|

Ezherliler de davaya müdahil

Post-modern darbe sürecinde ‘irticacı’ yaftasıyla hayatları karartılan Ezher mezunları, 28 Şubat davasına müdahil oldu. Ezher Üniversitesi Mezunları ve Mensupları Derneği Başkanı Ekrem Düzcan, “İnancından dolayı mağduriyet yaşayanların mağduriyetlerinin giderilmesi ortak derdimiz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/03/2015 Salı
Güncelleme: 21:49 - 2/03/2015 Pazartesi
Yeni Şafak
Mısır’daki Ezher Üniversitesi’nden mezun olan ve öğretmenlik başta olmak üzere çeşitli görevlerde bulunan yaklaşık 2 bin kişi, 28 Şubat döneminde ‘irticacı’ yaftasıyla meslekten atıldı. Genç öğretmenlerin meslek hayatları biterken denklikleri iptal edildiği için hayatları da karardı. Bazıları iki kez askerlik yaparken, aralarında, yaşadığı bunalımı atlatamayıp, intihar edenler oldu. Ezher mezunlarının 28 Şubat darbecilerinin yargılandığı davaya haklarının geri verilmesi ve sorumlulardan hesap sorulması amacıyla verdikleri müdahillik dilekçesi kabul edildi. 

SEN OKUDUN DA  NE OLDU

Ezher Mezunları ve Mensupları Derneği Başkanı Ekrem Düzcan “Bu süreçte hayatı karartılan arkadaşlarımız için hakkımızı sonuna kadar arayacağız” dedi. Düzcan, o dönem arkadaşlarıyla birlikte yaşadığı sıkıntıları Yeni Şafak’a anlattı. 28 Şubat sürecinde maddi ve manevi sıkıntılar yaşadığını ifade eden Düzcan, “Psikolojik olarak kendimizi suçlu hissediyorduk. Okula giden iki çocuğum da bu durumdan çok etkilendi. Derslerinde çok başarılı olmasına rağmen, büyük oğlum sınıfta kaldı. Okumak istemedi. Bana, ‘Baba sen okudun da ne oldu?’ dedi” şeklinde konuştu.

OĞLUM TÜRKİYE’DEN KAÇTI 

Oğlunun kendisinin başına gelenler nedeniyle Türkiye’de yaşamayı istemeyip yurt dışına gittiğini ve halen yurt dışında yaşadığını dile getiren Düzcan, başına gelenleri, “2002 yılında İstanbul Kartal Mahmut Kemal İÖO’da öğretmenlik yaptığım sırada, 3. dersten çıktıktan sonra müdür odasına çağırıldım. Müdür, öğretmenlikten alınıp geri hizmetler sınıfına atandığımı bildiren yazıyı elime verdi. O günkü derslere bile girmemi engellediler” diye anlattı.

28 ŞUBAT’TAN FAYDALANDI

28 Şubat sürecinden ailesinin ve yakınlarının da zarar gördüğünü söyleyen Düzcan, “5 yıl süren hukuk mücadelesini kazandığım halde Milli Eğitim Bakanlığının içindeki palalel yapı uzantılarının azizliğine uğradım. Defalarca müracaat etmeme rağmen atamam yapılmadı. Gerekçe belli: 28 Şubat ne ise 17- 25 Aralık da aynı. Yakalayıp hesap sormak yetmiyor, suçlular cezalarını da çekmeli. Onların ceza çekmesi mağdurların belki bir nebzecik acılarını dindirebilir. Mağdurlara iade-i itibar ve mağduriyetlerini giderici tüm özlük, sosyal ve ekonomik zararlarını da geri ödemelidir. Hukuk işletilmeli ve adalet geç ve eksikte olsa yerini bulmalıdır” dedi.

Bin darbe mağduru yeniden öğretmen

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) son iki yılda, binden fazla 28 Şubat mağduru öğretmenin yeniden atamasını yaptı. Bakanlığın, “2014 Faaliyet Raporu”na göre, geçen yıl bakanlığa bağlı resmi eğitim kurumlarına 51 bin 57 öğretmen atandı. Bu öğretmenler arasında, 28 Şubat döneminde kılık kıyafet yönetmeliği nedeniyle meslekten ihraç edilen ve baskılar sonucu istifa eden 798 öğretmen de bulunuyor. 

