|

Davutoğlu: Türkiye ile Yunanistan'ın kaderi ortak

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı ortak açıklama yapıyor. Başbakan Davutoğlu iki ülkenin kaderinin ortak olduğunu belirterek, "Türkiye ile Yunanistan arasında kalıcı dostluğu inşa etmekle yükümlüyüz" dedi. Yunanistan Başbakanı Çipras da, "Yunanistan Türk halkına kardeşlik duyguları besleyen bir halktır" diye konuştu.

Yeni Şafak
15:21 - 18/11/2015 Çarşamba
Güncelleme: 16:54 - 18/11/2015 Çarşamba
Diğer

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras arasında bir görüşme yapıldı. Çankaya Köşkü'nde, basına kapalı gerçekleştirilen görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü. Davutoğlu ve Çipras, daha sonra heyetler arası çalışma yemeğine geçti.



İki mevkidaş çalışma yemeğinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Davutoğlu, "Bizler Atina'da ve Ankara'da bu çevrelerin önyargılı yaklaşımları yerine, Türkiye ile Yunanistan arasında kalıcı dostluğu inşa etmekle yükümlüyüz" dedi. Davutoğlu ayrıca konuşmasını Yunanca "hoş geldiniz" diyerek noktaladı.



Konuşmada dikkat çekici bir diğer nokta da, iki liderin benzetmelerinde dün oynanan Türkiye-Yunanistan maçına atıfta bulunmalarıydı.



"Türkiye ile Yunanistan'ın kaderi ortaktır"


Davutoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:



Son günlerde meydana gelen depremler sanki şunu hatırlattı: Türkiye ile Yunanistan'ın kaderi ortaktır. Türkiye ve Yunanistan takımları İstanbul'da karşılaştılar. Kimsenin galip ve mağlup olmadığı bir maç oldu. Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunlu ilişkilerden iki tarafta da memnun olanlar çıkabilir. Kendi hesaplarını görmek isteyenler çıkabilir. Ama bizler Atina'da ve Ankara'da bu çevrelerin önyargılı yaklaşımları yerine, Türkiye ile Yunanistan arasında kalıcı dostluğu inşa etmekle yükümlüyüz.



Türk-Yunan İşbirliği Konseyi Şubat'ta toplanacak. Bu güzel haberi de buradan vereyim.



Kıbrıs'ta bir fırsat penceresi var, görüşmeler yoğun şekilde devam ediyor. Türkiye ve Yunanistan olarak Kıbrıs'taki müzakerelere pozitif katkıda bulunma noktasında ortak bir yaklaşımımız var.



"Çalışma grubu oluşturacağız"


Türkiye ile Yunanistan aynen Suriyeli mülteciler gibi Suriye sorununun mağdurlarıdırlar, müsebbipleri değildirler. Biz de bir mağdur olarak yani bütün bu sorunlardan etkilenmiş taraf olarak bugün aldığımız kararlar çerçevesinde ikili bir teknik çalışma yürüteceğiz. Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanı Türkiye'de. Ege'de alınabilecek tedbirleri ele alıyor muhataplarıyla. Bu konuda daha düzenli bir istişare olacak. Ayrıca ilgili bakanlıklarımızın katılımı ile bir ikili mekanizma, bir çalışma grubu da oluşturacağız. Böylece yapılabilecek ve atılabilecek adımları önceden görüp, insani trajediyi engellemek konusunda da büyük bir gayret içinde olacağız.



Sayın Aleksis bize çok güzel bir davette bulundu. Simi adasına davet etti. Belki bir dahaki toplantılar İzmir ya da Yunanistan'da olabilir.



DAEŞ ile mücadele


Suriye krizi çözülmeden, bu meseleleri halletmek mümkün değil.



Mülteci krizi


İnsanlar neden o yolculuğa çıkıyor onu düşünmek lazım. Ege Denizi'nin barış denizi olması lazım. BMGK karar alamadığı için bedel ödeniyor.



"İstişareleri sürdüreceğim"


Sayın Cumhurbaşkanımızdan dün görevi aldım. İnşallah en kısa sürede hükümeti kurma çalışmalarını tamamlamayı düşünüyorum. Bugün MYK'yı toplantıya çağırdım. İstişarelerimi sürdüreceğim. Normal, doğal süreci içinde inşallah milletimize hayırlı olacak bir hükümeti ilan edeceğiz.



"İşbirliğimiz Avrupa'daki dengeleri değiştirebilir"


Yunanistan Başbakanı Çipras'ın açıklamaları ise şöyle:



Sayın Davutoğlu'na davetinden dolayı içtenlikle teşekkür etmek istiyorum. Ziyaretim, kritik bir dönemde gerçekleşiyor. İşbirilğimiz, Avrupa'daki dengeleri değiştirebilir.



İki ülke halkının yararına olacak girişimler yapılmalı. Terörizmle mücadelede işbirliği yapmamız gerekiyor. Yunanistan son 8 ayda mülteci akımına maruz kaldı. İnsanlık dramını sonlandırmak bizim sorumluluğumuz.



Değerli mevkidaşım Sayın Ahmet'e, Avrupa Birliği sürecinde kendilerini destekleyeceğimizi söyledim. Yunanistan Türk halkına kardeşlik duyguları besleyen bir halktır.



Atina'ya cami yapımı kararı


Farklı kültürlerin barışçıl bir şekilde yaşadığı bölgedir. Trakya'da onlarca cami var. Yunan Müslüman vatandaşları burada kendi dini inançlarını karşılama imkanına sahipler. Pozitif bir cevap almak istiyorsan tabi ki bununla ilgili değil ama size şunu söyleyebilirim: Yunan hükümetinin almış olduğu bir karar var. Yunanistan'ın Müslüman vatandaşları ve Yunanistan'ı ziyaret eden Müslümanlar için. Başkent Atina'da cami açılışı için verilmiş bir karar var. Yunanistan Müslümanları her türlü dini haklara sahipler.



Yunanistan, Türkiye'nin AB hedefini destekliyor. Fasılların ön koşullarının tamamlanması gerekiyor.






#Başbakan
#Ahmet Davutoğlu
#Aleksis Çipras
8 yıl önce