|

4 saatlik gerilim

Pegasus havayollarının Kharkov-İstanbul seferini yapan uçağında korsan kabusu yaşandı. 'Uçakta bomba var' diyen Ukraynalı hava korsanı uçağın kış olimpiyatlarının yapıldığı Soçi'ye indirilmesini istedi.

Yasin Yılmaz
00:00 - 8/02/2014 Saturday
Güncelleme: 00:16 - 8/02/2014 Saturday
Yeni Şafak
4 saatlik gerilim
4 saatlik gerilim

Pegasus havayollarının Kharkov-İstanbul seferini yapan Boeing 737 tipi uçağı, Ukraynalı bir yolcu tarafından kaçırılmak istendi. Korsanın macerası Sabiha Gökçen Havaalanında bitti. Dün 110 yolcusu ile Ukrayna'dan (Kharkov) ayrılan uçak Karadeniz semalarındayken, 2 F numaralı koltukta oturan yolcu pilot kabinine girmek istedi.

KAPIYI ZORLADI BAŞARAMADI

Kapıyı zorlayan ancak başaramayan 45 yaşındaki Ukrayna vatandaşı bir yolcu 'Uçakta bomba var' diye bağırarak uçağın Kış Olimpiyatları'nın başladığı Rusya'nın Soçi kentine indirilmesini istedi. İstanbul'a kaçırılma kodu bildiren Kaptan Pilot İlyas Karagülle, uçakta karartma yaparak Sabiha Gökçen Havaalanına yöneldi. Sabiha Gökçen Havaalanı'na tüm inişler güvenlik nedeniyle durduruldu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun da bulunduğu kriz masası kuruldu. Özel Harekat birimleri havaalanına sevk edildi.

F16'LAR HAVALANDI

Kaçırılma haberinin ardından Balıkesir'den havalanan iki adet F-16 savaş jeti uçağa eşlik etmeye başladı. Kaptan Pilot İlyas Karagülle korsanı Soçi'ye götürdüğüne inandırarak uçağı saat 18.05'te F-16 eşliğinde Sabiha Gökçen Havalimanına indirdi. Ekibi ile birlikte soğukkanlılığını koruyan Pilot Karagülle, 'Hepimiz iyiyiz' mesajı gönderdi.

UÇAĞA SIZIP İŞİ BİTİRDİLER

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün müzakere ekibi uzun süre korsanı ikna etmeye çalıştı. Çabalar 4 saat sonra sonuç verdi. Önce kadın, çocuk ve yaşlılar tahliye edildi. Ardından da diğer yolcuların tahliyesi başladı. Bu sıra Özel Harekat timleri uçağa sızarak korsanı etkisiz hale getirildi. Operasyonda silah kullanılmadığı, ancak etkisiz hale getirilirken boğuşma sırasında korsanın yaralandığı bildirildi.

Jetler anında havalandı

Uçağın kaçırılma haberi Türk Silahlı Kuvvetlerini de alarma geçirdi. Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi'ne saat 17.20'de uçakla ilgili kaçırılma ihbarı geldi. 17.40'ta Balıkesir'deki 191. Filo'dan iki F-16 uçağı kalktı. Bu uçaklar 17.58'de Karadeniz üzerinde Pegasus uçağına eşlik etmeye başladı. Kharkov-İstanbul uçağı 18.04'te bu şavaş jetleri eşliğinde Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirildi.

Dışarıda kriz içeride komedi!

İstanbul'daki kriz masasında soğuk terler dökülürken yolcular dışarı ile iletişime geçti. Yakınlarını arayıp durumu bildiren yolcular, uçağın içinde çektirdikleri hatıra fotoğraflarını sosyal medyada paylaştı. Operasyonun ardından açıklama yapan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, müdahale öncesi geniş çaplı istihbari çalışma yürütüldüğünü söyledi. Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Müzakereler sonucunda başlatmış olduğumuz boşaltma ameliyesi esnasında özel harekat birimleri uçağa sızdı. Yolcunun boşaltılması esnasında gerekli tertibatlarını aldılar ve yolcuların boşaltılması ameliyesi bittikten sonra uçakta kalan korsana karşı süratli ve etkili bir müdahaleyle hava korsanını etkisiz hale getirdiler. Şu anda hava korsanı, gerekli işlemleri yapılmak üzere emniyetimizin gözetimindedir. Bütün mürettebat ve yolcularımız, problem yaşamaksızın kurtarılmışlardır. ' Korsanın üzerinde silah ya da bomba çıktadığı bildirildi.

Olayları protesto ediyormuş!

Korsanın kimliği ile ilgili Kaçırma olayıyla ilgili Ukrayna'dan da açıklama geldi. Kharkov Başsavcılığı Basın Sekreteri Vita Dubovik, savcılığın konuyla ilgili bir soruşturma başlattığını, şu ana kadar elde edilen bilgilere göre yolcunun yalnız uçtuğunu ifade etti.

KİMLİĞİNİ ARINÇ AÇIKLADI

Korsanın 44 yaşında ve Ukrayna vatandaşı olduğunu ifade eden Dubovik, ön bilgilere göre yolcunun pasaport kontrollerinde normal davrandığını ve herhangi şüpheli bir davranış tespit edilmediğini belirtti. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise korsanın soyadının isminin veya soyadının Kozlof olduğunu söyledi. Arınç ' Bir anlatıma göre Ukrayna'da yaşanan olaylar sebebiyle oradaki tutuklamaları ve gözaltına almaları protesto etmek amacıyla bunu yaptığı ifade ediliyor' dedi.


10 years ago