|

Esenler'de 7 şiddetinde deprem tatbikatı!

Esenler Belediyesi, 7.0 şiddetinde olası bir depreme karşı ilçede yaşayanları bilinçlendirmek amacıyla tatbikat düzenledi. Tatbikatta bir bina yerle bir olurken iki bina ağır hasar gördü. Görüntüler gerçeği aratmadı.

Aa
00:00 - 28/02/2013 Perşembe
Güncelleme: 14:12 - 28/02/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Esenler'de 7 şiddetinde deprem tatbikatı!
Esenler'de 7 şiddetinde deprem tatbikatı!

Esenler Belediyesi'ne bağlı arama kurtarma ekibi ESKAT (Esenler Arama Kurtarma Timi)  tarafından Sivil Savunma Günü dolayısıyla düzenlenen tatbikat öncesinde konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, tatbikatın gerçekleştirileceği mahallenin, 23 Ekim 2011'de meydana gelen deprem sonrasındaki Van'ı andırdığını dile getirdi. 

Depremin ne zaman, nerede, ne şekilde vuracağının bilinmediğini ifade eden Göksu, 'Bize düşen tedbirimizi almak. Belediye olarak eksiğimiz varsa, bu eksikleri görmek açısından tatbikat önemli. İstanbul ile ilgili bahsi geçen Marmara depremi umarım olmaz. Gerçekleşirse, 7 şiddetinde bir depremin meydana geleceği söyleniyor. Bu tatbikatta bu şiddetteki depremin oluşturacağı hasarları göreceğiz. Deprem tatbikatı yapmak çok kolay ama depremin enkazını kaldırmak ve acısını yaşamak çok zor. Depremin enkazını kaldırmak yerine gelin binalarımızı yenileyelim, enkazların altından canlar çıkartmayalım' diye konuştu. 

Esenler'de 7.0 şiddetinde deprem

Göksu'nun konuşmasının ardından 90 kişiden oluşan ESKAT ekibi, deprem tatbikatını gerçekleştirdi.

Kentsel dönüşüm projesi sebebiyle yıkımın sürdüğü Havaalanı Mahallesi Gönlüm Sokak'ta senaryo gereği binalar, 7.0 şiddetindeki depremde yıkıldı. 

Enkaz altında kalanlar, ESKAT ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar sonunda kurtarılarak hastanelere sevk edildi. 

Deprem dolayısıyla binalarda çıkan yangına İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlık itfaiye ekipleri müdahale etti, doğalgaz kaçağı ihtimaline karşı İGDAŞ ekipleri de harekete geçti.

Bir araç içinde mahsur kalan bir vatandaş da yine ESKAT tarafından kurtarılarak, sağlık ekiplerine teslim edildi. Binalarda mahsur kalanların da ekipler tarafından tahliyesi sağlandı. 

Kurtarma timi, yıkıntılar arasında kalan kimsenin olup olmadığını tespit için ses iletim cihazları kullanarak enkaz altına seslendi. Tatbikat sonunda bir bebek de enkaz altından kurtarıldı. 

Depremde, enkaz altında kalanların feryat eden yakınları da profesyonel oyuncular tarafından canlandırıldı.

11 yıl önce