|

Hasta mahkumlar için yasa hazırlığı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hasta mahkumların ceza infazının ertelenmesi ya da tahliye edilmeleri konusunda çalışma olduğunu açıkladı. Bozdağ, “Yasal hazırlığımız bittiği zaman kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 21/11/2014 Friday
Güncelleme: 08:40 - 21/11/2014 Friday
Diğer

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Cezaevindeki tutuklu ve hükümlüler arasında kendi başına hayatını idame ettiremeyecek derecede hasta olanlarla ilgili hazırlığımız var” dedi. Bozdağ, TBMM’de HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.  


SIKINTILAR SÜRÜYOR

Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki konuşmasında hasta mahkumlarla ilgili yasal düzenleme hazırlığı içinde oldukları yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Bozdağ, kendi başına hayatını idame ettiremeyecek ve toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayan mahkumların infazlarının ertelenmesini, ya da tahliye olmalarını kolaylaştırmak için ‘somut tehlike’ kriteri getirildiğini hatırlattı. Bozdağ, bununla birlikte sıkıntıların devam ettiğini kaydetti. 

Cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerin kendilerine, ailelerinin emaneti olduğunun vurgulayan Bozdağ, “Bugün grup başkanvekillerinin bu konuyla ilgili de yaşanan sorunları dile getiren değerlendirmeleri oldu. Zaten bizim bu konuda çalışmamız vardı, ben de kendileriyle onu paylaştım. Hazırlığımız bittiği zaman kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

6 AYDA BİR RAPOR ALINIYOR

Bozdağ, bu kapsama giren hasta tutuklu ve hükümlü sayısını şu aşamada net olarak verebilmenin mümkün olmadığını ifade ederek, bunun sağlık raporlarının ortaya konması sonucunda belirleneceğini aktardı.

Bozdağ, şöyle devam etti: “Cezaevinde hayatını tek başına idame ettiremeyeceği sağlık raporu ile tespit edilmiş kişiler, toplum güvenliği bakımından somut bir tehlike oluşturmuyorlarsa onların cezalarının infazının 6 ay süre ile ertelenmesi söz konusu. Her 6 ayda da bir yeniden gözden geçiriliyor. Eğer hastalık devam ediyorsa erteleme yapılabiliyor. İyileşme olduysa ertelemeye son veriliyor, tutukluysa tahliye oluyor. Uygulama bu.”

HDP heyeti taleplerini iletti

HDP heyeti ile gerçekleştirilen görüşmede İmralı’la ziyaretin gündeme gelip gelmediği, bir planlamanın olup olmadığı sorusuna ise Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Bu konuda da taleplerini ilettiler” karşılığını verdi.


Buldan: 5 mahkum sekreter olacak

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Bakan Bozdağ ile yaptıkları görüşmede adaya gidiş taleplerini yinelediklerini, hasta mahkumlar ve cezaevlerinde yaşanan sorunları dile getirdiklerini söyledi. Buldan, “Bize adaya gidişle ilgili bir tarih verilmedi ama önünde bir engelin olmadığı, en kısa zamanda da bize bir tarih iletileceği ifade edildi. Hem hasta tutsaklar meselesinde hem de cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleriyle ilgili en kısa zamanda çok önemli gelişmelerin olacağını belirtti” diye konuştu. Buldan, Bozdağ’ın İmralı’daki 5 hükümlünün yerine başka hükümlülerin gitmesi konusunda engelin bulunmadığını ve en kısa zamanda bu yönde bir gelişmenin yaşanacağını belirttiğini de vurguladı. Buldan, bir soru üzerine sözkonusu 5 mahkumun aynı zamanda Öcalan’a sekreterlik  yapabilecek kişiler olacağını söyledi.

#Bekir Bozdağ
#Cezaevi
#hasta mahkum
9 years ago