|

Minik 'Elif Ece' yaşama tutundu

Tıbbi açıdan "birinci ileri derece pramatüre" ve "aşırı düşük doğum ağırlıklı" kabul edilen, 24 haftalıkken 800 gram ağırlığında doğan "Elif Ece" bebek, 2,5 aydır verdiği yaşam savaşını kazandı ve hayata tutundu.

Yeni Şafak
16:19 - 24/02/2015 Salı
Güncelleme: 14:24 - 24/02/2015 Salı
AA
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Meltem Aksu, ilk bebeğinin heyecanını yaşayan Mehtap Kaya'nın (34), hamileliğinin 24. haftasını tamamlamadan suyunun gelmesi üzerine hastaneye başvurduğunu, 24 saat gözlem altında tutulan hastanın, "amniyon sıvı embolisi" gelişmesi nedeniyle acilen sezaryane alındığını anlattı.


Amniyon sıvı embolisinin anne için hayati risk oluşturduğunu, bu nedenle hastanın 9 gün yoğun bakımda kaldığını anlatan Aksu, "Bizim için böyle bir durumda annenin hayatı önceliklidir. Ama Elif Ece bebek hepimizi şaşırttı ve hayata tutunmayı başardı" diye konuştu.


Yaşama tutundu

Elif Ece bebeğin tedavisini yürüten yenidoğan birimi sorumlusu uzman doktor Aydın Çelik de Dünya Sağlık Örgütü tarafından 37 haftadan önce doğan bebeklerin "prematüre" adlandırıldığını söyledi.


24-31'inci hafta arasında doğan bebeklerin "Birinci ileri derece prematüre", bin 500 gramın altında doğum kilosuna sahip olanların ise "çok düşük doğum ağırlıklı" kabul edildiğini dile getiren Çelik, şu bilgileri aktardı: "Elif Ece de 24 haftalık ve 800 gram doğduğu için ileri derecede prematüre ve aşırı düşük doğum ağırlıklı gruptaydı. 24 haftalık doğan bir bebeğin yaşama şansı ise yüzde 10'dur. Eskiden yaşamaları mucize görülen prematüre ve aşırı düşük doğum ağırlıklı dünyaya gelen bebekler, tıptaki ilerlemeler ve teknik olanakların gelişmesi sayesinde artık yaşama tutunabiliyor. Elif Ece 2 kilo 400 grama ulaştı ve prematüre bebeklerde görülen herhangi bir sağlık sorunu bulunmuyor."

Bunun sevindirici olduğunu kaydeden Çelik, "Bebeğimizin hayata tutunmasında ailesinin inancı en büyük yardımcımız oldu. Bundan sonraki süreçte prematüreliğin olumsuz sonuçlarını en aza indirmeye, Elif Ece'nin sağlıklı bir yaşam sürdürmesine yardımcı olacağız" ifadesini kullandı. 


Anne Mehtap Kaya da doğum sonrası 2,5 aylık dönemde uzun ve kaygılı bir süreç yaşadıklarını ancak mutlu sona ulaştıklarını söyledi.
#"prematüre" doğan Elif Ece bebek
#Mehtap Kaya
#pramatüre
9 yıl önce