|

Türkiye karşıtları birleşti

Türkiye karşıtlığıyla bilinen Güney Kıbrıs yönetimi, Mısır ve Yunanistan''ı da alarak Kıbrıs'taki münhasır bölge tartışmasında haklı çıkma işgüzarlığına girdi. Üçlü grubun Türkiye'ye "Doğu Akdeniz'de gaz aramaktan vazgeç" gözdağına Türkiye faaliyetlerini sürdürerek cevap verecek.

Erdi Yılmaz
00:00 - 31/10/2014 Cuma
Güncelleme: 22:26 - 30/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye karşıtları birleşti
Türkiye karşıtları birleşti

Yunanistan, Mısır ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin Türkiye''nin Kıbrıs''ın doğusunda gaz aramaktan vazgeçmesi gerektiğini açıklaması tepkiyle karşılandı. Türkiye Petrolleri AO (TPAO) kaynakları, söz konusu isteğin kendileri için bir bağlayıcılığının bulunmadığını ifade ederek, TPAO''nun Kıbrıs''ın doğusunda hali hazırda devam eden doğalgaz arama çalışmalarını sürdüreceğinin altını çizdi. Ayrıca, Enerji Bakanlığı''ndan da söz konusu gaz arama faaliyetlerine ait strateji değişikliğiyle ile ilgili bir yazının kendilerine gelmediğini dile getiren yetkili, Kıbrıs''taki öncelikli muhataplarının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olduğunu vurguladı.

'KENDİ ÇALIP KENDİ OYNUYOR'

Üçlü koalisyonun 'gaz' birlikteliğini Yeni Şafak''a değerlendiren bir diğer isim TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanvekili Hüseyin Üzülmez de, Türkiye''nin uluslararası kara sularında yasal haklarını sonuna kadar kullanmada kararlı olduğunu söyledi. Türkiye karşıtlığıyla bilinen bu ülkelerin kendileri çalıp kendileri oynadığını belirten Üzülmez, ''İstedikleri kadar karşı çıksınlar. Türkiye bu tür oldubitti tavırlara pabuç bırakacak bir ülke değil. Kendi çıkarlarımızı yasal çerçevede sonuna kadar kullanmaktan çekinmeyiz'' dedi.

'DARBECİ'NİN AMACI ÖC ALMAK

Darbeci Mısır yönetiminin de aralarında bulunduğu üçlü grubun yaptığı açıklamadan çekinmediklerini belirten Üzülmez, şu ifadeleri kullandı: ''Türkiye her fırsatta darbecilere karşı olduğunu açıkça dile getirdiği için Mısır 'öc alma' duygusuyla hareket ediyor. Bu tür kabadayılıkla bir yere varacaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlardır. Çünkü, Türkiye Kıbrıs''ta üç garantör ülkeden biri.''

TÜRK KESİMİNİN DE HAKKI VAR

SETA Ekonomi Uzmanı Doç. Dr. Hatice Karahan ise, Türkiye'nin, Kıbrıs Türk kesiminin hakkı olan parsellerde arama yaparak, hukukunu aramakta özgür olduğunu söyledi. Bunun, ilgili taraflarca kabul edilmesinin, en sağlıklı yol olacağını ifade eden Karahan, "Türkiye, bölgedeki kaynakların Avrupa''ya ulaşması açısından da stratejik bir konuma sahip olduğundan, AB''nin bu konuda ara bulucu bir tavır sergilemesi anlamlı olacaktır" diye konuştu.

3 SORUNLU ÜLKE BİRARADA

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Hasgüler, Rum kesimi ve Yunanistan''ın Kıbrıs konusundaki yeni argümanında, Güney Kıbrıs Rum Kesimi''nin çıkaracağı doğalgazla AB''ye ekonomik katkı yapacağı ancak Türkiye''nin engel olduğu yalanının öne sürüldüğünü ifade etti. Anadolu Ajansı''na konuşan Hasgüler, Rum kesiminin bu siyasete destek bulmak için de Türkiye''nin sorun yaşadığı İsrail ve Mısır gibi devletlerle yakınlaşmayı seçtiğini belirtti. Hasgüler, Rum kesiminin adada kalıcı çözümden kaçmak için münhasır ekonomik bölge tartışmalarını gündeme getirdiğini de kaydetti.

Rumlar beş şirkete yetki verdi

Rum Yönetimi, 2011 sonunda Kıbrıs açığında tahminen 5 trilyon metreküp doğalgaz yatağı bulmuş ve Amerikan şirketi Noble Energy, İtalyan şirketi ENI ve Fransız Total''e arama yetkisi vermişti. Kıbrıs''ın güneyinde yer alan Mısır ise Rumlarla paraf ettiği bir anlaşmayla ticari işletme amacıyla belirlenen karşılıklı deniz sınırlarını kabul etmişti. Rumlar benzer bir anlaşmayı İsrail ile de yaptı.

9 yıl önce