|

12 'can'a veda

Aladağ’daki yurt yangınında hayatını kaybeden 11 çocuk ve bir eğitmen son yolculuğuna uğurlandı. Ailelerin ağıtlarının yürekleri dağladığı cenazede, bazı anneler, “Bu mu benim çocuğum?” diyerek tabutlarda çocuklarının ismini aradı. Bazı öğrencilerin kardeşleri de “Ben ablamı bir daha göremeyecek miyim?” diye ağladı.

Yeni Şafak
04:00 - 2/12/2016 Cuma
Güncelleme: 03:47 - 2/12/2016 Cuma
Yeni Şafak

Türkiye, Adana Aladağ'daki kız yurdunda çıkan yangında hayatını kaybeden 12 evladına ağlıyor. İhmaller zinciri yüzünden hayatını kaybeden 10 yaşındaki 5. sınıf öğrencileri Cennet Karataş, Tuğba Aydoğdu ve Bahtınur Baş, 11 yaşındaki 6. sınıf öğrencisi Nurgül Pertlek, 12 yaşındaki 7. sınıf öğrencileri Gamze Bagır, İlknur Maden ve Sümeyye Yetim, 13 yaşındaki 8. sınıf öğrencileri Sema Nur Aydoğdu, Sevim Köylü ve Zeliha Avcı ile görevli 18 yaşındaki Fatma Canatan ile bir yurt yetkilisinin çocuğu 6 yaşındaki Sare Betül Genç dün son yolculuğuna uğurlandı. Ölen çocukların kimlikleri ailelerinden alınan kan örnekleriyle belirlendi ve morgdan alınan cenazeler İl Müftüsü Arif Gökçe'nin duasının ardından Türk bayraklarının asılı olduğu araçlarla ilçeye bağlı Köprücük, Kışlak ve Karahan mahalleleri ile Mersin'in Tarsus'a doğru yola çıktı.



GELİN OLACAKTINIZ


Öğrencilerden Sema Nur Aydoğdu, İlknur Maden ve Cennet Karataş'ın cenazeleri kent merkezine yaklaşık 120 kilometre mesafedeki Kışlak Mahallesi'ne getirildi. Cenazeler, çocukların evlerinin önüne götürülerek helallik alındı. Bu sırada çocukların ailesi ve yakınları gözyaşlarını tutamadı. Çocukların akrabası kadınlardan bazıları, "Gelin olacaktınız" diye ağıt yaktı. Cami avlusuna getirilen cenazelerin üzerine çocukların başörtüleri örtüldü. Cenazeler, Kozan Müftüsü Bilal Başoğlu tarafından kıldırılan namazın ardından toprağa verildi. Sema Nur Aydoğdu'nun cenazesi, yaklaşık 3 sene önce 14 yaşındayken ölen ablası Esra Aydoğdu'nun yanına defnedildi. Gamze Bagır'ın cenazesi ise Aladağ'ın kırsal kesimdeki mahallelerinden Karahan'da toprağa verildi.




ABLAMI GÖREMEYECEK MİYİM


Hayatını kaybeden öğrencilerden Nurgül Pertlek, Sümeyye Yetim, Bahtınur Baş, Sevim Köylü, Zeliha Avcı ve Tuğba Aydoğdu'nun cenazeleri ise, Köprücük Mahallesi'ne getirildi. Ailelerin ve yakınlarının mahallenin yolunda oluşan araç trafiği ve coğrafi güçlük nedeniyle geç kalması üzerine cenaze töreni için bir süre beklendi. Bu sırada, ailelerin ağıtları yürekleri dağladı. Bazı anneler, "Bu mu benim çocuğum?" diyerek tabutlarda çocuklarının ismini aradı. Hayatını kaybeden bazı öğrencilerin kardeşleri de tabutlara sarılıp "Ben ablamı bir daha göremeyecek miyim?" diye ağladı. Aile yakınları, dakikalarca tabutlara sarılıp gözyaşı döktü.





