|

Paşalar tutuklandı sıra iddianamede

Emekli orgeneraller Şener Eruygur ile Hurşit Tolon 'silahlı örgüt kurmak ve yönetmek' suçundan tutuklanarak Metris Cezaevi'ne konuldu. 2500 sayfa olduğu açıklanan Ergenekon iddianamesinin de bu hafta içinde açıklanması bekleniyor.

Bilal Çetin
00:00 - 7/07/2008 Monday
Güncelleme: 01:04 - 7/07/2008 Monday
Yeni Şafak
Paşalar tutuklandı  sıra iddianamede
Paşalar tutuklandı sıra iddianamede

Ergenekon'un altıncı dalgası kapsamında gözaltına alınan eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur ve eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon, 'cebir kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'silahlı örgüt kurmak ve yönetmek' suçlamasıyla tutuklanarak Metris Cezaevi'ne gönderildiler. Eruygur ile Tolon'un tutuklanmasıyla birlikte Ergenekon'da tutuklananları sayısı 58 oldu.

Eruygur ile Tolon poliste ifadeleri alındıktan sonra savcı tarafından sorgulandı. Eruygur tansiyonu yükseldiği için 4 günlük gözaltı süresinin büyük bir bölümünü hastanede geçirdi. Sorgusu yarım kalan Eruygur ile Tolon daha sonra tutuklanmaları istemiyle Nöbetçi 13. Ağır Ceza Mahkemkesi'ne sevk edildi. Mahkeme Eruygur'un tutuklanmasına karar verdi. İki emekli paşa sivil polis araçları eşliğinde minibüsle Metris Cezaevi'ne teslim edildi.

MÜEBBET HAPİS

Eruygur ve Tolon'un, savcılıkça, TCK'nın 312 ve 314/1. maddeleri kapsamında tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildikleri belirtildi. TCK'nın 312. maddesi, 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eden kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir' hükmünü içeriyor. 314/1. madde ise 'silahlı örgüt kurmak ve yönetmek' suçunu düzenliyor.

2500 SAYFALIK İDDİANAME

Ergenekon'un 6. dalgasında gözaltına alınan 21 kişiden Eruygur, Tolon, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Osman Gürbüz, Barbaros Hayrettin Altıntaş, İbrahim Özcan, Birol Başaran, Durmuş Ali Özoğlu ve Kemal Aydın tutuklanırken aralarında Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ve Tercüman Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi ve yazar Erol Mütercimler'in aralarında bulunduğu 11 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Gözler İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın hazırladığı ve 2500 sayfa olacağı açıklanan iddianameye döndü.


Kollara girmeyin talimatı

Eruygur ile Tolon'un gözaltına alınmalarından önce polise 'kollarına girmeyin' talimatı verildiği öğrenildi. Bu nedenle polisler Eruygur, Tolon, Sinan Aygün ve Balbay'ın kollarına girmedi. Talimat İstanbul polisine verilmediği için ise Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi gözaltına alınırken kollarına kelepçe vuruldu.



Metris Cezaevi'ne konuldular

Emekli orgeneraller Şener Eruygur ile Hurşit Tolon, Nöbetçi 13. Ağır Ceza Mahkemkesi'nce tutuklandıktan sonra sivil polis araçları eşliğinde minibüsle Metris Cezaevi'ne gönderildiler. Eruygur ile Tolon 'terör örgütü kurmak ve yönetmek' suçlamasıyla yargılanacaklar.



16 years ago