|

Denizde dehşet

Yunanistan’ın Patra Limanı’ndan İtalya’ya giden arabalı feribotta yangın çıktı. 422 yolcu ve 56 mürettebatlı feribot Adriyatik Denizi ortasında alev alev yandı. 53 Türk'ün de bulunduğu feribottaki yolcular saatlerçe kurtarılmayı bekledi. Gece yarısı itibariyle 169 yolcunun kurtarıldığı, 1 kişinin kapıya sıkışarak can verdiği açıklandı

Yeni Şafak
04:00 - 29/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 22:19 - 28/12/2014 Pazar
Diğer
Yunan ANEK firması tarafından kiralanan İtalyan bandıralı “Norman Atlantik” gemi Korfu adasının 45 mil kuzeybatısında seyrederken dün sabah saat 04:00 sularında araba bölümünde yangın çıktı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle alevler kısa sürede yayıldı. Şiddetli rüzgar geminin İtalya ile Arnavutluk arasındaki uluslararası sulara sürüklenmesine neden oldu.

169 YOLCU KURTARILDI

Tonlarca zeytinyağı ve 200 aracın bulunduğu feribottaki yolcular için tahliye işlemi başlatıldı. Şiddetli rüzgar ve dalgalar nedeniyle kurtarma gemileri feribota yanaşamadı. Havadan helikopterler kurtarma çalışmalarına katıldı. Yangın saat 19:00'da kontrol altına alınınca tahliye işlemleri hızlandı.  Gece yarısı itibariyle 169 yolcunun tahliye edildiği açıklandı.  Yunanistan vatandaşı bir kişinin ise kurtarma çalışmaları sırasında bagaj kapısına sıkışarak öldügü bildirildi. Yunan medyasına yansıyan haberlerde, gemide 53 Türk vatandaşının yanı sıra çok sayıda İtalya, Alman, Yunan ve Mısır vatandaşı bulunduğu kaydedildi.   

ZOR BİR GECE OLACAK 

Yunanistan Denizcilik Bakanı Miltiyadis Varviçyotis de Yunan uyruklu bir kişinin  hayatını kaybettiği haberini doğruldı. Kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirten Varviçyotis, "Çok zor bir gece olacak" dedi.

GEMİ KUSURLUYMUŞ

İtalyan basınında yer alan iddialara göre, Norman Atlantik'in son kontrolleri 19 Aralık'ta yapıldı ve 6 kusur tespit edildi.  Ancak belirlenen kusurların ağır olmamasından ötürü geminin seferlerine devam etmesinde sakınca görülmediği de raporda yer aldı. 

53 Türk'ün durumu iyi

Dışişleri Bakanlığı feribotta bulunan 53 Türk vatandaşının sağlık durumlarının iyi olduğunu, Atina Büyükelçiliği bünyesinde bir kriz merkezi kurulduğunu açıkladı.


Gidecek hiç bir yerimiz yok

Norman Atlantik'teki Yunan yolcularından biri geminin alt güvertesinde yangının halen devam ettiğini anlattı. Filikaların yangının meydana geldiği yerde bulunduğunu anlatan yolcu, “Bizim için gidecek hiçbir yer yok. Alt güvertede sıcaklıktan ötürü yürümek mümkün değil” dedi. Kazanın hemen ardından Yunanistan’daki yetkililer kriz masası oluşturdu. Feribot ile ilgili tüm gelişmeler kriz masasında takip ediliyor.


Hepimiz burada yanacağız

Feribottaki yolculardan bazıları telefonla Yunan televizyonlarına bağlandı. Yolcular, bir yandan soğuktan donmak üzere olduklarını, diğer yandan ise yangının yarattığı sıcaklık nedeniyle ayakkabı köselerinin eridiğini söyledi. Geminin Yunanlı aşçısı Aleksandros Corcokis, “Hepimiz yanacağız. Burada fare gibi kıstırılmış haldeyiz” dedi. Bu arada, bazı yolcular da gemiden çıkan dumandan etkilenerek solunum sorunları yaşadı. Gemideki iki yolcunun kayıp olduğu iddia edildi.


Çevredeki gemiler dalgakıran oluşturdu

Feribotta yangının ardından kriz masası oluşturuldu. Ardından feribottaki yolcuların tahliye edilmesi için çok yönlü bir operasyon başlatıldı. Şiddetli rüzgar ve dalgalar nedeniyle kurtarma gemileri feribota yanaşmakta güçlük çekti. Bunun üzerine çevredeki gemilerden yardımistendi. Bölgede bulunan 8 gemi “Norman Atlantic”in etrafında daire şeklinde dalgakıran oluşturdu.

#ANEK
#İtalyan
#Yunanistan
#Norman Atlantik
#GEMİ
#YANGIN
9 yıl önce