MELEKLERİMİZ CENNETE GİTTİ


İl Müftüsü Arif Gökce, yaptığı kısa konuşmanın ardından ayrı ayrı çocukların cenaze namazlarını kıldırdı. Ardından tabutlar, çok sayıda kişi tarafından omuzlara alınarak alanın aşağısında bulunan vadideki mezarlığa götürüldü. Törene katılan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, bir ara gözyaşlarını tutamadı. Tabutlara da omuz veren ve defin işlemleri sırasında ağlayan aileleri teselli eden Çelik, "Onlar bizim minik yavrularımız, meleklerimiz cennete gitti, dua edelim" dedi. Daha sonra cenazelerden 5'i yan yana toprağa verildi. Çocuklardan birinin cenazesi ise ilerideki bir mezara defnedildi.





Kardeşinin öldüğünü bilmiyor


Yurt yangınında yaşamını yitiren Gamze Bagır ile binanın üçüncü katından atlayarak yaralı kurtulan Gülcan Bagır, kardeşinin öldüğünü hala bilmiyor ve sürekli kardeşinin durumunu soruyor. Kızına gerçeği söyleyemediğini söyleyen baba Bagır “Kızım sorduğu zaman 'Evde kızım, iyileşti' diyorum. Ne olduğunu bilmiyor ama sorduktan hemen sonra ağlamaya başlıyor" diye konuştu.



3 yıl arayla evlat acısı


Yurt yangınında hayatını kaybeden öğrencilerden Sema Nur Aydoğdu'nun ailesinin 3 yıl önce de büyük kızları Esra'yı kaybettiği ortaya çıktı. 14 yaşındayken attan düşüp hayatını kaybeden kızlarının ardından yangında ortanca kızları Sema Nur'u kaybeden aile, kısa süre arayla iki büyük acı yaşıyor.





Babası özel izinle cenazeye katıldı


Yangında hayatını kaybeden eğitmen Fatma Canatan ve 6 yaşındaki Sare Betül Genç'in cenazeleri Mersin'in Tarsus ilçesine getirildi. Yangında yaralanan ve tedavisinin ardından taburcu edilen anne Ayşe Genç, cenaze töreni boyunca güçlükle ayakla durabildi.



DEDESİNİN YANINA GÖMÜLDÜ


Olaydan sonra gözaltına alınan baba Cumali Genç ise verilen özel izinle iki polis eşliğinde kızının cenazesine katıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı törende, tabutlarının üzerine Türk bayrağı konulan Sare Betül Genç ile Fatma Canatan için ayrı ayrı cenaze namazı kılındı. Daha sonra Genç'in cenazesi, Tarsus Şehir Mezarlığı'nda bulunan dedesi Ahmet Ciaz'ın mezarının başucuna gömüldü. Ailenin 4 çocuğundan en küçüğü olan Sare Betül Genç'in kendisinden bir yaş büyük olan ağabeyi Ahmet Genç de uzun süre kardeşinin toprağa konuluşunu izleyerek, mezar başından ayrılmadı. Eğitmen Canatan'ın cenazesi de Çamlıyayla ilçesinde toprağa verildi.



'Yorgan' hayatını kurtardı




Aladağ'daki yangından yaralı olarak kurtulan 7. sınıf öğrencisi Emine Pertlek'in, vatandaşların açtığı yorgana atlayarak hayata tutunduğu ortaya çıktı. Hastanede tedavi gören 12 yaşındaki Pertlek, yangını fark etmesinin ardından bulunduğu üçüncü kattan alt kata inmek istediğini ancak alevler nedeniyle odadan çıkamadığını anlattı. Bu sırada pencereye koştuğunu söyleyen Pertlek vatandaşların çevreden bulduğu yorganı açarak aşağı atlamasını söylediklerini belirtti. Pertlek, bir süre kararsızlık yaşamasına rağmen pencerede atladığını ve yangından kurtulduğunu söyledi.





#Aladağ
#Kız yurdu
#Yangın
7 yıl önce