|

Başpiskopos Ateşyan'dan Suriye çağrısı

Türkiye Ermenileri Patriği Genel Vekili Ruhani Meclis Başkanı Başpiskopos Ateşyan, "Dünya arabulucu olmalı ve insanlık ortak paydasında yeni bir Suriye inşa edilmeli" dedi.

Aa
00:00 - 30/06/2013 dimanche
Güncelleme: 17:49 - 30/06/2013 dimanche
Yeni Şafak
Başpiskopos Ateşyan'dan Suriye çağrısı
Başpiskopos Ateşyan'dan Suriye çağrısı

TBMM'nin ev sahipliğinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) 22. Genel Kurulu'nun, "Diyalog ve İşbirliğinin Artırılması: Irkçılık, Yabancı Düşmanlığı ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Dünyaya Ortak Bir Mesaj" başlıklı özel oturumunda konuşan Türkiye Ermenileri Patriği Genel Vekili Ruhani Meclis Başkanı Başpiskopos Aram Ateşyan, uluslararası toplumu Suriye konusunda duyarlılığa çağırdı.

Ateşyan, "Barış dualarımızı yineliyoruz, dünya politikacılarını da merhamete davet ediyoruz. Kendi ülkelerinin çıkarlarını bir an unutup, Suriye'de yok olan insanlığın çıkarını gözetsinler" diye konuştu.

Dünya arabulucu olmalı

Suriye'deki krizin silah ve şiddetten uzak bir şekilde diyalog yoluyla çözülmesi, uluslararası toplumun siyasal ve sosyal düzeyde çözüm yolunda olumlu bir şekilde müdahale etmesi gerektiğine inandıklarını anlatan Ateşyan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer biz dışarıdakiler Suriye'de barışı istiyorsak, bir düşünün Suriye'deki insanlar barışı ne kadar çok arzuluyor olmalı. Eminim bunu en çok savaşanlar istiyorlar ama bunu nasıl yapacaklarını bilmiyorlar. Bir şiddet girdabına kapılmış, bir yıkımdan ötekine savrulup duruyorlar. Savaşı onlar başlattı ama onlar duruduramayacaklar, insanlığın onlara uzanacak eline ihtiyaçları var. Dünya arabulucu olmalı ve insanlık ortak paydasında yeni bir Suriye inşa edilmeli. Bu acilen gerçekleşmeli yoksa oradaki yangın şu anda kendilerini güvende hisseden ülkeleri de içine alacak şekilde büyüyebilir."

"Suriye, bir insanlık laboratuvarına dönüşmüştür" ifadesini kullanan Ateşyan, "Oradaki çatışmaların analizi bize şunu gösteriyor. Kendi halkının sadece bir kısmını mutlu eden hiçbir devlet güvence altında değildir. Adaletsizliğe uğradığını düşünen kitleleri sonsuza kadar baskıyla durduramazsınız" diye konuştu.

İslamofobi ve Hristiyan azınlıklar

Ortadoğu'da çatışmalar yaşanan İslam ülkelerindeki azınlıkların durumuna da değinen Aram Ateşyan, "Çoğunluğu Müslüman olan halkların yaşadığı Ortadoğu ve Arap ülkelerinde, kaderini yaşadığı ülkenin kaderine bağlamış Hristiyan azınlıklar da yaşanan bu çatışma ortamında ziyadesiyle tedirgin olmakta ve zararlara uğramakta. Yaşanan bu karmaşa ortamında azınlık diye tanımlanan toplumların hedef tahtası haline gelmesinde, Batı dünyasındaki İslam karşıtı akımların sorumsuzluklarının bir tahrik unsuru olduğu da göz ardı edilemez" değerlendirmesinde bulundu.

"Her insanın dini ve etnik kimliği onun en değerli hazinesidir" diyen Ateşyan, "İnançlara ve kutsal değerlere hakaret etmeyi, onları küçük görmeyi, aşağılamayı, karikatürlerle alay konusu yapmayı özgürlük gibi kutsal bir değerle bağdaştırmak doğru değildir" dedi.


il y a 11 ans