|

Çeçen suikastinde şarbon şüphesi

Çeçen Kaim Saduev’in ölümüyle ilgili ortaya çıkan yeni detaylar suikast iddialarını güçlendirdi. Çantayı açanların fenalaşması, şüpheleri ‘şarbon tozu’ üzerinde yoğunlaştırdı.

Aybike Eroğlu
Aybike Eroğlu
04:00 - 5/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 00:59 - 5/03/2015 Perşembe
Yeni Şafak
FOTOĞRAFLAR: YUSUF DOĞAN
FOTOĞRAFLAR: YUSUF DOĞAN

İstanbul-Başakşehir’de yaşayan Çeçen Kaim Saduev’in (47) ölümüyle ilgili ilgili şok detaylar suikast iddialarını güçlendirdi. Çantanın açıldığı sırada evde bulunan herkesin fenalaşması, şarbon tozu ihtimalini ön plana çıkardı. Çeçenistan’dan bölgeye özgü bir bitki ısmarlayan Kaim Saduev, siparişlerini kargo şirketi vasıtasıyla getiren arkadaşının telefonu üzerine 22 Şubat günü Aksaray’daki Washington oteline gitti. Saduev, buradaki küçük bavulu alıp evinin yolunu tuttu. Saduev, evde, 8 yaşındaki oğlu Halit ve eşi Zeynep’le birlikte bavulu açtı. 


POŞETİ AÇAN ZEHİRLENDİ

Poşet içerisindeki bitkiyi pişirmesi için eşine verdi. Toplam 5 kişilik aile, bitkiden yapılan yemeği hep birlikte yedi. Yemekten sonra Saduev, oğlu ve eşi fenalaştı. Hastaneye kaldırılan üç kişiden Kaim Saduev bir hafta yoğun bakımda kaldıktan sonra 2 Mart Pazartesi günü hayatını kaybetti. Yeni Şafak’ın görüştüğü Saduev’in oğlu Cabir Saduev (19), poşet açılırken evde olanların zehirlendiğini söyledi. Saduev, “Bitkide zehirli bir madde olsaydı, biz de zehirlenirdik. Hepimiz o yemekten yedik” dedi. Sadece paketin açıldığı sırada evde olanların zehirlenmesi, şarbon şüphelerini de beraberinde getirdi.

BİRDEN ÖLDÜRMÜYOR

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, yaptığı değerlendirmede, “Şarbon biyolojik bir silah. Şarbonun öldürmesi için aradan birkaç gün süre geçmesi gerekiyor. Elimizde yeterli delil yok ama şu anlatılanlardan yola çıkarak, siyanür gazı olma ihtimali de yüksek. Başka kimyasal madde de olabilir. Solunum yoluyla geçebilen zehirli gazlar olabilir” dedi. 

OTOPSİDE ORTAYA ÇIKAR

Kesin ölüm nedeninin otopsinin ardından ortaya çıkacağını ifade eden Prof. Hancı, “Adli tıpta belli olması için otopsiden sonra vücudun değişik bölgelerinden parçalar alınıyor. Kimyasal analizler, mikrobiyolojik analizler yapılıyor. Hangi zehir olduğu veya bir biyolojik ajansa gerekli işlemlerden sonra belli olacaktır” diye konuştu.Öte yandan, çantayı getiren kişinin son derece güvenilir olduğunu belirten Saduev ailesi fertleri, çantaya kargoda ya da otelde bir zehirli madde konulmasından da şüpheleniyor.

Bu acıyı kaldıramıyorum

Kaim Saduev’in 70 yaşındaki annesi Aset Tukhıgova, 12 yıldır Türkiye’de yaşadıklarını anlatarak, “Rus zulmünden kaçarak buraya geldik. Burada yaşamaktan çok mutluyuz. Ancak Çeçenler bu ülkede öldürülüyor. Türkiye bize sahip çıksın” diye ağladı. Çeçenistan’ın bağımsızlığı için 4 oğlunu şehit verdiğini söyleyen Tukhıgova, “Evlatlarımı arkamda bırakıp Çeçenistan’dan buraya geldik. Diğer çocuklarımın bir mezarı bile yok. 12 yıl sonra bir evladımı daha kaybedince canım çok yandı. Bu acıyı kaldıramıyorum” dedi. Türk yetkililerin bu olayla ilgilenmesini de isteyen Tukhıgova, “Bir kardeşinizi öldürdüler. Bu olayın peşine düşün ve sorumluları yakalayın” dedi.

#Çeçen Kaim Saduev
#Çeçenistan
#suikast
9 yıl önce
default-profile-img