|

Dünya devini 2 tweetle salladı

ABD'nin yeni Başkanı Trump, Pekin yönetimini uyguladığı para politikası ve Güney Çin Denizi'ndeki operasyonları nedeniyle hedef aldı. Trump'ın twitter üzerinden yaptığı Çin eleştirileri, yuana sert bir düşüş yaşattı. Uzmanlar; ABD'nin Çin mallarıyla rekabette yüzde 45’lik vergi ihtimalini zor görüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/12/2016 Salı
Güncelleme: 22:42 - 5/12/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

21 Ocak'ta ABD'nin yeni başkanı olarak koltuğa oturmaya hazırlanan Donald Trump, diplomatik icraatlarıyla gündemden düşmüyor. Trump, bu kez de twitter üzerinden Çin'in para politikasını ve Güney Çin Denizi'ndeki operasyonlarını hedef alarak uluslararası piyasalarda dengeleri sarstı.



YUAN SERT DÜŞTÜ


Tayvan meselesinde diplomatik gerilim yaşadığı Pekin yönetimini twitterdan eleştiren Trump, üç gündür yükselen yuanın sert bir şekilde düşmesine neden oldu. Trump, twitter hesabında; “Çin para biriminin değerini düşürüp ABD şirketlerinin rekabet gücünü kırarken, ürünlerimize yüksek vergi koyarken (ABD, Çin mallarından vergi almıyor) ya da Güney Çin Denizi'nin ortasına askeri üs inşa ederken bize sordu mu? Hiç sanmıyorum” yazdı.



DTÖ ANLAŞMASINA BAĞLI


Trump'ın Çin malı istilasına karşı gümrük vergisi kartını sahaya sürmesini Yeni Şafak'a yorumlayan Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurullah Gür, “George W. Bush ve Barack Obama, bu vergileri halkın ucuza ürün alması için kasıtlı olarak düşük tuttu. Şimdi Trump, vergileri yüzde 45'e yükseltmek istiyor. Bu öyle kolay değil. Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) çizdiği sınırlar içerisinde engelleyebilir" dedi.







Abd, 13 kez dava açtı


Amerika'nın en büyük süper market zinciri Walmart'ın tamamen Çin malı ürün sattığını paylaşan Gür, “ABD'nin Çin'den ithalatının önemli bir kısmını Walmart yapıyor. Amerikalılar Çin mallarına bağımlı hale geldi. ABD, Çin'in yüksek kaliteli ürün üretimine geçmesinden korkuyor" diye konuştu. Daha önce Çin'in para birimi yuanın değerini düşürmesine tepki gösteren Washington, DTÖ'ye başvurmuştu. Bu başvuru, Obama yönetiminin Çin'e karşı DTÖ nezdinde açtığı 13'üncü dava olarak biliniyor.


#Donald Trump
#Pekin
7 yıl önce