|

45 saniyeyi unutmadık

''Asrın felaketi'' olarak adlandırılan Marmara Depremi''nin 15. yılında Yolava, Sakarya ve Gölcük''te hayatını kaybedenler için törenler düzenlendi, dualar okundu. Manevi olarak acılarının taze olduğunu söyleyen vatandaşlar tören sırasında gözyaşlarına hakim olamadı.

.
00:00 - 18/08/2014 Pazartesi
Güncelleme: 22:37 - 17/08/2014 Pazar
Yeni Şafak
45 saniyeyi unutmadık
45 saniyeyi unutmadık

Marmara Depremi''nde hayatını kaybedenler, Gölcük''te saat 03.02''de anıldı. Kavaklı sahilinde yaptırılan Deprem Anıtı önünde düzenlenen anma töreninde, 17 Aralık 1999''da, Marmara Depremi''nin meydana geldiği saat 03.02''de saygı duruşunda bulunuldu. Yaşamını yitirenlerin anısına çelenk bırakıldı, denize karanfiller atıldı ve dualar edildi. Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, 17 Ağustos 1999''da merkez üssü Gölcük olan büyük bir felaketin yaşandığını belirterek, aradan geçen 15 yıl içinde maddi yaraların sarıldığını fakat manevi olarak acıların hala taze olduğunu söyledi. Tören, Gölcük İlçe Müftüsü Mehmet Yazıcı''nın yaptığı dua ile sona ererken, vatandaşların gözyaşlarına hakim olamadıkları görüldü.

ŞEHİTLİKLERE DUYGU DOLU ZİYARET

Sabah saatlerinde ise Marmara Depremi''nde yakınlarını kaybedenler, mezarlıklara akın etti. Şirinköy Mahallesi''ndeki 17 Ağustos Mezarlığı''na sabah saatlerinden itibaren gelenler, 15 yıl önceki depremde kaybettikleri yakınlarının mezarlarını ziyaret etti. Kur''an-ı Kerim okuyanlar, gözyaşlarına hakim olamadı. Duygulu anların yaşandığı mezarlık ziyaretlerinde, vatandaşlar yanlarında getirdikleri şekerleri çocuklara dağıttı. Depremde hamile kızı Fatma''yı kaybeden Hasan Kenan, ''Kızım hamileydi. 3''e 5 kala zaten doğum sancısı başlamıştı. Enkazın altında kalınca sıkışmadan dolayı hem çocuğu hem de kendisi rahmetli oldu. Bebeğimiz kız olacaktı'' dedi.

ÇİÇEK BIRAKTILAR

Yalova''da da 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi''nin 15. yıl dönümü nedeniyle anma töreni düzenlendi. Vatandaşlar akşam saatlerinden itibaren depremde yıkılan binaların enkazı üzerine kurulan Deprem Anıtı''nı akın etti. Depremde hayatını kaybeden kişilerin isimlerinin yazılı olduğu beton bloklara çiçek bırakan vatandaşlar, anıt içinde bulunan fotoğraf sergisini de gezdi. Sakarya''da ise depremde hayatını kaybedenler için mevlit okutuldu. Serdivan Belediyesi''nce ilçedeki Deprem Şehitliği''nde düzenlenen törende Kur''an-ı Kerim okundu, dua edildi. Bu sırada bazı vatandaşlar gözyaşlarına hakim olamadı. Öte yandan, depremde yakınlarını kaybedenler, şehitlikteki mezarların başında Kur''an okuyup dua etti.

''Tsunami''yi de izleyeceğiz

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi''nin Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi bir törenle açıldı. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Türkiye''ni tsunami afetine karşı hazırlıklı olunması gerektiğini belirterek ''Bu merkez bir kurum projesi değil, Burası bölgesel bir merkez konumunda olacak'' dedi.

Terhisine 45 gün kalmıştı

Donanma Komutanlığı''nda, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi''nde yaşamını yitiren 420 personel törenle anıldı. Depremde oğlu Deniz Er Gültekin''i kaybeden Durmuş Gülaçtı, oğlunun terhisine 45 gün kala depremde hayatını kaybettiğini belirterek, ''Nöbet sırasında oluyor. Bina üzerine yıkılıyor. Hatta diyorlar ki ''her zaman nöbete 5-10 dakika gecikerek gelirmiş, bu sefer nöbete 10 dakika kala kalkmış, ''koğuş, nöbete gidiyorum, beni uğurlasanıza'' demiş'' şeklinde konuştu.

Deprem riski çok yüksek

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü''nden Prof. Dr. Osman Bektaş, 7''den büyük depremlerin oluşturduğu deprem dalgalarının, küresel ölçekte ana şoktan çok uzakta herhangi büyüklükteki bir depremi gecikmeli olarak tetikleyebildiğini, bu nedenle 2014 ve 2015 yıllarının deprem açısından Türkiye için kritik yıllar olduğunu savundu. Prof. Dr. Bektaş, ''Bu sav doğru ise 2012''de yaşanan 8,6 büyüklüğündeki Hindistan ve 2013 yılında yaşanan 7''den büyük Hindistan ve İran depremleri, Türkiye için bir alarm niteliğini taşımaktadır'' dedi. Ayrıca Bektaş, Kuzey Anadolu Fayı''nın güney kolunda, Balıkesir-Bursa-Çanakkale hattında yıkıcı bir depremin gelişme olasılığının öncelikli olduğunu da söyledi.

Her an hazırlıklı olmalıyız

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, her alanda ilerleyen, bölgesinde örnek alınan Türkiye''nin, afetlere daha hazırlıklı olmak için önlem almayı kültürünün bir parçası haline getirmesi gerektiğini belirtti. Atalay, deprem kuşağı üzerinde yer alan Türkiye''de, bu tür büyük acıları tekrar yaşamamak için geride kalan 15 yılda Türkiye''nin, ''afet sonrası kriz yönetimi'' anlayışından, afete önceden hazırlıklı olarak ''risk yönetimi'' yaklaşımına geçtiğini anlattı.

10 yıl önce