|

Su çözüme hayat katar

Tarım Bakanı Mehdi Eker Türkiye’de 24 milyon civarında kesimin tarımdan beslendiğine işaret ederek, çiftçinin önündeki en önemli meselenin su olduğunu söyledi. Bakan Eker, Doğu ve Güneydoğu’da bölge insanını kalkındıracak Silvan Sulama ve Kralkızı barajlarının Diyarbakır ve Urfa’nın tarihini ve kaderini değiştireceğini kaydetti.qCeylanpınar TİGEM’de İsraillerin ve Arapların yer alıp almadığı iddialarına ilişkin bir soruya da Bakan Eker, “O sözlerin zerresi doğru değil. Talep dahi edilmiyor. Orayı satma niyetinde hiç olmadık. O tür büyük işletmeleri parça parça dahi kiralamayı düşünmedik” dedi. Benzer şekilde Coca Cola firmasının da şeftali meyvesi için 50-100 dönüm arasında bir talebinin olduğunu belirten Eker, “İşletmenin bütünlüğü açısından değerine vereceği zarar nedeniyle razı olmadık. Kumkale de Coca Cola 30 yıllığına meyvecilik için yer kiraladı. Yine Dimes Tokat Kazova’yı işletiyor, TİGEM yüzde 25 ortağı” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/12/2014 Salı
Güncelleme: 21:31 - 22/12/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Türkiye’de 24 milyon civarında kesimin tarımdan beslendiğine işaret ederek, doğu ve güneydoğu bölgesinde de, Türkiye genelinde de çiftçi kesiminin önündeki en önemli meselenin su olduğu söyledi. Tarımın ağırlığının olduğu Doğu ve Güneydoğu’da bölge insanını kalkındıracak projelerde de su sorununa çözüm bulmak amacıyla başlatılan Silvan Sulama Barajı ve Kralkızı Barajlarının Diyarbakır ve Urfa’nın tarihini ve kaderini değiştireceğini kaydeden Eker, “2007 yılındaki kuraklıktan dolayı Diyarbakır ve Urfalı toprağını terk etti. Çiftçi bir sürü masraf yapmıştı. Sıfır ürün aldı. Su olsa yılda iki kez ürün alınıyor. Dolayısıyla onların kaderini değiştirecek şekilde bir yatırım. 2012 Mayıs ayında temelini attık, derivasyon tünelleri yapıldı. 2,5 milyon dönüm arazi sulanacak. Yine Kralkızı Barajı ile de 1,5 milyon dönüm arazide sulama olacak” dedi.

400 MİLYON TL İLAVE YATIRIM

4 milyon dönüm arazi sulanacağını söyleyen Eker şunları söyledi: Ama terör örgütü istemiyor. Tarım gelişince bölge insanının ekonomik olarak güçlenmesinden korkuyor. Şantiyelere kaç kez saldırı oldu. Her iki inşaat da şu anda durmuş, çalışılmıyor. Süreci de bu tür durumlarla baltalıyorlar. Baraj inşaatına baskı kurma çözüm sürecini baltalamadır” diye konuştu. TİGEM’in Karacabey Tesislerinde gazetecilerle sohbet eden Bakan Eker, Türkiye’nin mutlak surette sulanabilecek arazilerini sulamaya açması ve başlatılan projeleri ve reformlarını sürdürmesi gerektiğine vurgu yaptı. Hayvancılığın geliştirilmesine önem verdiklerini dile getiren Eker, 2009-2013 arasında hayvancılığa 800 milyon lira, 2014’te 216 milyon lira destekleme yaptıklarını belirtti. Eker, 2016’ya kadar da 400 milyon liralık daha ilave bir yatırım planlıyoruz” dedi. 

CEYLANPINAR’DA 1 MİLYON DÖNÜM SULANACAK

TİGEM’e ait 38 tarım işletmesinden 19’unun kar paylaşımı esasına göre kirada olduğunu, 18’inin ise TİGEM tarafından işletildiğini dile getiren Eker, “Kiradaki işletmeler 3,3 milyon dönüm olarak toplam arazinin yüzde 8’ini oluşturuyor. Karacabey’de yıllık 60 milyon lira olmak üzere tüm TİGEM işletmelerinden 550 milyon lira hasılat bekleniyor. En büyük işletme 1,7 milyon dönüm arazisi ile dünyanın da en büyük işletmesi olan Ceylanpınar TİGEM’dir. 336 milyon liralık sulama yatırımı yaptık. 1000 kuyu açtık. Böylece 500 bin dönüm araziyi sulamaya açtık. 200 bin dönüm arazi sulamaya açılmıştı geçmişte. GAP’ın tamamlanmasıyla 280 bin dönüm alanın da sulamaya açılmasıyla Ceylanpınar’da 1 milyon dönüm alanda sulama yapılacak. Su olması halinde Ceylanpınar’da hemen her tür ürün alınabilecek. Otlakların gelişmesiyle hayvancılıkta da koyunculuk önemli bir gelişme kaydedecek” dedi.

İsrailliler'den Ceylanpınar için talep yok

Ceylanpınar TİGEM’de İsraillerin ve Arapların yer alıp almadığı iddialarına ilişkin bir soruya da Bakan Eker, “O sözlerin zerresi doğru değil. Talep dahi edilmiyor. Orayı satma niyetinde hiç olmadık. O tür büyük işletmeleri parça parça dahi kiralamayı düşünmedik” dedi. Benzer şekilde Coca Cola firmasının da şeftali meyvesi için 50-100 dönüm arasında bir talebinin olduğunu belirten Eker, “İşletmenin bütünlüğü açısından değerine vereceği zarar nedeniyle razı olmadık. Kumkale de Coca Cola 30 yıllığına meyvecilik için yer kiraladı. Yine Dimes Tokat Kazova’yı işletiyor, TİGEM yüzde 25 ortağı” dedi.


Merada özel sektör için yeni fırsatlar

Özel sektörün koyunculuğa neden teşvik edilmediği yönündeki bir soruya da Bakan Eker, “Teşvik ettik. Koyun mera hayvanıdır. Meraların ıslah edilmesi ve mevzuatının çıkarılarak özel sektörün yararlanmasını sağlamak gerekiyordu. Onu yaptık. Özel sektör meraları hayvancılık amacıyla kullanmak kaydıyla devletten kiralayacak, ıslah edecek, ot tohumları ekecek, su getirecek” diye konuştu.

#Mehdi Eker
#Diyarbakır
#Urfa
#Kralkızı Barajı
9 yıl önce