|

Türk Akımı'nda anlaşma hazır

Rus enerji şirketi Gazprom ile Türkiye arasındaki Türk Akımı projesinde koordinatlarla ilgili çalışmalar tamamlandı. Yılda 63 milyar metreküp doğalgazı taşıması planlanan projeye ilişkin Enerji Bakanı Taner Yıldız, Batı'nın bunu bir meydan okuma olarak algıladığına işaret ederek, "Bundan sonrası Avrupa'nın problemi" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/06/2015 Perşembe
Güncelleme: 20:03 - 3/06/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Türk Akımı projesinde koordinatlarla ilgili hazırlıklar tamamlandı. Bakan Yıldız, Türkiye'den geçecek 190 kilometrelik kısmın koordinatlarının imza aşamasında olduğunu ifade etti. Kayseri'de gazetecilerle bir araya gelen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, hem gündeme ilişkin konuları, hem de 7 yıllık bakanlığı dönemini değerlendirdi. Yıldız, bu sürede kendisini en fazla heyecanlandıran konuların, Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden satılması, Rusya ve Japonya ile imzalanan nükleer santral anlaşmaları, TANAP ile Hazar'daki petrol sahalarının alınması olduğunu söyledi.



SEVİNÇ VE ÜZÜNTÜLERİ


Elektrik dağıtım hizmetlerinin tamamının özelleştirilmesi ve santralların rehabilitasyonunun yanı sıra, rüzgar, güneş santrali gibi atılımların da kendisini heyecanlandırdığını söyleyen Yıldız, "En çok üzüldüğüm ise kazalar oldu. Bütün sevincimi bir kefeye koysak, herhalde o kazaların üzüntüsünü karşılanabilir. 8 kere gensoru verildi” dedi.



202 OCAK KAPATILDI


Kömür konusunda inatçı olduklarına dikkat çeken Bakan Yıldız, “Yerli kömürden vazgeçmek, ülkemize bir ihanet olur. Kazalardan vazgeçmemiz lazım. 202 yeraltı ocağı kapatıldı. 14 milyar ton tespit edilmiş rezerv var. Dünya bunu 2 yılda çıkartıyor. Biz yüz yılda çıkartacağız diyelim. Bugünkü değeri 7 trilyon dolar. 100 yılda 5 trilyon dolar da olsa, bu değerden vazgeçmemeliyiz. Yerli kömürden vazgeçersek yerine doğalgaz, başka şeyler almak lazım” dedi.



TÜRK AKIMI ANLAŞMASI HAZIR


Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türk Akımı'yla ilgili imzalanmak üzere evraklar hazırlandığını söyledi. Dışişleri Bakanlığı'nın koordinatlarla ilgili yeni bir yazışma yapıldığını belirten Yıldız, “Bulgaristan'dan Türkiye'ye dönen kısım, Türkiye'den geçecek 190 kilometrelik kısmın koordinatları var. O yazı gelmişse, onunla alakalı bir problem kalmıyor. İzinler tamamlandıktan sonra Rusların yaptığı anlaşma gereği Doğu Karadeniz'den başlar, Türkiye'ye gelir” dedi.



ARTIK AVRUPA DÜŞÜNSÜN


Batının bunu bir meydan okuma olarak algıladığına dikkat çeken Bakan Yıldız, “Bu, Avrupa'nın gaz tedariki konusunda ihtiyacı karşılayacak konulardan biridir. Rusya, 63 milyar metreküp gaz aktarımı yapacağını söylüyor. Batı hattı yerine ikame edilen bir hattan bahsediyoruz. Yeni bir gaz miktarı değil. Bundan sonrası ile alakalı kısımlar Avrupa'nın problemi. AB bu projenin olmasını istiyorsa siparişini verir, istemiyorsa vermez. Türkiye bunun tarafı değil” diye konuştu.



TAHKİM KINASI YAKACAKLAR


Tahkimde Türkiye'nin gaz fiyatı konusuna İran'a karşı kaybettiği iddialarına tepki gösteren Bakan Yıldız, kararın daha çıkmadığını ve Türkiye lehine karar çıkmasını beklendiklerini belirtti. Yıldız, şunları kaydetti: “Türkiye kaybetse kına yakacak olanlar var. Sırf Ak Parti başarısız olsun, ülke de kaybetsin anlayışını yanlış görüyorum. Duruşmaları bitti sonucu bekliyoruz. Eksik teslimatın tamamlanması kasım ayında. Neredeyse İranlılar bile bizim haklı olduğumuzu düşünüyor.”



İRAN'DAN 2.5 MİLYAR DOLAR ALACAĞIMIZ VAR


Bakan Yıldız, İran ile gazı ile ilgili gelinen son noktaya ilişkin şunları kaydetti: “İranlılara da Azerbaycan örneğini verdik. 'Sizden pahalı alıyoruz' diyerek indirim istedik. Tahkime gitti. 3,4 yıldır devam ediyor. Biz haklı olduğumuza inanıyoruz. Onlar yeniden duruşma istediler. 'Tekrar anlaşabilir miyiz?' dediler. Biz kabul etmedik ve 'Karar neyse açıklansın' dedik. Daha fazla gaz satmak istediler. Teklif vermelerini istedik. İran tarafı ise 'biz size fazla gaz verelim, teklifi sonra konuşuruz' cevabı verdi. Biz bu son teklifi de kabul etmedik. Çünkü, pahalı gaz alımından dolayı İran'dan 2.5 milyar dolar alacağımız var.”





İran'ın da gözü bu güzergahta


İran Milli Gaz Şirketi Uluslararası İlişkiler Müdürü Azizullah Ramezani, İran'ın, doğalgazını Avrupa'ya taşımak için Türk Akımı'nı kullanabileceğini söyledi. Rus medyasından RIA-Novosti'nin haberine göre, İran'ın doğalgaz transferi için beş altı tane rotaya sahip olduğunu ifade eden Ramezani, “Doğalgazımızı Avrupa'ya taşımak için Türk Akımı'nı kullanabiliriz, bu mümkün ancak bununla ilgili görüşmeler henüz yapılmadı. Rusya ve Türkiye'nin boru hatlarının Avrupa'ya ulaştığı nokta aynı zamanda İran boru hatlarının Avrupa'ya ulaştığı nokta olabilir” dedi.



İran'ın Avrupa'ya doğalgaz transferi için Türkiye'nin yanı sıra, Karadeniz, Suriye, Irak ve Akdeniz'i de değerlendirdiğine dikkati çeken Ramezani, İran'a Avrupa ülkeleri uygulanan yaptırımların kaldırılması durumunda görüşmeler için ilk adımın atılacağını belirtti. Kendileri için en iyi rotanın “ekonomik olarak en uygun rota” olacağını açıklayan Ramezani, kullanacakları rota için kararı yaptırımların kaldırılmasının ardından vereceklerini ifade etti.




#doğalgaz
#türk akımı
#rus gazı
#iran
9 yıl önce