|

Kamışlı için kırmızı alarm

IŞİD ile PYD arasındaki savaş Kamışlı'ya uzandı. Çatışmaların bölgeye 25 km uzaklıktaki Tel Hamis kasabasında yoğunlaşması üzerine AFAD kırmızı alarm verdi. IŞİD'in Kamışlı'ya ilerlemesi durumunda Nusaybin'in karşısındaki kentten yüzbinlerce Suriyeli Türkiye'ye akın edebilir.

Cihat Arpacık
00:00 - 22/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 00:09 - 22/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Kamışlı için kırmızı alarm
Kamışlı için kırmızı alarm

Irak Şam İslam Devleti örgütünün Suriye'nin Kobani kentine saldırmasıyla on binlerce mülteci Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinden Türkiye'ye girdi. IŞİD'in Kürt bölgesindeki ilerleyişi ise devam ediyor. Terör örgütü, Nusaybin'e yakın Kamışlı şehrine 25 kilometre mesafedeki Tel Hamis kasabasına kadar ilerlemesi ise bölgede yaşayanları tedirgin ediyor. Cezire'nin merkezi olan Kamışlı'nın nüfusu ise saldırıların ardından yaklaşık 1 buçuk milyona ulaşmıştı.

NÜSAYBİN'E ÇOK YAKIN

Kobani ile Cezire arasında Türkiye yönünden farklılıklar bulunuyor. Saldırıların Kobani'ye yoğunlaşmasıyla Türkiye sınırına akın eden Kürt mülteciler 2 gün süren zorlu bir yürüyüşün ardından sınıra ulaşabildi. Ancak Cezire'nin merkezi olan Kamışlı, Mardin'in Nusaybin ilçesinin hemen karşısında bulunuyor. Kamışlı'ya yapılacak bir saldırıyla birlikte yüz binlerce Suriyelinin Türkiye sınırına yığılması bekleniyor.

İLK İŞARET GEÇEN HAFTA GELDİ

Saldırının ilk işartleri geçtiğimiz hafta gelmişti. IŞİD'in Kamışlı'ya iki havan topu göndermesinin ardından paniğe kapılan binlerce Suriyeli, Türkiye sınırına gelmişti. IŞİD'in Kamışlı'ya başlattacağı olası kara harekatının başarıya ulaşması durumunda ise bu sayı yüzbinlere ulaşacak. AFAD, konuyla ilgili kırmızı alarm verdi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un bizzat yönettiği krizle ilgili saat başı Ankara'ya bilgilendirme yapılıyor.

20 ADET TANKLA ÇIKARMA YAPTILAR

Kamışlı'ya 25 kilometre yaklaşan savaşta PYD'ye nazaran IŞİD'in daha gelişmiş silahlara sahip olduğu biliniyor. Kaynaklar, IŞİD'in özellikle Irak ve Suriye rejimlerinden ağır silahlar ele geçirdiği ve Kamışlı'ya 20 adet tankla çıkarma yaptığı bilgisini verdi. Her iki tarafın da ideolojik motivasyonu yüksek olmasına rağmen IŞİD'in askeri üstünlüğü daha fazla.

Saldırı bekleniyor

Kamışlı, Mardin'in Nusaybin ilçesinin hemen karşısında bulunuyor. Kamışlı'ya yapılacak bir saldırıyla birlikte yüz binlerce Suriyeli Türkiye sınırına gelebilir

Evinize hoş geldiniz

AFAD, Türkiye'ye gelen mültecileri kayıt altına almaya başladı. Türkiye tarafından akrabası bulunan mülteciler akrabalarının yanına yerleştirilirken akrabası olmayanlar güvenli bölgelerde misafir ediliyor. Göç akınıyla ilgili çalışmaları yürüten AFAD'ın Başkanı Fuat Oktay ilk göç dalgasının yaşandığı Suruç'ta AFAD ekiplerini yönetiyor. Dün sınırı geçerek kayıtları yapılan mültecileri karşılayan Oktay, 'Burası sizin eviniz, evinize hoş geldiniz' diyen Oktay'ın güvenli bölgeye ulaşmak için sıcak havada günlerdir yürüyen çocuklarla ayrı ayrı ilgilendi. Öte yandan Tel Abyad ile Aynel Arap bölgesi arasında, IŞİD ile PYD arasındaki çatışmalar ise sürüyor. Silah sesleri, sınırın Türkiye tarafından da duyuluyor. Bölgeden kaçan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi, Suruç ilçesi Yumurtalık Mahallesi sınırına geldi. Burada sınır hattında AFAD tarafından barikatlarla oluşturulmuş koordinasyon merkezine alınan Suriyeliler, araçlarla AFAD tarafından oluşturulan konaklama yerlerine sevk ediliyor.

Oğlum kimlikler için gitti, dönmedi

Türkiye'ye sığınan Suriyeliler biri 'Ben ölüm yaşındayım' diyen Alya. Oldukça ilerlemiş yaşına rağmen iki gün boyunca yürüyerek Türkiye'ye ulaşan Alya gelini ve iki çocuğuyla birlikte güvenli bölgeye ulaştı. 'Ben gelmek istemiyordum, çocuklarım zorla yola çıkardı' diyen Alya, 'Aceleyle çıktığımız için hiçbir şeyimizi alamadık. Kimliklerimiz bile Kobani'de kaldı. Oğlum kimliklerimizi almak için geri döndü ancak daha gelmedi.

KATLİAM YAPILDI

Öte yandan IŞİD zulmünden kaçarak Türkiye'ye sığınanları sınır hattında asker karşıladı. Mültecilerin sınırdan geçmelerine yardımcı olan askerler, günlerdir sıcak havaya rağmen canlarını kurtarmak için yürümek zorunda kalan mültecilere su dağıttı. Sınırda güvenlik tedbirleri ise üst düzeye çıkarıldı. Sınır boyuna çok sayıda zırhlı araç ve askeri personel sevkedildi. Hakim tepelere tank konuşlandırıldı. Yerel kaynaklar IŞİD'in Türkiye sınırına 15 km uzaklıktaki Kürt köylerine baskınlar düzenleyip burada katliam yaptıklarını belirtiyor.


9 yıl önce
default-profile-img