|

Sporu doğru yapın

Sporu ne için yapıyoruz? Kilo kontrolü için mi? Depresyondan çıkmak mı? Kas iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinde mi? Yaz geliyor diye daha güzel “fit” görünmek için mi? Bunların hepsi tabii bir neden. Ama aslında günlük yaşam aktivitelerimizi başkasına ihtiyaç duymadan sürdürebilmekte en temel neden.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/05/2015 Tuesday
Güncelleme: 22:33 - 18/05/2015 Monday
Yeni Şafak

Sporu bazen gözümüzde büyütüyor ve bazen de küçültüyoruz. Hem yapmak istiyor hem de üşeniyoruz. Spora başlamadan önce gerekli hazırlıkları yapıyor muyuz? Peki bunun gerekliliğine inanıyor muyuz? Kendi başımıza spor yapıyor, ya da spor salonuna yazılıyor ama devam edemiyoruz. Peki, ne kadar doğru yolla yapıyoruz ? Tabii önemli olan işin sürdürülebilir olması. Fizyoterapi Uzmanı ve Osteopat Adem Çalı ile spora hazırlık ve yapılan yanlışları konuştuk.



KALBİNİZ SAĞLAM MI ?


Spor öncesi mutlaka kalp-damar sisteminin kontrol edilmesi gerektiğine dikkati çeken Adem Çalı şunları söylüyor:


“Spor öncesi kardiyovasküler ve fiziksel hazırlık gerekiyor. Herkesin vücut ritmi her spora uygun olmayabiliyor. Mesela herkes koşu yapamaz. Acaba kalp-damar sistemi buna uygun mu kontrol edilmesi gerekiyor. Bu yönde de özellikle 40 yaş üstü spora başlayacakların kalp kontrolü yaptırmaları gerekiyor.”



SPOR AYAKKABISI SEÇERKEN


Spor yaparken giyilecek ayakkabı da önemli. Spor ayakkabısına arkadan bakılması ve taban genişliğinin topuk genişliğinden fazla olması gerektiğini bildiren Adem Çalı şunları söylüyor:


“Spor ayakkabısına alttan bakıldığında yan yüzleri fazla gözükmemeli. Vücudun yükünü topuğumuz daha çok taşıdığı için ayakkabının topuk tarafının daha kalın olması gerekiyor. Ayrıca artık spor ayakkabıları kişinin vücut ağırlığına göre tasarlanıyor ve bu yönde tabanda farklı materyaller kullanılıyor. Bunlar insanları spor yapmaya motive etmesi açısından önemli yer tutuyor.”



EN BÜYÜK HATALAR


Hangi amaçla spor yaparlarsa yapsınlar,kişiler boyun, omuz, bel, diz ve ayakta sakatlanmalar yaşayabiliyor.Adem Çalı yapılan en büyük hataları ise şöyle sıralıyor:



*Kendi vücudunun gereksinimlerini bilememek


*Vücudunda gereğinin üzerinde ağırlık kaldırmak


*Sırtını ve boynunu koruyamamak


*Isınmadan antrenman yapmak


*Özellikle kardiyo aletlerinde dikkatin TV ya da cep telefonlarında olması ve takılıp düşmeler


*Dambıl ve ağırlık plakalarını yerine koyarken yapılan hatalar, ya da ortalıkta bırakma



DOĞRU ISINMA NASIL OLMALI?


Spora başlamadan önce ısınmanın gerekliliğine, “Öncelikle kalp-damar sistemini, kan dolaşımını spora hazır hale getirmek gerektiğini” söyleyerek dikkat çeken Adem Çalı şunları vurguluyor: “Kas, kemik ve eklemleri ısıtmak gerekiyor. Bunun yanında kişinin yapacağı spora ve fiziksel durumuna göre ısınma teknikleri de değişiyor.Fakat herkes için genel olarak en risksiz ısınma teknikleri arasında düşük yoğunluklu yürüyüş ve bisiklet aktiviteleri geliyor.”



İDEALE YAKIN SPOR 'YÜZME'


Yüzmenin en az risk içeren spor olduğuna dikkat çeken Adem Çalı bunun nedenlerini de şöyle ifade ediyor: “Suyun içerisine tüm gövdeyle girildiğinde istenildiği kadar hızlı hareket edilmeye çalışılsın gene de su belirli bir temponun üzerine geçmemizi yani çok hızlı hareket etmemizi engelliyor. Dolayısıyla kalbi zorlayan bir şey yapmadığımız için herkes için en ideal sporun yüzme olduğunu söyleyebiliriz.”





#Adem Çalı
#spor
#spor yapmak
9 years ago