" diyen savunma sanayisinde ortak üretim ve teknoloji transferi olmadan artık işbirliği de yapılmıyor. Türkiye bu süreçte aynı zamanda, 'öğrenen ülkeden' 'öğreten ülke' haline geldi. Endonezya, Malezya ve Ortadoğu ülkelerinde üretim yapan Türk firmaları bu ülkelere teknoloji transferi yapıyor.


#Savunma sanayii
#Altay
#Milli Tank
#Teknoloji
#AK Parti
#Türk savunma sanayisi
#Atak helikopteri
9 yıl önce