|

İki sınavda daha hırsızlık

Cumhuriyet tarihinin en büyük soru hırsızlığının yapıldığı 2010 yılındaki KPSS’de Genel Kültür ve Genel Yetenek sorularının da çalındığı ortaya çıktı. Soruşturma savcısı Yücel Erkman, “Soruların sınavdan önce elde edilerek aracılar ve adaylar vasıtasıyla sınava girenlere dağıtıldığı” tespitini yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/02/2016 Pazartesi
Güncelleme: 23:22 - 7/02/2016 Pazar
Yeni Şafak

2010 yılındaki Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) giren ve yapılan usulsüzlük nedeniyle mağdur olan iki kişi, Genel Yetenek ve Genel Kültür alanlarının iptali istemiyle Ankara 1. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. İdare Mahkemesi, iki sınavın iptal istemini reddetti. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyanın geldiği Danıştay 12. Dairesi, “Sınav hakkında yürütülen soruşturmanın yanı sıra Devlet Denetleme Kurulu ve YÖK tarafından yapılan incelemelerin sonuçları araştırılarak bir karar verilmesi gerekirdi. Eksik araştırmayla, KPSS'nin Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavlarının iptali isteminin reddedilmesinde isabet bulunmamaktadır” dedi.



O SORULAR DA DAĞITILDI

Dairenin bozma kararı üzerine dosya yeniden Ankara 1. İdare Mahkemesi'ne geldi. İdare Mahkemesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan bilgi istedi. Bu kapsamda, KPSS soruşturmasının savcısı Yücel Erkman, mahkemeye gönderdiği yazıda, “10 Temmuz 2010 tarihinde yapılan Genel Kültür, Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri alanlarından oluşan KPSS'de sınav sorularının sınavdan önce elde edilerek aracılar ve adaylar vasıtasıyla sınava girenlere dağıtıldığı tespit edilmiştir” ifadelerine yer verdi.



MAHKEME BEKLENİYOR

Danıştay'ın belirttiği eksik incelemeleri tamamlayacak olan İdare Mahkemesi'nin esasa ilişkin kararını önümüzdeki günlerde vermesi bekleniyor. Mahkemenin, Danıştay'ın kararına uyarak, sınavların iptali yönünde karar vermesi halinde, bu sınavlarla kamuya atanan memurlar, memuriyetlerinin sonlandırılmasıyla karşı karşıya kalacak.



Memuriyetleri son bulacak

İdare Mahkemesi, Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavlarının iptaline karar vermesi durumunda, sınav sorularını ele geçirdiği tespit edilen kişilerin memuriyeti bitecek. Ancak bu durum, soruları ele geçirmeden kendi çabasıyla aldıkları puanlarla başarılı olan memurların durumunun ne olacağı konusunu da gündeme getirdi. Bu kişilerin mağdur olmaması için özel bir kanunun çıkarılabileceği belirtiliyor.


#sınav
#kpss
#fetö
8 yıl önce