|

Akyürek perdeledi

Dink soruşturmasında ifade veren İstanbul eski İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, suikast hazırlığını Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer'in gizlediğini söyledi. Güler ayrıca, cinayetten 6 gün önce İstanbul’u terketmesinin istendiğini belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 22:14 - 17/12/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Dink cinayetinde şüpheli sıfatıyla ifade veren İstanbul eski İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, soruşturmaya ilişkin çok önemli bilgiler verdi. Güler, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek ve C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in kendisine suikast hazırlığını bildirmediğini söyledi. Güler, Hrant Dink’in öldürülmesi ile ilgili İstihbarat Daire Başkanı, yardımcısı veya C Şube Müdürü ile bir görüşme yapmadığını, kendisine gönderilen istihbarat yazısının sadece Osman Hayal’e ilişkin bir araştırmayı kapsadığını dile getirdi. 

İSTİHBARATÇI AMA HABERİ YOK

Savcı Doğan, Güler’e Ramazan Akyürek, Erhan Tuncel ve Trabzon Emniyet Müdürlüğü tarafından İstihbarat Daire Başkanlığı'na gönderilen Hrant Dink’in öldürüleceğine ilişkin bilgileri içeren F4 raporundan bahsetti mi size bilgi verdi mi’ sorusunu yöneltti. Güler, “Hayır bahsetmedi bilgi vermedi ve hatta Emniyet Müdürümüz Celalettin Cerrah ısrarla ‘Ramazan senin bu konuda bilgin var mı yok mu?’ diye sormasına rağmen Akyürek ‘Hayır yok’ dedi ve hiçbir bilgi vermedi” dedi. Güler, “Vali o zaman şaşkınlıkla bu nasıl İstihbarat Daire Başkanı hiçbir şeyden haberi yok şeklinde sitemi olduğunu biliyorum” ifadelerini kullandı.

EKSİK BİLGİ VERİLDİ

Eğer bize Dink’in öldürüleceği bilgisi verilse idi biz çok daha üst düzeyde ele alırdık’ diyen Güler, “Mutlaka Emniyet Müdürümüz ile paylaşırdık, mutlaka Trabzon ile birebir temas kurardık ve bu işin İstihbarat Daire Başkanlığı koordinesinde bir operasyon çalışmasıyla yapıldığını düşünürdük. Daire Başkanlığı’na gönderilen yazıda cinayetin nasıl yapılacağı, eyleme giderken için telefon götürmeyecekleri, silahı köyden temin edecekleri gibi bilgiler bize bildirilmemişti, ve bize bildirimde tespit edilenler arasında büyük nitelik farkı vardır” dedi.

Log kayıtlarını sildirdi iddiası

Savcı, Güler’e, Ramazan Akyürek’in log kayıtlarının araştırılmadığı yönünde ifadesinin olduğunu hatırlattı ve araştırma yapıldığı halde neden yapılmadı dendi’ sorusunu yöneltti. Güler, “Akyürek başlangıçtan beri bilgi gizledi ve sorumluluğunu ortadan kaldırmak amacıyla kasıtlı olarak logları müfettişlerden gizlenmiştir. Biz olayın üzerine gidince İstanbul’daki bilgisayarı il müdürü aracılığıyla muhafaza altına alıp yine müfettiş aracılığıyla bu konuda yeniden araştırma yapılıp müfettişlerden teknik rapor alınınca gerçek ortaya çıktı. Akyürek’in log kayıtlarını sildirdiği iddiaları var" şeklinde konuştu. 


İstanbul’u derhal terk et!

Savcı Doğan, Güler’e Dink cinayeti öncesinde kendisine görevinden ayrılması için herhangi bir baskı yapılıp yapılmadığını sordu. Güler, şu ifadeleri kullandı: “Cinayetten 6 gün önce İstibarat Daire Başkanlığı’na çağırıldığını belirterek, “İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan Recep Güven’in evinde Personel Müdürü Çoşkun Çakar ile görüştüm. Çakar bana dönerek ‘İstanbul’u derhal terket’ dedi. Akyürek’in evine gittim ve kendisine durumu anlattım, bilgisinin olup olmadığını sordum. o da bana ‘Arkadaşlar bana ne derlerse onu yaparım’ dedi. 5-6 gün sonra Dink cinayeti oldu."

#Dink
#Ahmet İlhan Güler
#Ali Fuat Yılmazer
9 yıl önce