|

Türk bankalarına yabancı radarı

Türk bankacılık sektörü, yabancı yatırımcıları cezbediyor. Bankaların yüksek karlılık oranlarına hayran kalan krizdeki Avrupa, Rusya ve Uzakdoğu ülkelerinden 8 banka ortaklık için BDDK'dan izin istedi.

Yeni Şafak
04:00 - 24/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 21:04 - 23/11/2014 Pazar
Diğer
Küresel kriz ABD ve AB’de başta bankacılık sektörü olmak üzere birçok sektörü etkilerken, Türk bankacılık sektörü, bu dönemde gücünü koruması ve sağlam yapısıyla gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler tarafından ilgiyle izlendi. Türk bankacılık sektörü ABD’den Avrupa’ya, Avrupa’dan Uzakdoğu’ya tüm dünyada odak sektör haline gelirken, yüksek sermaye yeterlilik rasyosu ve düşük tahsili gecikmiş alacak oranı ile her zaman örnek gösterilen sektör oldu. Son bir yılda Türk bankacılık sektörüne Rusya, Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinden yabancı banka gelmek için başvuruda bulundu. Bu bankalar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan ortaklık ve yeni lisansla banka kurmak için başvuruda bulundu.

GARANTİ HİSSLERİ BBVA’NIN

Doğuş Grubu’nun, bu hafta içinde Garanti Bankası hisselerinin yüzde 14,89’unu 5,5 milyar milyar liraya Banco Bilbao Vizcaya Argentaria’ya (BBVA) satması, yabancı yatırımcıların Türk bankalarına olan güvenin ve ilginin en net göstergesi oldu. Bankacılıkta geçen yıl gerçekleşen en büyük satın alma işlemi, Commercial Bank of Qatar’ın (CBQ) Alternatifbank’ın yüzde 70,84 hissesini Anadolu Endüstri Holding’den alması oldu.  2012 yılında Rusya’nın en büyük bankası Sberbank, Denizbank’ın yüzde 99,85 hissesini yaklaşık 6,5 milyar liraya satın aldı. 

Bir yılda 8 bankadan başvuru

Bank Audi’nin Türkiye’deki yüzde yüz iştiraki olan Odeabank, 2012 yılında Türk bankacılık sektöründe 15 yıl aradan sonra sıfırdan lisans alan ilk banka oldu. Bir yıl sonra BDDK, Bank Of Tokyo Mitsubishi UFJ Turkey AŞ’ye faaliyet izni verdi. BDDK Ağustos 2013’te kuruluş izni verdiği Rabobank’a Eylül 2014’te faaliyet izni verdi.

#Garanti Bankası
#BBVA
#yabancı yatırımcı
9 yıl önce