|

Yatırımcıya Türkçe çağrısı

Başbakan Erdoğan yerli yatırımcılardan inşa ettikleri konut ve iş yeri projelerine Türkçe isim vermelerini istedi

Şamil Kucur
00:00 - 20/04/2012 Cuma
Güncelleme: 00:24 - 20/04/2012 Cuma
Yeni Şafak
Yatırımcıya Türkçe çağrısı
Yatırımcıya Türkçe çağrısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte geldiği Şişli'deki Trump Towers Mall'ın açılışında yaptığı konuşmada, başta Ortadoğu Otomotiv ve D YAPI olmak üzere, bu mimari eserleri İstanbul'a ve Türkiye'ye kazandıran herkese ülkesi ve milleti adına teşekkür ettiğini söyledi. 260 bin metrekarelik 39 katlı rezidans kulesi ve 43 bin metrekarelik 37 katlı iş kulesinin İstanbul'a gerçekten çok farklı bir hava ve farklı bir görünüm kazandırdığını dile getiren Erdoğan, gerek alışveriş ve ticaret noktasında, gerek yaşam alanı olarak, bu iki kulenin hem bulunduğu semtte, hem de İstanbul'un genelinde, özellikle mimari tarzı ve sunduğu hizmetlerle yeni bir dönemi, yeni bir süreci başlatacağına inandığını vurguladı.

YERLİ YATIRIMLARDAN ÖZELLİKLE TÜRKÇE HASSASİYETİNİ RİCA EDİYORUM

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Son zamanlarda başta İstanbul olmak üzere, yeni inşa edilen konut ve iş yeri projelerinde ne yazık ki farklı dillerde kelime ve kavramların, isimlerin çok sık kullanıldığına şahit oluyoruz. Towers gibi, mall gibi, kids ya da food court gibi kelime ve kavramların tamamının Türkçe'de çok güzel karşılıkları var. Türkçe, dünya üzerinde yüz milyonlarca insan tarafından konuşuluyor. Türkiye Türkçesi, özellikle de İstanbul Türkçesi ise, Türkiye'nin artan gücüne, büyüyen ekonomisine, artan dış ticaretine paralel olarak artık uluslararası bir boyut kazanıyor. Yerli yatırımlarda Türkçe hassasiyetini ben özellikle yatırımcılarımızdan rica ediyorum. Uluslararası yatırımlarda, özellikle de iç tasarımda Türkçe hassasiyetini görmek istediğimizi burada özellikle vurgulamak istiyorum. İstanbul, elbette küresel düzeyde önemli bir şehirdir, uluslararası bir markadır, yani biz kendi markalarımızı oluşturacaksak buna çok ihtiyacımız var, ama Türkçe de artık ülke sınırlarını aşan önemli bir dildir. Burada en zor hali ile Türkçeleşmiş Türkçeyi bile eğer benimsersek, bununla da çok önemli adımlar atmış oluruz. Bu yüzden Türkçe isim ve markaların dünya markasına dönüşmesi için gayret gösterilmesi gerektiğini de ayrıca vurgulamak istiyorum.'


Boğazı yeniden ele alacağız

Başbakan Erdoğan, Boğaz'ı yeniden ele alacaklarını belirterek, "Boğaz'ı yeniden ele almak suretiyle Boğaz'daki çirkin yapılanmayı ortadan kaldıracağız" dedi. Yapılması gereken müdahalelerin de yapılacağını vurgulayan Erdoğan, "Burada merkezi yönetim, Büyükşehir, ilçe belediyeleri işi birlikte yürütmekte kararlıyız. En ufak bir geri adım atma burada söz konusu değil" diye konuştu. Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, yapımına 2007'de başlanan ve inşaatına 400 milyon dolar harcanan Trump Towers'ın, 39 katlı rezidans kulesi, arkasında 37 kat ofis kulesi ve bunları birbirine bağlayan 5 artı 2 kat alışveriş, eğlence ve spor alanlarıyla büyük bir kompleks olduğunu söyledi. Doğan, yaklaşık 2 bin kişiye yeni iş alanı açtıklarını kaydetti.



12 yıl önce