2014'TE 51 BİN ATAMA

MEB, 2013’te de 28 Şubat post-modern darbesinin öğretmenlik hakkını elinden alıp mağdur ettiği 226 öğretmenin açıktan atamasını gerçekleştirmişti. Bu kapsamda, son iki yılda, 28 Şubat mağduru bin 24 öğretmen, göreve başlamış oldu. Bakanlık ayrıca, ilk atama yoluyla 49 bin 2, açıktan atama, kurum içi, kurumlar arası yeniden atama yoluyla 366, milli sporcu olarak 83, engelli öğretmen kadrosundan 671, şehit yakını 1 ve yargı kararları ile 136 öğretmenin atamasını da gerçekleştirdi. Bakanlık, geçen yıl iller arası yer değiştirme yoluyla 56 bin 536 öğretmenin atamasını yaptı. Geçen yıl başka Bakanlığa muvafakat ile geçiş, istifa-müstafi ve emeklilik gibi nedenlerle 7 bin 975 öğretmen ise Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarından ayrıldı.

İkinci kez askerlik yaptırdılar

28 Şubatçıların Ezherlilere ettiği eziyet öğretmenlikten uzaklaştırmakla da sınırlı değil.  Ezher’den 1995 yılında mezun olan Doğan Yıldız, 6 Aralık 1995’te YÖK’ten denklik belgesi aldı. Ancak Kemal Gürüz’ün başkanlığını yaptığı dönemde Ezher mezunlarına eksik ders aldıkları gerekçesiyle tamamlama şartı getirilince Yıldız, üniversiteye kayıt yaptırdı. Belgeyle birlikte dört yıllık fakülte mezunu oldu. Kars Arpaçay ilçesinin Tomarlı İlköğretim Okuluna atandı. Bu sırada askerliğini de kısa dönem olarak tamamladı. 2004 yılında ise hiçbir gerekçe gösterilmeden denkliği iptal edildi. Yıldız, 2 yıl sonra ailesini haberdar etmesine bile izin verilmeden ‘eksik kalan askerliğini tamamlamak’ üzere gözaltına alınarak kışlaya teslim edildi. 8 ay yaptığı askerliğinin yanı sıra 6 ay 26 gün daha askerlik yaptı. 


İşsiz kaldı canına kıydı

İnancı nedeniyle binlerce gencin hayatının karartıldığı 28 Şubat sürecinde canına kıyanlar da oldu. Ezher Üniversitesi mezunlarından Hızır Ali Erkan, post-modern darbe döneminde yaşadığı mağduriyet nedeniyle girdiği bunalım sonucu intihar etti. Öğretmenlik hakları ellerinden alınınca eşi çalışırken kendisi iş bulamadığı için bunalıma giren Erkan, canına kıyarken, aynı dönemde Rize İmam-Hatip Lisesi’nde öğretmenlik yapan meslek dersi öğretmeni Hüsamettin Arslan da görevinden azledilip “tenzili rütbe” ile kendi okulunda düz memur olarak görevlendirildi. 


Hedef Erbakan’ın fikirleriydi

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 28 Şubat'ın bir nedeninin de Erbakan’ın savunduğu fikirlerin hayata geçmesini engellemek olduğunu söyledi. AK Parti’nin bugün Erbakan Hoca’nın hayallerini yerine getirdiğini ifade eden Işık, hocanın kendine has üslubuyla “kendi gemimizi, uçağımızı kendimiz yapacağız” sözlerinin hiç akıllarından çıkmadığını ve son 12 yılda bunları birer birer yaptıklarını belirtti. 

DAVASINDAN VAZGEÇMEDİ

Geceye katılan Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Albayrak da Erbakan hocanın hayatı boyunca pek çok haksızlık ve zulme uğradığını belirterek, “Bütün bunlara rağmen Erbakan hoca inandığı davadan vazgeçmedi. Düştü kalktı ama yoluna devam etti’’ dedi. Erbakan'ın temelini attığı ve kendilerinin özelleştirmeden devraldığı TÜMOSAN'ın 10 yıl önce yılda 65 traktör üretirken 2014 yılında 8 bin 300 adet traktör ürettiğini anlatan Albayrak, “TÜMOSAN’ı hocamızın hayalleri doğrultunda başarıyla çalıştırıyoruz’’ diye konuştu.  

İzinsiz postere ceza 

Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan’ın 4. ölüm yıldönümü nedeniyle Fatih Sultan Mehmed Köprüsü’ne izinsiz poster asan 9 Saadet Partili, 200’er lira idari para cezasına çarptırıldı. Saadet Partisi Bağcılar gençlik kolları üyeleri  köprüye Necmettin Erbakan’ın posterini astı. Köprüye izinsiz şekilde çıkarak poster asan 9 Saadet Partili genç, Sarıyer İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Yayalara kapalı köprü üzerine izinsiz çıkarak güvenliği tehlikeye attıkları gerekçesiyle her birine 2 yüz 2'şer lira para cezası kesildi. 

#Ezher Üniversitesi
#28 Şubat
#Ekrem Düzcan
9 yıl önce