|

Dolandırıcılar engel tanımadı

Engellilere yardım amacıyla sahnelenen tiyatro oyunlarını dolandırıcılığa dönüştüren çete çağrı merkezi bile kullanıyor. Vatandaşları arayarak '50 TL yardımla oyun izleyin' diyen dolandırıcılar ücretsiz oyun için sahte bilet gönderiyor. Para engellilere ulaşmıyor

Aybike Eroğlu
00:00 - 24/01/2013 Perşembe
Güncelleme: 00:59 - 24/01/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Dolandırıcılar engel tanımadı
Dolandırıcılar engel tanımadı

Engelli vatandaşlar üzerinden çıkar sağlayan uyanıklar, hem engellileri hem yardımseverleri canından bezdiriyor. En son Beşiktaş Jimnastik Kulübü Bedensel Engelliler Şubesi'nin adını kullanarak ortaya çıkan dolandırıcılar, engelliler yararına tiyatro oyunu için çağrı merkezi aracılığıyla pek çok vatandaşa ulaştı. Biletler 50 TL karşılığında satılırken üzerinde hiç bir ibare bulunmayan kargo poşetleriyle yardımseverlere gönderiliyor. Tahsilat da kurye ile yapılıyor. Kargo poşetinin içinden ise ne bağış makbuzu ne de fatura çıkıyor. Engelli dernekleri, kendi isimlerinin kullanıldığını belirterek suç duyurusunda bulunduklarını söylerken, satışı yapanlar ise engelli dernekleriyle anlaşma yaptıklarını savunuyor. Biz de bir bilet satın alarak sistemin işleyişini öğrendik.

ÜCRETSİZ İBARESİNİ SİLİP 50 TL YAZMIŞLAR

Okuyucumuzun arandığı ve engelliler derneği adına bilet satan Çağrı Merkezi numarasını arayıp davetiye alacağımızı söyledik. Dilber isimli Çağrı Merkezi çalışanı bayan, engelliler yararına satılan biletlerin 50 TL olduğunu belirterek adresimize yollayabileceğini belirtti. Biz de adresimizi vererek göndermelerini istedik. Üç gün sonra kurye şirketinin gazete binasına getirdiği kargo poşeti uyanıklığın boyutunu gösterdi. Üzerinde kargo şirketinin ismi yazmayan, göndericinin adı bölümünde sadece Tuana ibaresi bulunan kargo poşetinden 1 adet, üzerinde 50 TL'dir yazan tiyatro bileti çıktı. Kurye, kendisine fatura ya da makbuz verilmediğini söyledi ve 50 TL'yi teslim alarak gitti. Biletin üzerinde yazan çağrı Merkezi'ni yeniden arayıp bu kez biletleri bizzat teslim alacağımızı söylediğimizde bu kez Şişli Belediyesi Zabıta Müdürlüğü binasındaki Beşiktaş Engelliler Spor Kulübü Derneği isimli derneğe yönlendirildik. Bilet almak için dernek binasına gittiğimizde ise bizi bir sürpriz bekliyordu. Dernek Başkanı Kadir Erdoğdu, bilet satmadıklarını belirterek Kime Niyet Kime Kısmet isimli tiyatro oyununun üzerinde Ücretsiz yazan gerçek biletini hediye etti.

Sahtekarlığa karşı düzenleme şart

AK Parti eski Milletvekili ve Beyaz Ay Derneği Başkanı Lokman Ayva, dolandırıcıları haşerat olarak niteleyerek engellilerle ilgili bakış açısını hassasiyetle yükseltelim diye uğraşırken haşeratların yaygınlaşarak bilinçlenmeyi bozduğunu söyledi. Ayva, 'Ahlak yoksunları engellilerin durumundan faydalanıp çağrı merkezi sistemiyle hakları olmayan bir kazanç elde ediyorlar. Toplanan yardımlar engelli vatandaşlara ulaştırılması için çalışma yapılmalı' diye konuştu.

Adımızı kullanıyorlar

Beşiktaş Engelliler Spor Kulübü Dernek Başkanı Kadir Erdoğdu engelliler yararına Aşılan Engeller Tiyatro Topluluğu olarak oyun düzenlediklerini doğrularken dernek adı altında bilet satışı yapılmadığını kaydetti. Erdoğdu, dernek adının bazı çevreler tarafından kullanıldığını söyledi.

Numaralar operatörden

Beşiktaş Jimnastik Kulübü Bedensel Engelliler Şubesi Genel Menajeri Erdem Göksel ise 'Beşiktaş'ın adını kullanarak engelliler yararına tiyatro bileti satıyorlar. Vatandaşlar 50 TL karşılığında biletleri alıyor. Bilette yazılı olan adrese oyun saatinde gidiyorlar, ancak ortada oyun falan yok. Engelliler üzerinden gelir sağlıyorlar' dedi.

Ücret almıyoruz

Aşılan Engeller Tiyatro Topluluğu Yönetmeni Melek Erzincan, engelliler için sosyal sorumluluk projesi kapsamında oyunlar oynadıklarını söyledi. Tiyatroyu seviyoruz ve kendimizi aşmak istiyoruz diyen Erzincan, ekibinin 9 kişiden oluştuğunu ve oyunculara herhangi bir maaş ödemesi yapılmadığını söyledi. Engellilerin tiyatro çalışmaları başlamadan önceki karamsar havasından kurtulduğuna da dikkati çeken Erzincan, 'Herhangi bilet satışımız söz konusu değil. Derneğe yapılan bağışlar var. Bağışlarla da akbil dolumu, dekor, kostüm gibi eksiklikler gideriliyor' şeklinde konuştu.


11 yıl önce