|

2023 kabinesi

Türkiye’yi 2023 yılına hazırlayacak alt yapının oluşturulacağı 64. reform hükümeti, uyum, bölgesel denge ve deneyimle hazırlandı. Kuruculardan birçok ismin yer aldığı kabineye 2002 ruhu yansıdı. Reform ve atılım kabinesi olarak adlandırılan kabineye, önümüzdeki 4 yılın ağırlık noktalarına uygun atama yapılırken, dinamizmle harmanlandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/11/2015 Çarşamba
Güncelleme: 10:00 - 25/11/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

1 Kasım seçimleri sonrası AK Parti'nin tek başına iktidar olmasıyla yeni hükümet kurma çalışmaları da hızla başladı. Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 64. hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni Bakanlar Kurulu listesini dün saat 11.50'de Erdoğan'a sundu.



Saat 13.15'te görüşmeden yeni bakanlara onay almış şekilde çıkan Davutoğlu, 64. hükümeti açıkladı. Reform ve atılım kabinesi olarak nitelendirilen yeni Bakanlar Kurulu, pekçok hassasiyet gözetilerek oluşturuldu. Başbakan yardımcısı sayısı 5'e yükseltilirken, iki kadın bakan görev üstlendi. 8 isim ilk kez bakanlık koltuğuna otururken, seçimlerde oy patlaması yapan illerden vekillerin bakanlıkla ödüllendirildiği gözlendi. 64. hükümetin en genç ismi 37 yaşındaki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak oldu. Başbakan Yardımcılığına getirilen Mehmet Şimşek'e ise ekonominin koordinasyonu emanet edildi.





2002 RUHU KORUNDU


Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından önce AK Parti Genel Başkanlığı ardından da Başbakanlık görevini üstlenen Davutoğlu, 62. hükümet ve Geçici Seçim Hükümeti'nin ardından dün oluşturduğu 64. hükümetle üçüncü kez iş başı yapmış oldu. Kongredeki seçimlerden parti yönetimine kadar yansıtılan ve seçimlerde de altı çizilen 2002 ruhu, 64. hükümette de korundu.



DENEYİM VE DİNAMİZM


Bekir Bozdağ'dan Mevlüt Çavuşoğlu'na, Faruk Çelik'ten Mustafa Elitaş'a, Binali Yıldırım'dan Mehmet Müezzinoğlu'na kadar AK Parti'nin kurucuları arasında yer alan isimler kabinede yer buldu. Türkiye'yi 2023'e taşıyacak icraatların alt yapısının oluşturulacağı 64. dönemin kabinesinin oluşturulmasında uyum ve bölgesel denge gözetildi, deneyim gözönünde tutuldu ve kadrolara dinamizm getirildi. 8 isim ilk kez bakan oldu, genç isimlere zor görevler verildi.





SARI TARİHE GEÇTİ


Kabinede iki kadın bakan görev üstlendi. AK Parti'nin kurucularından Denizli Milletvekili Dr. Sema Ramazanoğlu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı oldu. Kabinenin tek başörtülü bakanı Ramazanoğlu, kardeşinin görevini devralmış oldu. Ramazanoğlu, Aileden Sorumlu eski Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'ın ablası. 2009-2011 yılları arasında bakanlık yapan Kavaf'ın yerine 6 yıl sonra ablası, Sema Ramazanoğlu getirildi. Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığına atandı. Sarı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilk kadın vekili olarak da tarihe geçti.



8 İSİM DIŞARIDA KALDI


Tecrübeli isimlerle desteklenen listede, uzun yıllar kabinede görev alan bazı isimlere ise yer verilmedi. Mehdi Eker, Recep Akdağ, Ali Babacan, Taner Yıldız, Beşir Atalay, Ömer Çelik, Nihat Zeybekci, Cemil Çiçek gibi isimler kabine dışında kaldı.



HASSASİYETLER ÖNE ÇIKTI


Üç ana hassasiyetin öne çıktığı kabinede, ekonomi, dış politika ve güvenlik ile reform alanlarında üç mini kabine oluştu. Dış Politika ve Güvenlik alanında, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Tuğrul Türkeş, Yalçın Akdoğan'dan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a kadar isimler görev alacak. Suriye ve Irak'taki gelişmeler, terörle mücadele, Milli Birlik ve Kardeşlik Projelerinin yürütülmesinde önemli görevler üstlenecekler.


Reformlar konusunda ise Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek ve Lütfi Elvan'ın yanı sıra, konuyla ilgili bakanlar iş başı yapacak. Eğitim gündeme geldiğinde Milli Eğitim Nabi Avcı, sağlık gündeme geldiğinde Mehmet Müezzinoğlu, yargı öne çıktığında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ çalışmalara dahil olacak.



