|

Temiz enerjide dev hamle

Polat Enerji, 150 megavat gücündeki Türkiye’nin en büyük rüzgar santralinin açılışını Cumhurbaşkan Erdoğan’ın katılımıyla Kırşehir'de yaptı. Tesis, yılda yaklaşık 400 milyon kilovatsaat elektrik üretimi yapacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/01/2015 Saturday
Güncelleme: 21:00 - 30/01/2015 Friday
Yeni Şafak
Türkiye rüzgar enerji sektörünün öncü isimlerinden Polat Enerji, 150 megavat güce sahip Türkiye’nin işletmedeki en büyük rüzgar enerji santrali Geycek’in açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanların katılımı ile dün Kırşehir’de gerçekleştirdi. 

285 MİLYON $'LIK YATIRIM

Geycek santralinin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Geycek Rüzgar Enerji santrali 150 megavatlık kurulu gücüyle kendi alanında ülkemizin en büyük enerji santrallerinden biri. Bu güzel tesisi 285 milyon dolarlık yatırımla Mucur’umuza ve ülkemize kazandıran Adnan Polat Bey’in şahsında ortaklarıyla birlikte Polat Enerji'yi tebrik ediyorum” dedi.  

120 MİLYAR $ ENERJİ YATIRIMINA İHTİYAÇ VAR

Türkiye geliştikçe, büyüdükçe enerji talebi dolayısıyla enerji yatırımı ihtiyacı sürekli arttığını vurgulayan Erdoğan, “Bugün Türkiye 12 yıl öncesine göre 2 kat daha fazla enerji tüketiyor. Gelişmeler 2023 yılında da bugüne göre 2 kat daha fazla enerji tüketimimiz olacağını gösteriyor. Bunun için 120 milyar dolarlık yeni enerji yatırımına ihtiyacımız var. Enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmamız hem stratejik açıdan hem cari açığın azaltılması bakımından hayati öneme sahip. Devreye giren her enerji tesisi bizim için altın kıymetindedir” diye konuştu.

Bu faiz çarpıklığı ile olmaz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası’nın faiz oranlarının enflasyon öngörüsünün neredeyse iki katı olduğunu da belirterek, böyle bir çarpıklık olamayacağını ve bunun düzeleceğini söyledi.  Geçmişte yaşanan ekonomik krizlerin en belirgin göstergesinin “akıl almaz düzeylere ulaşan” faiz oranları olduğunu belirterek, “Biz ülkemize o günleri bir daha asla yaşatmamakta kararlıyız. Fazla her kuruş, hak gaspıdır.  Bunların hepsi nin düzelmesi gerekiyor. Yoksa yatırım zorlaşır" dedi.


Rüzgara 1 milyar $ yatırım

Şimdiye kadar 8 rüzgar enerjisi santrali yatırımı yaptıklarını belirten Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, “Polat Enerji rüzgar enerjisinde Türkiye’nin en büyük kurulu güce sahiptir. Bu liderliğimizi sürdürmek için de yatırımlarımıza devam ediyoruz. Önümüzdeki 3-5 yılda kurulu gücümüzü en azından 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz.  Burgaz, Sayalar, Soma, Seyitali, Poyraz, Samurlu ve Kozbeyli son yatırımımız da 150 megavat kurulu gücü ile şu an Türkiye’nin en büyük operasyonel santrali olan Geycek. Son yatırımla birlikte Polat Enerji'nin, toplam yatırım tutarı 1 milyar doların üzerine çıktı. Sektördeki payımız yüzde 15'e çıktı” dedi.

#Polat Enerji
#Tayyip Erdoğan
#Enerji santrali
9 years ago