|

Kaptan sala binmeleri için 100 dolar verdi

Kaçak yollarla bir Türk gemisine saklanan 2 Afrikalı'nın, bidondan yapılmış 2 salla denizin ortasında kaderlerine terk edilmesinin yankıları sürüyor. Kaçakların gemiye bindiğinin 3 gün sonra fark edildiğini belirten tanık, 'Okyanustaki akıntı her zaman kıyıya götürmez, belki de açığa sürüklendiler. Sonları ne oldu bilmiyoruz' dedi

Milliyet
00:00 - 19/09/2014 Cuma
Güncelleme: 12:50 - 19/09/2014 Cuma
Yeni Şafak
Kaptan sala binmeleri için 100 dolar verdi
Kaptan sala binmeleri için 100 dolar verdi

Kuru yük gemisi Lady Saliha'da oldukları Liberya açıklarında fark edilen 2 Afrikalının derme çatma sallarla okyanusun ortasında denize bırakılmasına ilişkin görüntüler büyük yankı uyandırırken, olay sırasında gemide olan bir mürettebat tüyler ürperten açıklamalar yaptı.

İsmini vermek istemeyen güverte elemanı gemici, kaçakların Senegal'den ayrıldıktan 3 gün sonra farkedildiğini belirterek şunları anlattı:

'Firma almayın dedi'

'Ukrayna'dan yüklediğimiz gübreyi Senegal'in Dakar limanında boşalttık. Liberya'dan toprak ve taş madeni almak için yola çıktık. Senegal'den ayrılalı 3 gün olmuştu. Gübre taşıdığımız için tüm gemiyi deniz suyuyla yıkamıştık ve izin yapıyorduk. Çarkçıbaşı, kıç taraftan yardım sesleri geldiğini söyleyince ana makine durduruldu. Hepimiz acil olarak toplandık. Gemi açık denizde beklerken, kaptan Hikmet Bayar bir çarmıhla dümen yelpazesine doğru indi. Denizden 10 metre yükseklikte 2 metrekarelik küçük bir boşluk var. Kaçaklar oraya kadar tırmanmış ve 3 gün vücutlarının bir kısmı dışarıda kalarak yaşam mücadelesi vermişler. Gemi makinelerinden ve baca sesinden duyamadık onları. Ellerindeki demirleri vurarak kendilerini belli etmişler. Gemi kaptanı Hikmet Bayar ip merdivenle aşağıya inip onlarla temas kurduktan sonra yukarı çıkıp 2 Senegalli'nin Avrupa ülkelerine gitmek istediğini söyledi. Hemen gemi sahibiyle irtibata geçti. Firma, bu kişilerden kurtulmamızı ve gemiye çıkmamalarını istedi. Kaptan bizlere bidonları ve yük ambarlarındaki paletleri getirmemizi istedi. Özellikle geminin 2. Kaptanı önderliğinde hepimiz kaçakları bırakmanın yanlış olduğunu söyledik. Ama kaptan 'Elimden bir şey gelmez, firma böyle istiyor, toplanın onlara sorun' dedi. Biz 12 mürettebat olarak denize bırakılmamaları için elimizden geleni yaptık.'

'Açız, yardım edin dediler'

Kaçakların sürekli gemiye gelmek istediğini belirten denizci, kaptanın aldığı talimat gereği yardım isteğini geri çevirdiğine dikkat çekerek şöyle devam etti; 'Aç olduklarını ve gemiye gelmek istediklerini söylediler. Ama kaptan almadı. Önce iki sal yaptık. Çarmıhla indirdik ve binmelerini bekledik. Kaptan 100 dolar vererek sala binmelerine ikna etti. Çok uzakta bir kara parçası gözüküyordu ve kıyıdan çok uzaktaydık. Saatte 14 mil süratle ayrıldık ve Senegalliler arkamızda kaldı. Okyanustaki akıntı her zaman kıyıya götürmez, belki de açığa sürüklendiler. Kıyıya çıktıklarını göremedik. Girdiğimiz limanda kaptan 3 gün boyunca sahil güvenlik ya da polis gelip kaçakları soracak endişesi yaşadı. Sonları ne oldu bilmiyoruz ama ben hayatlarından ümitli değilim.' Başka bir gemide iş bulamayacağı gerekçesiyle ismini vermek istemeyen genç denizci, gemide sürat botu olduğunu ve kaçakların en yakın kıyıya bırakılabileceğini de vurguladı.

10 yıl önce