|

Kat'lanan ayrımcılık ortadan kaldırılmalı

Katsayı adaletsizliği toplumun tüm kesimlerini ayağa kaldırdı. Binlerce öğrencinin geleceğine ipotek koyan uygulama “ayrımcılık” olarak nitelendirildi. Danıştay'ın sipariş karar ile haddini aştığı ifade edildi.

Aa
00:00 - 27/11/2009 Cuma
Güncelleme: 22:05 - 26/11/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Kat'lanan ayrımcılık ortadan kaldırılmalı
Kat'lanan ayrımcılık ortadan kaldırılmalı

Danıştay'ın katsayının kaldırılması için aldığı yürütmeyi durdurma kararı, sivil toplum örgütleri, sendikalar ve işveren kuruluşlarının büyük tepkisine neden oldu. İşte hukuken tartışmalı karara gösterilen tepkiler: MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan: “Karar bu haliyle ileride telafisi olmayan bir neticeye varacak gibi gözüküyor. O bakımından bu karara tepkiliyiz.'

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu: “Karar kamu vicdanını rahatsız etti. Sorunu, imam hatip liselerine indirgeyerek mesleki eğitimin önünün tıkanması ve binlerce öğrencinin mağdur edilmesinin hiçbir haklı ve hukuki gerekçesi olamaz.”

KENDİSİYLE ÇELİŞİYOR

Ensar Vakfı Başkanı Ahmet Şişman: “Danıştay, şu anda kendisi ile çelişiyor. Bu karar, askeri anlayışın bir ürünü olan yanlış bir karardır. Danıştay'da aldığı bu karar ile özgürlükleri kısıtlıyor.”

ÖNDER Genel Başkanı Başkanı Hüseyin Korkut: “28 Şubat'ın bir ürünü olan süreç ortadan kaldırılacaktı. Fakat Danıştay bu çıkışı ile, ideolojik bir tutum sergileyerek büyük bir haksızlık yaptı.”

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Tevfik Gülsoy, Danıştay'ın müdahaleci yargı anlayışıyla YÖK'ün yetki alanına müdahale ettiğini söyledi.

Doç. Dr. Tevfik Gülsoy, “Somut olgulara bakarak Danıştay'ın karar vermesi yanlıştır. Bu noktada aktivist tutum sergilemiştir. Müdahaleci yargı kendi sınırlarını aşarak idarenin alanına girmiştir. İdari tasarruflar ile yasak konulamaz, kanuni dayanağı varsa da idare özgürlük esasını uygular” dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu: “Bu karar toplumun büyük bölümünde hukuki güvenliğe sahip olmadığı inancını oluşturacaktır.”


Teknik liseler isyan etti

Teknik Eğitim Vakfı (TEKEV) Genel Başkanı Mustafa Aksoy, 'Bu kararı anlamakta güçlük çekiyoruz' dedi. Aksoy, bu karara gerekçe olan 2547 sayılı yasanın ilgili maddelerinin TBMM'de değiştirilmesini istedi. Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel de Danıştay kararının, 'eşitlik ve hakkaniyet kurallarına aykırı olduğunu" savundu.



14 yıl önce