|

Göz göre göre cinayet

Özbek Hoca cinayetini işlediği iddiasıyla tutuklanan Çeçen Makhtiev, cinayetten aylar önce, yanında çarşaflı bir kadınla Sakarya’da Çeçenleri araştırırken polis takibine takıldı. İstihbarat birimleri, sınır dışı edilen Makhtiev’in sahte pasaportla döneceği uyarısında bulundu. Makhtiev, Ukrayna pasaportu ile giriş yaparak cinayeti işledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 21:49 - 23/12/2014 Salı
Yeni Şafak
Geçtiğimiz günlerde suikasta kurban giden Özbek Hoca Abdullah Buhari cinayetinin sır perdesini araştıran Yeni Şafak, Rus ve Özbek istihbarat ajanları, tetikçiler ve kurbanlar arasındaki trafiğin ayrıntılarına ulaştı. Özbek Hoca’nın ölümüyle sonuçlanan suikastın hikayesi aylar önce başladı. Buna göre Türkiye’de öldürülmesi planlanan Özbek isimlerin bulunduğu infaz listesi Özbek Rus istihbaratı işbirliğiyle Rus ajan Sobir Shukurov’a teslim edildi.  

SUİKAST SENARYOSU TEKLİFİ

Shukurov’da liste olduğu bilgisini alan Çeçen Sultan Kehursaev ve Alican E., listeye ulaşmak için tetikçi rolüne girdi. İnfaz listesini ele geçiren Çeçenler, listede ismi olan Özbekistan Halk Hareketi Lideri Muhammed Salih, oğlu Timur Salih ve Abdullah Buhari Hoca ile görüşerek emri verenleri deşifre etmek için küçük bir suikast senaryosu önerdi. Ancak Timur Salih bunu kabul etmeyerek, durumu emniyete bildirdi. 

UYARIYA RAĞMEN SAHTE PASAPORT

Bunun üzerine Rus Ajan Shukurov yurtdışına kaçtı, ancak tekrar Türkiye’ye dönüş yaparak, tuttuğu tetikçiye cinayeti işletti. Bu arada, suikasttan hemen sonra şüpheli olarak sahte Ukrayna pasaportuyla yakalanan Kadirov yanlısı Zelimkhan Makhtiev’in uzun bir süre önce Sakarya’da Çeçenler üzerine çalışma yaparken istihbarat birimlerinin dikkatini çekmesi üzerine İstanbul’da yakalanarak sınır dışı edildiği, Türk istihbaratının “sahte pasaportla dönebilir” uyarısına rağmen yeniden ülkeye girmeyi başardığı ortaya çıktı. 

ÇEÇENLER İHBAR ETTİ

Rus istihbaratının seri Özbek cinayetler için görevlendirdiği, Saşa kod adlı ajan Sobir Shukurov’u aylar öncesinden emniyete ihbar eden Çeçen Alican E.’nin Yeni Şafak’a anlattıkları ve soruşturmadaki bilgiler, Abdullah Buhari hocanın göz göre göre suikasta kurban gittiğini gösteriyor. Özbek cinayetinin perde arkasını anlatan Alican E., “Sultan Kehursaev ile emniyete giderek cinayetlerin azmettiricisi olan ajan Sobir Shukorov’u ihbar ettik. Türkiye’de Özbek cinayetlerin peş peşe işleneceğini söyledim. Sobir, Abdullah Buhari hoca öldürüldükten sonra yakalandı” diye konuştu. 

Cinayet öncesi keşfe geldiler

Shukurov’un suikast planlarını ifşa ederek seri cinayetlerin önüne geçen Alican E. ve Sultan Kehursev’in de hazırlanan infaz listesine eklendiği öğrenildi. 4 Kasım’da Antalya Havalimanı’ndan ülkeye giriş yaptığı tespit edilen Sobir Shukurov’un tetikçi Makhtiev ve cinayete yardımdan tutuklanan Eldar Aslan ile Antalya’da buluştuğu, oradan kiraladıkları araçla cinayetten 10 gün önce İstanbul’a geldikleri ortaya çıktı. 

GPS KAYITLARI DOĞRULADI

GPS kayıtları, kiralanan aracın önce keşif için cinayet sabahı 8.30’da olay mahalline geldiğini, aynı aracın saat 10.30’da bir kez daha gelerek cinayetin işlendiğini gösteriyor. Shukurov Aksaray’daki bir otelde, cinayete yardım ettiği belirlenen Eldar Aslan ise Ankara’da yakalanarak tutuklandı. Buhari cinayetini işlediği gerekçesiyle ilk gün tutuklanan Zelimkhan Makhtiev’in ise cinayetten aylar önce Sakarya’da Çeçenler hakkında bilgi topladığı ortaya çıktı. 

ÇARŞAFLI KADINLA AİLE SÜSÜ

Makhtiev deşifre olmamak için çarşaflı bir kadını da yanına alıp, aile süsü vererek araştırmayı yürüttü. Polisin şüphelenerek takibe aldığı Makhtiev, evinde susturuculu tabanca ile yakalandı. Ancak suç kaydı olmadığı için sınır dışı edildi. Türk istihbarat birimlerinin Makhtiev’in sahte pasaport ile geri dönebileceği konusunda emniyeti uyardığı, ancak Zelimkhan’ın buna rağmen sahte Ukrayna pasaportuyla ülkeye girdiği öğrenildi. 

2 bin Rus’u Müslüman yaptı

Rus-Özbek istihbaratının ortak hazırladığı infaz listesinin tamamının 15 isimden oluştuğunu iddia eden Alican E., ilk listede 5 ismin hedef alındığını söyledi. Alican'a göre listede, Özbekistan Halk Hareketi Lideri Muhammed Salih, oğlu Timur, Kırgızistan’da İslam eğitimi veren Reşat Gari, Türk İslam davasının önde gelen isimlerinden Yusuf Ziya Arpacık ve Abdullah Buhari bulunuyor. Buhari’nin hedef alınma sebebi 2 bin Rus’u Müslüman yapması. İlk listede isimleri bulunan 5 kişinin aynı gün içerisinde öldürülmesi planlandı. Mişa kod adlı ajan Tigrar Kaplanov, Rus-Özbek istihbaratından aldığı talimatla Ajan Shukurov’a toplam 15 kişilik infaz listesi verdi. Cinayetler için tetikçilere milyonlarca dolar teklif edildi. 

#Özbek Hoca Abdullah Buhari
#Abdullah Buhari
#Sobir Shukurov
9 yıl önce