|

Tarihi rekor

Altın fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Gram altın dün, yüzde 4 prim yaptı ve 117 TL'ya çıktı. TL bazındaki gram altın, bu fiyatla birlikte bugüne dek gördüğü en yüksek seviyeye ulaşmış oldu. Çeyrek altının alışı 189.77 kuruştan gerçekleşirken, satışı 197 lira 41 kuruş oldu.

Yeni Şafak
07:52 - 12/02/2016 Cuma
Güncelleme: 10:16 - 12/02/2016 Cuma
Yeni Şafak

Altının gram fiyatı dün öğlen saatlerinde 120 lira seviyesine çıktı. Kapalıçarşı'da 765 lira olan Cumhuriyet Altını dakikalar içerisinde 780 liraya kadar çıktı.



Global piyasalarda yaşanan hareketlilik ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in dünya piyasalarının yakından izlediği faiz artırımlarına ilişkin açıklamaları sonrası tırmanışa geçen altının ons fiyatı Türkiye piyasasını da etkiledi.


Son dönemde yükseliş trendinden bulunan altının ons fiyatı, 1238 dolar seviyesine çıktı. Altın en son bu seviyeyi geçen yılın mayıs ayında yakalamıştı.



Sabah saatlerinde gram altının satış fiyatı 115.93 kuruşken, satış fiyatı 117 lira oldu. Çeyrek altının alışı 189.77 kuruştan gerçekleşirken, satışı 197 lira 41 kuruş oldu. Cumhuriyet altını ise 776 lira 87 kuruşa alınıyor, 839 lira 08 kuruşa satılıyor.



Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, "Yatırımcılar kendine güvenli bir liman aradı ve bunu da altında buldu" dedi. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, bu artışın dolar/TL kurunun düşük olması nedeniyle sınırlı kaldığını söylerken, "Şu anda dolar 2,93 lira değil de 3 lira dolaylarında olsaydı, şu anda gram altın 120 lira, cumhuriyet altını da 800 lirayı geçmişti" dedi.



Altının borsalardaki satış ve küresel tahvil fiyatlarındaki rekor artışın yanı sıra FED' den de destek bulduğunu belirten Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Adnan Çekcen, "“Kafalardaki soru elbette belli. Yükseliş devam eder mi? Geride bıraktığımız haftada Çin piyasaları kapalıydı. Önümüzdeki hafta Pazar akşamı Çin tarafında açıklanacak dış ticaret verileri ön planda olacak. Veriler eğer beklentileri karşılayamazsa küresel kaygılar tekrardan artabilir. Altın bu gelişmelerle beraber ''ara ara soluklansa da'' yoluna devam etmek isteyecektir.” İfadelerini kullandı. Bu haftanın veri açısından oldukça sakin geçtiğini belirten Çekcen, önümüzdeki ABD Enflasyon rakamlarının ve FED tutanaklarının etkili olacağını kaydetti. Çekcen, “Doların seyri buna bağlı olarak altının yeni durağı verilerle beraber daha belirgin olacak. Ancak teknik görünümde ise dikkat çeken bir durumu ayrı değerlendirmek gerekiyor. Haftalık altın trendine baktığımızda uzun vadeli düşüş trendinin korunduğunu görüyoruz. Ancak bu haftaki son ralliyle beraber 2013 yılından itibaren düşüş trendinde olan Ons altın 1200-1222 aralığını ilk defa yukarı yönlü kırarak son 1 yılın en sert yükselişini kaydetti. Düşen trendin yukarı yönlü kırılması durumunda genelde o yükselişin devamı beklenir. Dolayısıyla 1222-1200 aralığı teknik destek bölgesi olarak izlenebilir. Bu seviyeler üzerinde kaldığı sürece 1305 -1345 hedefleri söz konusu olabilir. “ dedi.



#Altın
#Altın fiyatları
#Fed
#Gram altın
8 yıl önce