EN GENCİ ALBAYRAK


Siyasetin tecrübeli isimleriyle birlikte, genç isimler de kabinede yer aldı. 37 yaşındaki Berat Albayrak, 39 yaşındaki Akif Çağatay Kılıç kabinenin en genç isimleri olarak öne çıktı. Veysel Eroğlu'ndan Faruk Çelik'e kadar tecrübeli isimler de kabinede yer buldu.



Takvim nasıl işleyecek






Yeni kabinenin açıklanması ile birlikte gözler 64. hükümetin kuruluşuna ilişkin Meclis sürecine çevrildi. AK Parti grup yönetiminin hazırladığı taslak takvime göre, hükümet programı bugün ya da yarın TBMM Genel Kurulu'nda okunacak. Bugün okunması halinde 28 Kasım Cumartesi günü program üzerindeki görüşmeler yapılacak. 30 Kasım Pazartesi ise güven oylaması gerçekleştirilecek. Programın okunması yarına kalırsa, bir gün aksayacak ve güvenoyu 31 Kasım Salı günü alınacak.



Tek bekar Sarı


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na atanan Fatma Güldemet Sarı, kabinenin tek bekar bakanı oldu. Daha önceki kabinelerde Kültür ve Turizm Bakanlığı görevini yapan Ömer Çelik bekardı. Şimdi ise kabinenin tek bekar bakanı Sarı. 64. hükümette yer alan 27 ismin ise 69 çocuğu bulunuyor. 5 çocukla, en çok Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın çocuğu bulunuyor. Tecrübe ve dinamizmin harmanlandığı kabinenin yaş ortalaması ise 53. Kabinenin en genç bakanı 1978 doğumlu Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak olurken, en yaşlı bakan ise 1948 doğumlu Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu.






İş birliğiyle yürüteceğiz


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına getirilen Sema Ramazanoğlu, Bakanlıkta düzenlenen törenle görevi Ayşen Gürcan'dan devraldı. Zor bir dönemde hükümette görev aldığını dile getiren Gürcan, bu görevi kendisine veren Erdoğan ile Davutoğlu'na şükranlarını sundu. Ramazanoğlu da “Bu çok güzel bir devir teslim, çok muhabbetli bir devir teslim. İnşallah bundan sonraki süreçte de bu işleri el birliğiyle yürüteceğiz" dedi.





64. hükümette 8 yeni bakan


AK Parti'nin kurduğu 6. hükümette 8 isim ilk kez bakan olurken, 3 dönem kuralı nedeniyle 7 Haziran'da ara veren 5 kişi kabinede yer aldı. Başbakan yardımcılığı sayısı 5'e, yeni hükümetteki üye sayısı 27'ye yükseldi



AK Parti'nin kurduğu altıncı hükümette 8 isim ilk kez bakanlık koltuğuna otururken, daha önce çeşitli bakanlıklarda bulunmuş 18 milletvekili de yeni kabinede yer aldı.







AK Parti tüzüğündeki 3 dönem kuralı nedeniyle 7 Haziran seçimlerinde aday olamayan Bekir Bozdağ, Binali Yıldırım, Mustafa Elitaş, Faruk Çelik ve Mevlüt Çavuşoğlu 1 Kasım seçimlerinde TBMM'ye girerek bakanlık görevine getirildi. Genel Başkan ve Başbakan Davutoğlu tarafından kurulan 64. hükümette, AK Parti Merkez Yürütme Kurulundan (MYK) Bekir Bozdağ, Mevlüt Çavuşoğlu ve Naci Ağbal yer aldı. MYK'nın doğal üyesi sayılan TBMM AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal da Kültür ve Turizm Bakanı oldu.



ÜÇ DÖNEMLİK 5 İSİM


AK Parti'nin kurduğu altıncı hükümette 8 isim ilk kez bakanlık koltuğuna otururken, daha önce çeşitli bakanlıklarda bulunmuş 18 milletvekili de yeni kabinede yer aldı. Sema Ramazanoğlu, Süleyman Soylu, Fatma Güldemet Sarı, Mustafa Elitaş, Berat Albayrak, Bülent Tüfenkçi, Mahir Ünal ve Naci Ağbal ilk kez bakan oldu. 7 Haziran seçimlerinde parti tüzüğündeki 3 dönem kuralı nedeniyle aday olamayan Bekir Bozdağ, Binali Yıldırım, Mustafa Elitaş, Faruk Çelik ve Mevlüt Çavuşoğlu 1 Kasım seçiminde TBMM'ye girerek bakanlık görevine getirildi. Davutoğlu'nun açıkladığı 64. hükümette başbakan yardımcılığı sayısı da 4'ten 5'e yükseltildi. 64. Hükümet, Başbakan Davutoğlu ile birlikte 27 üyeden oluştu.



