|

Kardeş Barzani komuta edecek

Kürt meclisi, Kobani'ye peşmerge gönderilmesini oy çokluğuyla kabul etti. İlk aşamada 200 ağır silahlı peşmergeden oluşacak gücün başında Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin kardeşi Sihad Barzani bulunacak. Kobani'ye gidecek olan peşmerge grubunda, Erbil ve Dohuk'ta eğitilen Suriyeli Kürtler de yer alacak.

Çetiner Çetin
00:00 - 23/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:27 - 22/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Kardeş Barzani komuta edecek
Kardeş Barzani komuta edecek

37 günden bu yana IŞİD ile YPG güçleri arasındaki çatışmaların devam ettiği Kobani'ye Irak Kürt yönetiminden ilk etapta 200 Peşmerge gönderilecek. Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin önergesi üzerine Kürt parlamentosundan oy çokluğu ile geçen kararın ardından Peşmerge Bakanlığının hazırlıklara başladığı kaydedildi.

İSİM: ROJAWA PEŞMERGE BİRLİĞİ

Bölgeye gönderilecek Peşmergelerin özel eğitimli öncü kuvvet olarak adlandırılan ve komutanlığını Sihad Barzani'nin yaptığı Sipahi Barzan grubundan olacağı ve ağır silahlarla donatılacağı belirtildi. Kobani'ye gelecek olan Peşmerge birliğinin adı ise şimdiden belirlendi: 'Rojawa Peşmerge Birliği'.

OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

21 günden bu yana Ankara ile Kobani diplomasisi yürüten Kürt yönetimi Başkanı Barzani, önceki gün Kürt Parlamentosuna özel bir mektup yolladı. Bunun üzerine dün olağanüstü toplanan Parlamento, Kobani'ye gönderilecek olan 3 bin Peşmerge'nin nasıl ve hangi şartlarda gönderileceğini tartıştı. İlk kez federal bir bölge olarak kendi toprakları dışına asker gönderecek olan Kürt yönetiminin bu talebi, parlamento tarafından oy çokluğuyla kabul edildi.

İLK ETAPTA 200 KİŞİ

Buna göre ilk etapta 200 özel donanımlı ve Terörle mücadelede deneyimli ve 2006-2009 yıllarında Bağdat'ta El Kaide operasyonlarında görev almış Peşmerge'nin bölgeye gönderilmesine karar verildi. Kobani kent merkezinin güvenliğinin sağlanması ile birlikte bin 800 Peşmerge daha bölgeye aktarılacak.

SAYI 3 BİNE ÇIKABİLİR

Ancak Kürt Parlamentosu ve Peşmerge Bakanlığı, ihtiyaç duyulması halinde bu sayıyı 3 bine çıkarabilecek. Kobani'ye gidecekler arasında 2012'den bu yana Erbil ve Dohuk'ta askeri eğitim verilen Suriye uyruklu Peşmergelerin de olacağı öğrenildi.

Bize yabancı değil

Kobani'ye gidecek Peşmerge birliklerine komuta edecek Sihad Barzani'nin birliklerin başındaki resmi görevi ise birinci destek komutanı olarak tanımlandı. Kürt bölgesi başkanı Mesud Barzani'nin Kobani'deki saldırılara karşı koymak üzere bizzat kardeşi Sihad Barzani'yi görevlendirmesi, Kobani'ye önem verdiği şeklinde yorumlanıyor. Sihat Barzani, IŞİD'in Mahmur ve çevresine yönelik saldırılarına karşı koyan Sipahi Barzan birliklerinin başında bulunuyor. Sihad Barzani ABD'nin 2003'teki Irak operasyonu döneminde Peşmerge birliklerini Bağdat'a ilk götüren komutan olarak biliniyor. Kardeş Barzani uzun yıllardan beri askeri ve istihbari anlamda da Türk yetkililerle muhatap olan isimlerden biri. Barzani İngilizce, Türkçe ve Arapça biliyor.

Kürtler IŞİD'e karşı anlaştı

Suriye'nin kuzeyinde siyasi faaliyet yürüten Mesut Barzani'ye yakın partiler ile terör örgütü PYD ve uzantısı olan partiler IŞİD'e karşı ortak mücadeleyi öngören Dohok Anlaşmasını imzaladı. Anlaşma 10 gün süren görüşmelerin ardından imzalandı. PYD daha önce Barzani'ye yakın olan partileri kanlı suikastlerle baskı altına almıştı.

Bakandan Ankara'ya teşekkür

Yeni Şafak'a değerlendirmelerde bulunan Peşmerge Bakanlığı sözcüsü Cebbar El Yaver, 'Türkiye'nin Peşmergelerimizin Kobani'nin imdadına yetişmesi konusundaki kolaylaştırıcı rol üstlenmesi tüm Kürtleri sevindirmiştir. Parlamentomuzun kararı ile birlikte bakanlık olarak teknik hazırlıklarımızı sonlandıracağız ve bölgeye hızlı bir şekilde intikal edeceğiz. Askeri konularda da Ankara kolaylaştırıcı oldu. Ankara'ya kardeşlerimizin yardımına koşmamıza izin vermesinden dolayı teşekkür ederiz' dedi.


10 yıl önce