|

Uzaya ilk adım

Türkiye'nin ilk uzay üssü hizmete girdi. TUSAŞ tarafından kurulan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde ilk olarak Göktürk-1 uydusu ile Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın yapım ve montajı ile ileri entegrasyon ve çevresel testleri yapılacak. Uluslararası uzay projelerine de hizmet verecek merkezin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu merkez ile Türkiye'nin uzay çalışmaları konusunda iddia sahibi ülkeler arasına girdiğini belirtti. Erdoğan, "Bu tesis bizim için gerçek anlamda uzaya ilk adım niteliğinde" dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 22/05/2015 Cuma
Güncelleme: 10:54 - 22/05/2015 Cuma
Yeni Şafak

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) bünyesinde Göktürk-1 Uydu Programı kapsamında kurulan Türkiye'nin ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün Ankara'da açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından merkezin açılışını gerçekleştirdi. Özel önlük giyip, bone ve galoş takan Erdoğan, Bakanlar Yılmaz ve Bilgin ile beraberindekiler merkezi gezdi. Merkezde incelemelerde bulunan Erdoğan, ilgililerden bilgi aldı.



TUSAŞ DEVLER LİGİNDE


Akıncılar'daki merkezin açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayisinin diğer kuruluşları gibi TUSAŞ'ın da son 12 yılda çok büyük atılımlar gerçekleştirdiğini vurguladı. TUSAŞ'ın 1984'te sadece F-16'ların fason üretimi için kurulduğunu hatırlatan Erdoğan, 2005'te bu kuruluşun yapısının ve yönetiminin millileştirilerek yeni bir dönemin başlatıldığını belirtti. Erdoğan, TUSAŞ'ın havacılık alanında dünyanın en önemli kuruluşlarından biri haline geldiğine, devler ligi denilen dünyanın en büyük 100


savunma sanayi şirketi listesine girdiğine işaret etti.



ÖZAL'A KADAR GAFLET VARDI


Erdoğan, “Türkiye'nin TUSAŞ vasıtasıyla bu tesise sahip olarak uzay çalışmaları konusunda iddia sahibi ülkeler arasına girdiğini artık ifade edebiliriz. Türkiye savunma sanayisinde rahmetli Özal'a kadar büyük bir gafletin etkisi altında geldi. Bu dönemde başlayan girişimler de siyasi ve ekonomik istikrarsızlık sebebiyle arzu edilen hızla ilerlemedi, arzu edilen neticelere ulaşılamadı" dedi.



TUSAŞ'IN HİKÂYESİ TÜRKİYE'NİN ÖZETİ


TUSAŞ'ın hikâyesinin Türkiye'nin hikâyesinin bir özeti olduğunu anlatan Erdoğan, “Bu kuruluşumuz 2000 yılında 90 milyon dolarlık cirosu ve 2 bin çalışanıyla neredeyse kapanma durumuna gelmişti. Bugün ise TUSAŞ 1 milyar doları aşan cirosu ve 5 bin çalışanıyla kendi alanında dünyanın en büyük 80'inci şirketi olarak karşımızda duruyor. Milli muharip uçağını 2023 yılında semalarımızda, 2030 yılında da hava kuvvetlerimizin envanterinde görmeyi arzu ediyoruz. Ben biraz tez canlıyım. Aslında bunu öne çekmenin gayreti içinde de olmamız lazım. Ne kadar öne çekebilirsek o kadar isabetli olacak" şeklinde konuştu. TUSAŞ'ın bağlantılı sektörler ve yan sanayide de büyümeye yol açtığının altını çizen Erdoğan, sadece OSTİM'e aktarılan iş hacminin 12 yılda 10 kat arttığını ifade etti.



UZAYA İLK ADIM NİTELİĞİNDE


Merkez hakkında bilgi veren Erdoğan, Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nin TUSAŞ'ın gözlem ve haberleşme uydularının üretimine yönelik stratejik bir altyapı olduğunun altını çizdi. Bu tür tesislerin uzay çalışmaları konusunda söz sahibi az sayıda ülkede bulunduğuna işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti: “Türkiye'nin TUSAŞ vasıtası ile bu tesise sahip olarak uzay çalışmaları konusunda iddia sahibi ülkeler arasına girdiğini artık ifade edebiliriz. Bu tesis bizim için gerçek anlamda uzaya ilk adım niteliği taşıyor."



BİZ BİZE YETMEK ZORUNDAYIZ


Türkiye'nin gerektiğinde ve ihtiyaç duyduğunda tüm önemli savunma sanayi ürünlerini üretebilir konuma 2023'te ulaşacağını anlatan Erdoğan, “Artık biz bize yetmek zorundayız. Biz bize yetemediğimiz durumda, bağımsız bir Türkiye'den bahsedemeyiz. Bunun adımlarını atmak durumundayız. Paranız da olsa istediğiniz silahları alma imkanına sahip değilsiniz. Niye? Çünkü bunları üreten ülkeler öyle takdir ediyor. 'Sen bana bağımlı olacaksın' diyorlar. Bu ve benzeri çalışmaları yakından takip ve teşvik etmeyi sürdüreceğiz" dedi.



Uluslararası projelere de hizmet verecek


Merkezde, Göktürk-1 Uydusu ile Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın montaj yapımı, ileri entegrasyon ve çevresel testleri gerçekleştirilecek. Yatırım maliyetleri Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve TÜRKSAT AŞ tarafından karşılanan merkezin işletmesi TUSAŞ tarafından yapılacak. Yaklaşık 3 bin 800 metrekarelik merkezde, kütlesi 5 tona kadar olan birden fazla uydunun aynı anda montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri gerçekleştirilecek. Uluslararası uzay projelerine de hizmet verilecek merkezde, ilk olarak Göktürk-1 Uydusu'nun ileri entegrasyon ve çevresel testleri yapılacak. Uydu bu testlerin ardından fırlatma sahasına TUSAŞ'tan gönderilecek.



Türkiye, dünyada az sayıda ülkede bulunan bu tesisle uzay sistemleri montaj, entegrasyon ve test hizmetleri alanında uluslararası oyuncu konumuna gelecek. Merkez, askeri havaalanına doğrudan bağlantısı sayesinde uydunun karayoluyla taşınması gerekliliğini ortadan kaldıracak, emniyet, maliyet ve risk yönetimi açısından büyük avantaj sağlayacak.



Merkezin açılış törenine Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kuvvet komutanları, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, TÜBİTAK Başkan Vekili Mehmet Çelik, TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Türksat Genel Müdürü Ensar Gül, bazı milletvekilleri, bürokratlar ve büyükelçiler de katıldı.



#Türk Havacılık ve Uzay Sanayii
#İsmet Yılmaz
#Dörtkaşlı
#Türksat
9 yıl önce