|

Ne kadar zor olabilir ki…

Türkiye’de, eğer önlem alınmazsa sigaraya bağlı görülen yılda 100 bin ölümün, 2030 yılına gelindiğinde yılda 240 bin olması bekleniyor. Yapılan araştırmalara göre sigara içenlerin yüzde 70’i aslında sigarayı bırakmak istiyor. Aslında uygun ortam ve yöntemlerle de bu mümkün olabiliyor.

Yeni Şafak
04:00 - 2/06/2015 Salı
Güncelleme: 23:12 - 1/06/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Dünya Sağlık Örgütü'nün önderliğinde tüm dünyada her yıl 31 Mayıs günü ''Dünya Tütünsüz Günü'' olarak kabul ediliyor. Dünya genelinde tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda yaklaşık 6 milyon kişi hayatını kaybederken, ülkemizdeki tüm ölümlerin yüzde 23'ü tütüne bağlı hastalıklar sebebiyle oluyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç sigara bırakma sürecinin kritik özelliklerini anlatıyor.



Nikotin bağımlılığını aşmak ne kadar zor?


Sigaraya uygun yöntemlerle müdahale edildiğinde kalıcı bırakma oranının yüzde 50'nin üzerine çıkabildiğini söyleyen Prof. Dr. Kılınç şunları belirtiyor:



“Kişi kendi iradesiyle sigarayı bırakamıyorsa, nikotin bağımlılığının fiziksel etkili olan kısmını kontrol etmek için bu tedaviye ayrıca ilaç tedavisi de eşlik etmeli. Yeter ki bu yöntemler sigara bırakma konusunda eğitim almış sağlık çalışanları tarafından uygulansın.”



Yerine ne koyacağız?


Prof. Dr. Kılınç, hastaların sigarayı bırakmaya karar verdikleri takdirde yerine ne koyacakları konusunda, yanlış bir algıları olduğunu söylüyor ve devam ediyor:


“Aslında sağlık açısından riskli bir davranıştır. Böyle sağlığa zararlı bir maddeden kurtulma algısı oluşursa tedavi sürecinde 'Bu beladan kurtulurken yerine başka bir bela olarak ne koyabilirim?' demek gibi bir şeydir. Gerçekte, tütünün her dozu ve her şekli zararlıdır. Bu zararları ortadan kaldıran herhangi bir yöntem, tedavi, ilaç ya da koruyucu bir ilaç henüz keşfedilmemiştir.”



Püf noktaları


* Sigara içmeye müsait ortamı görünce sigara içmek akla gelir. Kül tablası, çakmak, sigara paketi gibi hatırlatıcı objelerin ya da ev içinde sigara içme alanları varsa ortadan kaldırılmalıdır.


* Çay, kahve içmek, alkol almak, yemek sonrası erken dönem bunu kışkırtır. Bunun için de diş fırçalamak ve su içmek etkili bir yöntemdir.


* Kurtulmaya çalışılan şeyin bir katil, vücuttan ve sağlıktan çalan bir hırsız olduğunu kabullenmek de bırakma konusunda motive eder.



Bırakınca….


* Sigarayı bıraktıktan sonra ilk 20 dakikada faydaları görülmeye başlıyor.


* 10 yıl içinde ise sağlık düzeyi içmemişlerle benzer düzeye iner.


* Nabız ve kan basıncı hemen normale dönüyor.


* Yılın sonunda kalp krizi geçirme riski 2 kat azalıyor.


* 5. yılın sonunda kanser riski yarı yarıya azalıyor.



#Dünya Sağlık Örgütü
#sigarayı bırakma
#sigara bağılılığı
9 yıl önce