|

Darbe girişimi milli iradeye tosladı

Paralel yapının yolsuzluk kılıflı darbe girişimiyle ilgili son sözü milli irade söyledi. Gece geç saatlere kadar mesai yapan Meclis Genel Kurulu, gizli oylamayla eski bakanlar hakkındaki Yüce Divan önergelerini reddetti. AK Parti Grubu oylamalarda fire verdi.

Çetiner Çetin ve
04:00 - 21/01/2015 Çarşamba
Güncelleme: 07:08 - 21/01/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
Hükümete yönelik 17-25 Aralık darbe girişimi bir kez daha milli iradeye tosladı. Paralel yapının kumpas kurduğu 4 eski bakan için Soruşturma Komisyonu’nda hazırlanan raporlar Meclis Genel Kurulu’nda ele alındı. Görüşmelerin ardından muhalefetin verdiği Yüce Divan’a sevk önergeleri reddedildi.

ZAFER ÇAĞLAYAN KATILMADI  

Meclis Genel Kurulu dün saat 15:00'da Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı başkanlığında toplandı. Gündem dışı konuşmaların ardından eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki iddialarla ilgili kurulan Soruşturma Komisyonu’nun raporunun ele alınmasına geçildi. Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar, Meclis’te hazır bulunurken, annesi vefat eden Zafer Çağlayan oturuma katılamadı.

TAKDİR YÜCE MECLİS'İN 

Raporun sunuluşunun ardından  komisyon adına Başkanvekili ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Genel Kurul’a hitap etti. 17-25 Aralık sürecinde paralel yapının imza attığı hukuk skandallarına değinen Tunç “Bir soruşturmada bu kadar hukuka aykırı delil biraraya geliyorsa, Anayasa ve ceza hukukunun evrensel kuralları çiğneniyorsa, burada yargısal faaliyet değil, siyasi girişim vardır”dedi. Ardından AK Parti, CHP, MHP, ve HDP'denvekiller kürsüye gelerek görüşlerini aktardı. Son olarak 3 eski bakanın sözleri alındı. Güler ve Bağış  iddiaları yalanlayarak 'Takdir Yüce Meclis'in' dedi ve Bayraktar ise teşekkür etmekle yetindi. 

İLK OYLAMA ÇAĞLAYAN HAKKINDA  

Daha sonra muhalefet partilerinin eski bakanların “Yüce Divan’a sevki”ni içeren önergelerin görüşülmesine geçildi. 4 Eski Bakanla ilgili muhalefetin verdiği 200’e yakın öneri birleştirildi. İlk önerge eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında görüşüldü. Genel Kurul’da gizli yapılan oylamaya 517 milletvekili katıldı. Katılan milletvekillerinin 242’si kabul, 264’ü red, 7’si çekimser, 1 boş ve 3 geçersiz oy kullandı. HDP’den 3, MHP’den 1, AK Parti’den 8 ve 2 bağımsız milletvekili Genel Kurul çalışmalarına mazeret bildirerek gelmedi. 

AK PARTİ FİRE  VERDİ

İkinci olarak eski İçişleri Bakanı Güler hakkındaki önerge oylandı. 513 milletvekilinin katıldığı oylamada, 241 kabul, 258 ret oyu çıkarken, 6 milletvekili çekimser kaldı, 4 oy boş çıktı, 4 oy da geçersiz sayıldı. Ardından Egemen Bağış hakkındaki önergeye geçildi. 517 vekilin katıldığı oylamada 255 ret, 245 kabul, 7 çekimser, 6 boş ve 4 geçersiz oy çıktı. Böylece Bağış hakkındaki önerge de reddedilmiş oldu. AK Parti tüm oylamalarda 30 ila 45 arasında fire verdi. Saat 15:00'da başlayan Yüce Divan mesaisi gece geç saatlere kadar sürdü. Gazetemizin baskıya girdiği saat itibariyle Erdoğan Bayraktar hakkındaki oylama sürüyordu.


Hoş geldin Torinolu!...

AK Parti Milletvekilleri paralel yapıya yakınlığı ile bilinen Bağımsız Milletvekili Hakan Şükür’e ilginç bir gönderme yaptı.  AK Parti milletvekillerinin oturduğu bölümde iki sıraya “Hoşgeldin Torinolu...” yazan kağıtlar kondu.    Kısa süre önce trafik kazası geçiren CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş de Genel Kurul Salonu’na kolu sargılı olarak geldi. Bilindiği gibi Şükür, İtalya’da Torino futbol takımının formasını giymiş, başarısız olup yurda dönünce de taraftarlar tarafından kendisine “Torinolu Şaban” lakabı takılmıştı. 


Önerge yağdırdılar

- Başbakan Davutoğlu İngiltere programı sebebiyle oylamaya katılımadı. Ancak yerine Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan kullandı. 

- Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Bahçeli ve Selahattin Demirtaş zaman zaman görüşmelerde Genel Kurul’a gelerek takip etti.

- Muhalefet 4 eski bakanla ilgili 200’e yakın önerge verdi. Önergeler birleştirildi. 

- CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes “Hırsızlık yapan kızım Fatma da olsa mutlaka cezalandırırdım. Hz. Muhammed” şeklinde pankart açtı. 

- 4 Eski Bakanın Yüce Divana gönderilip gönderilmeyeceğine ilişkin oylama için milletvekillerine 3 ayrı renkte oy pulları dağıtıldı. 

- Milletvekilleri dağıtılan oy pullarını tercihlerini kullandıktan sonra ellerindeki diğer iki pulu yine oy kullanılar “Iskarta” kutusuna attı. 

- Oylama sonunda konuşan eski İçişleri Bakanı Güler,  "Önemli olan önergenin 276 oy bulmaması...Hayırlı olsun" değerlendirmesinde bulundu. 
#Paralel yapı
#17-25 Aralık
#darbe
9 yıl önce