İç Anadolu'dan 6 bakan çıktı


Kabinede bölgesel denge gözetildi. İl dağılımında denge hassasiyetini yansıtan kabinede, İstanbul ve Bursa'dan 2'şer bakan yer aldı. Ankara'dan 2 başbakan yardımcısının bulunduğu kabinede, Konya, Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Ordu, Gaziantep, Karaman, Yozgat, Denizli, İstanbul, Kocaeli, Trabzon, Adana, Antalya, Kayseri, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Samsun, Bayburt, Eskişehir, Bursa, Bingöl, Sivas, İzmir illerinden bakanlar yer aldı. Kabinede Karadeniz'den 3 bakan, 1 başbakan yardımcısı yer aldı. İç Anadolu'dan ise 6 bakan ve 2 başbakan yardımcısı hükümette yer buldu. Marmara'dan 5 bakan, Akdeniz'den bir başbakan yardımcısı ve 3 bakan, Ege'den 3 bakan, Güneydoğu'dan 1 başbakan yardımcısı ile 2 bakan ve Doğu Anadolu'dan 1 bakan kabinede kendisine yer buldu.




Türkiye'yi yansıttı


Başbakan Davutoğlu, bölgesel temsil, illerin temsili ve birçok hususu göz önüne alarak bir liste hazırladıklarını belirterek, “Türkiye'yi bütünüyle yansıttı" dedi. Verdikleri her sözü yerine getireceklerini vurgulayan Davutoğlu, AK Parti Grubu'ndan en az 4 kabine çıkarılabileceğini söyledi







64. hükümetle üçüncü kez görev başı yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kabinenin onayını aldıktan snra Çankaya Köşkü'nde basın toplantısı düzenledi.


“Bu Bakanlar Kurulu, Türkiye'yi önümüzdeki dört yıl içinde yeni bir ufka taşıma misyonu üstlenmiş bulunmaktadır" diyen Davutoğlu, “Ağır bir sorumluluktur ancak arkasında yüzde 85'lik katılımla sağlanmış bir seçim zaferi vardır, önünde de 2023'e yürüyen bir ufuk vardır. Önümüzdeki 4 yıl içinde milletimize söz verdiğimiz her konuda gerekli her adımı atacağız, yapısal reformlar gerçekleştireceğiz, inşallah anayasa, sivil bir anayasa için çalışmalar yürüteceğiz, yapısal reformları ve ayrıca milletimize vaat ettiğimiz bütün hususları gerçekleştireceğiz" dedi.



64. HÜKÜMETİN 3 MİSYONU


64. hükümet'in üç misyonu olduğunu belirten Davutoğlu, “Birinci misyonu milletimizi temsil etmektir, ikinci misyonu milletimize hizmet etmektir, üçüncü misyonu ülkeyi gelecek nesillere taşımak, insan haklarına, insan onuruna yakışan demokratik olgunluk anlamında da dünyaya örnek olan muasır medeniyetler seviyesini aşmış bir ülke, yeni bir Türkiye gerçekleştirmektir" diye konuştu. Bir hafta içinde zihninde defaatle Bakanlar Kurulu ismi dolaştığını belirten Davutoğlu, “Bu Bakanlar Kurulu listemiz dışında da AK Parti Grubu'ndan en az bunun kadar nitelikli üç-dört kabine çıkarabilirdik" dedi.







HERKES TEMSİL EDİLDİ


Bölgesel temsil, illerin temsili, birçok hususu da göz önüne alarak bir liste hazırlandığını belirten Davutoğlu, “Tecrübe aktarma anlamında tecrübeli bakanlarımız, yeni görev üstlenecek bakanlarımızla birlikte bir harman oluşturmaya gayret ettik. Türkiye'yi bütünüyle yansıttı. Bölgesel anlamda, tecrübe birikimi ve yeni isimler anlamında kuvvetli, iyi bir harman oluştuğu kanaatindeyim" diyerek ilk talimatını verdi:


“Bütün bakanlarımızdan ilk Bakanlar Kurulunda isteyeceğim, talep edeceğim en temel husus; vatandaşlarımız arasında hiçbir ayrım gözetmeden bütün vatandaşlarımıza hizmet etmek."



Üç ay sonra devraldı


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 64. hükümette Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen Mevlüt Çavuşoğlu, görevi Feridun Sinirlioğlu'dan devraldı.







Dışişleri Bakanı olarak 30 Ağustos 2015'ten beri görev yapan Sinirlioğlu, bakanlığın girişinde karşıladığı Çavuşoğlu'na görevi devretti. Kendisini karşılayan bakanlık personeliyle tokalaşan Çavuşoğlu'na çalışanlar adına çiçek verildi. İkili daha sonra makam odasına çıkarak bir süre görüştü. Ardından Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesine gitmek üzere bakanlıktan ayrıldı. Sinirlioğlu, devrettiği görevi 3 ay önce yine Çavuşoğlu'ndan devralmıştı.



#yeni kabine
#yeni hükümet
#kabineye gire bakanlar
8 yıl önce