|

İsrail'in bu tavrı sürerse izin yok

İsrail askeri uçaklarına Türk hava sahasını kullanma izni verilmediğini belirten Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Özügergin, bunun yardım konvoyuna yapılan saldırının yarattığı infialin neticesi olduğunu söyledi. Özügergin, İsrail'in bu tavrının sürmesi halinde uçuş izni verilmeyeceğini belirtti.

Haber Merkezi
00:00 - 30/06/2010 الأربعاء
Güncelleme: 01:22 - 30/06/2010 الأربعاء
Yeni Şafak
İsrail'in bu tavrı sürerse izin yok
İsrail'in bu tavrı sürerse izin yok

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in askeri uçaklarına Türk hava sahasını kullanma izni verilmediğine ilişkin haberleri doğruladı. Geçtiğimiz haftalarda İsrail'den gelen izin talebinin karşılanmadığını açıklayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, bu uygulamaların Gazze'ye yardım konvoyuna yapılan askeri saldırının yarattığı infialin bir neticesi olduğunu söyledi.

Bakanlıkta dün düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Özügergin, askeri uçuşların izne tâbi olduğunu kaydetti. Özügergin, "Geçtiğimiz haftalarda İsrail'den Türkiye'ye yönelik olarak izin talebinde bulunulduğu ve bu talebin karşılanmadığı doğrudur" açıklamasını yaptı. Bu uygulamaların sebebinin çok açık olduğunu belirten Özügergin, bunların Mavi Marmara gemisi de dahil olmak üzere Gazze'ye yardım taşıyan gemiye askeri saldırının yarattığı infialin bir neticesi olduğunu söyledi. Türkiye'nin, İsrail'den özür dilemesini, tazminat ödemesini, meseleyi araştırmak üzere bağımsız bir komisyon kurulmasını ve Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılmasını talep ettiğini hatırlatan Özügergin, "Bu talepler yerine getirilmediği sürece bazı tedbirler alacağımızı söylemiştik. Bunları, muhatapları zaten biliyorlar, kamuoyları da peyderpey görecek" diye konuştu.

Mavi Marmara, Defne ve Gazze isimli üç yardım gemisinin derhal serbest bırakılmaları yönündeki yazılı talebin yaklaşık 10 gün önce İsrail'e iletildiğini bildiren Özügergin, "Cevabını bekliyoruz. Kısa zamanda İsrail'in doğru yönde bir karar alması gerekmektedir" dedi.

TAKAS ANLAŞMASI MASADA

Özügergin, İran'ın nükleer programıyla ilgili uranyum takas anlaşmasının hala masada olduğunu ancak zamanın çözümün aleyhine işlediğini kaydetti. Tarafların oturup konuşmadıkları takdirde, gelecek yıl bu zaman "daha beter bir durumda" olunacağını savunan Dışişleri Sözcüsü, BM Güvenlik Konseyi kararının çözümü kolaylaştırmadığı görüşünün altını çizdi.






٪d سنوات قبل